Fantasiresor får oss att vilja resa mer enligt ny trendspaning

I fredags var jag på pressfrukost hos Ving för att lyssna på Semesterrapporten och årets restrender. En av de tre huvudtrenderna handlade om att svenskarnas resor till utlandet har ökat bl a på grund av lättillgängligheten till reseinspiration – man skulle kunna säga att fantasiresor får oss att vilja resa mer. Kul, eller hur?

Men kanske allra roligast på pressträffen var att träffa lite andra svenska resbloggare, närmare bestämt: Resfredag, Rosita reser, Livet från den ljusa sidan och Towis.

3 restrender enligt Semesterrapporten 2014

1. Vi älskar valfrihet men vill ha hjälp att välja rätt
Varje dag utsätts vi för tusentals valmöjligheter. DN eller SvD, yoga eller spinning, ketchup eller senap? Valmöjligheterna blir bara fler och fler, inte minst när det gäller resor. Även om den ökade valfriheten uppskattas av de flesta betyder det inte att det blivit lättare att välja. Risken att välja ”fel” ökar i samma takt, likaså beslutsångesten. Semesterrapporten konstaterar att vi vill välja resmål själva men efterfrågar hjälp att välja rätt, antingen av en person eller från ett företags hemsida eller personal. Här tänker jag att resebloggar kan fylla en viktig funktion!

2. Fler valmöjligheter skapar större reslust
När vi får mer att välja mellan ökar vår lust att resa. Svenskar reser ovanligt mycket jämfört med många andra nationer. Men det innebär inte nödvändigtvis att vi upptäcker jordens alla gömda hörn. Likheten med andra branscher är slående: ju större utbud, desto mer inspireras vi att konsumera, men ofta slutar det ändå med att vi väljer att köpa det vi alltid brukar köpa. Vi vill drömma om jordenruntseglatser och fantasiresa till dolda byar i Papa Nya Guinea, men i slutänden väljer vi statistiskt sett fortfarande den egenhändigt ihopplockade paketresan till Grekland, Spanien eller Kroatien.

3. Min resa visar vem jag är
Nuförtiden handlar resor mer om ”vad” än ”vart”. Det är alltså viktigare vad man gör på semestern; tränar, klättrar, åker skidor, än vart man åker. Att resa handlar om identitet, status och storytelling.

Du kan ladda ner och läsa hela Semesterrapporten på Vings hemsida.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng