Försenat flyg ­– så får du tillbaka pengarna

Reklamsamarbete med Airhelp

Visste du att flygbolagen är skyldiga svenska resenärer totalt 605 miljoner kronor bara för 2017? Men det är bara 2% av alla flygresenärer varje år som får den ersättning de ska ha för försenade flyg. Mest på grund av okunskap och brist på tålamod (mig själv inkluderat här). Tjänsten Airhelp hjälper folk att få kompensation vid till exempel försenade flyg, du betalar bara om du får tillbaka pengar. Himla fiffigt om du frågar mig.

Vad är det som gäller vid försenade flyg?

Om ditt flyg är försenat mer än tre timmar samt uppfyller följande:

  • Du meddelades om flygstörningen mindre än 14 dagar före avresan
  • Ditt flyg avgår från Europa ELLER om flygbolaget är europeiskt
  • Flygbolaget är ansvarigt för förseningen (du kommer inte att kompenseras om förseningen beror på en storm, en hälsofara eller en strejk).

Då har du enligt lag rätt att få tillbaka upp till 6000 sek. Ibland är det dock så komplicerat att man ger upp.


Inflygning över Island. En flygresa som blev framflyttad 24 timmar och därför krävde en ny svindyr biljett som jag aldrig kompenserades för pga krångliga processer. 

Vad gäller vid missade anslutningar?

Om du missar en anslutning så måste flygbolaget ersätta dig förutsatt att alla flyg ingår i samma bokning. Det behöver alltså inte vara så att du flyger med ett SAS-plan och sedan missar anslutningen till ett annat SAS-plan för att du ska kunna få ersättning, det kan vara två helt olika flygbolag så länge du bokat dem på samma bokning.

Viktigt att komma ihåg

Airhelp har en sida med utförlig information kring vad du behöver tänka på om du råkat ut för försenat flyg eller en missad anslutning, där ingår bland annat dessa ”kom ihåg”:

  1. Behåll ditt boardingkort och andra resedokument.
  2. Spara alla kvitton för inköp du tvingas göra under tiden planet är försenat.
  3. Se till så att flygbolaget ersätter dig på plats med matkuponger och eventuellt hotellrum om du tvingas stanna över natten.
  4. Se till att fota av klockslaget på din telefon när flygplanet väl står vid gaten och dörren har öppnats, så att du kan säga exakt hur mycket försenad du blev.


En valross jag fick möjligheten att se pga försenat flyg till Svalbard som resulterade i både en återbetald flygbiljett och en dag extra i ölandskapet.

Ny tjänst: Kolla hur mycket pengar du borde få tillbaka

Airhelp har en ny tjänst där du kan skapa som en karta över de flygresor du gjort under de senaste tre åren. Genom att koppla din inkorg till tjänsten räknar den automatiskt ut hur länge du varit i luften och om du borde ha kompenserats för försenade flyg. Du kan få tillbaka för försenade, missade eller inställda flyg upp till tre år tillbaka i tiden. Jag har själv precis skickat in en ansökan om min Islandsbiljett som jag inte lyckats göra via WOW airs typ icke-existerande kundservice. Återkommer…

Hur mycket pengar kan du få tillbaka? Kolla här.


Det här inlägget är skrivet i reklamsamarbete med Airhelp. Bilden högst upp tagen av Annika/Resfredag.

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng