En backpackers dagbok

Jag hittade precis denna kära lilla ägodel – en dagbok från mina sex månader som backpacker i Asien och Oceanien 2008-2009. En dagbok som följde med från hyllan för kontorsmaterial på Ica Supermarket i lilla Järna, över till Finland och med på transsibiriska järnvägen hela vägen till Beijing, vidare på diverse tåg genom hela Kina, båtar runt i Malaysia och längs med halva Indonesiens kustlinje, och i hyrbilar nästan hela vägen runt både Australien och Nya Zeeland innan den kom tillbaka hem igen.

Jag skrev dagbok varje dag och det var även där och då den här bloggen i princip såg sina första dagar. Här kommer en liten titt på vad Sofia, 20 år, fyllde sina blanka A5-sidor med.

backpackers-dagbok-3

Listor med ”Sofias Livsplanering” etc

Det vill säga listor på utbildningar och andra alternativa sätt att spendera mitt kommande liv på. Jag hade någon fixidé om att när jag väl kom hem igen skulle livets roliga vara slut och det var dags att bli vuxen. Jag minns hur jag med skräck såg vuxenlivet stå och välkomna mig på Arlanda, hånskrattandes med åtta-till-fem-jobbet i ena handen och villa-volvo-vovve i andra.

Det blev alternativ två i listan och ganska bra ändå! Så vad jag skulle vilja säga till alla tjugoåriga Sofior därute: njut och oroa dig inte, möjligheterna är oändliga.

Som den högra sidan kan intyga, njöt jag som tur var största delen av resan. Dagarna bestod till stor del av flip-flop:ande, ”no worries be happy” och många timmars plump-spelande.

backpackers-dagbok

Listor på saker jag sedan skulle blogga om

Oftast skrev jag hela blogginläggen först i dagboken, ibland blev det bara listor. Här kan du läsa resultatet om rafting i Rotorua, Hotwater beach och Nya Zeelands längsta ortsnamn. Trafikreglerna som skulle få den svenska polisen att kissa på sig kommer jag tyvärr inte ens ihåg vad det handlade om.

backpackers-dagbok-7

Budgetar, budgetar

Det handlade till stor del om pengar och hur jag kunde få dem att räcka till så länge som möjligt. Till vänster ser du vad jag la ut för hela resan totalt, inklusive alla visum, flygresor, backpackingryggsäck, boende, mat, festnätter och shoppingdagar i exakt 6 månader (1 okt 2008 till 1 april 2009). Tutti: 70.407 kronor och 50 öre.

Till höger ett exempel på vad största delen av dagboken faktiskt består av. Nämligen exakta anteckningar av varenda krona jag spenderade varje dag och på vad. Detta antecknade jag varje dag i sex månader utan undantag. Ett minnesmonument i sig. Förstår inte vart denna noggranna och organisatoriska sida hos mig sedan försvann. Men jag kan faktiskt rekommendera detta för dig som funderar på att resa på ett liknande sätt!

backpackers-dagbok-8

Nitiska anteckningar av hur jag spenderade varenda natt

Kanske kan det vara till hjälp för någon som funderar på något liknande? Jag har även i efterhand lagt in de flesta hostel på den här Google Maps-kartan.

backpackers-dagbok-4 backpackers-dagbok-5

Drömmar om den svenska maten!

Eller bara vilken annan mat än ris och magnumglassar som vi åt i fyra dagar i sträck på färjan mellan Medan och Surabaya i Indonesien. Vi firade julafton på båten och drömde om ankomsten till Bali där vi hade hyrt egen lägenhet och planerade nyårsmiddag med all världens, i vårt tycke, delikatesser. Jag gjorde en liten undersökning bland mina resekompanjoner vad vi skulle ha på nyårsbordet. Så här svarade de:

backpackers-dagbok-2

Och så de sedvanliga dagboksanteckningarna

backpackers-dagbok-10
7 oktober, 2008.
Jekatinburg, Perm, Omsk, Novosibirsk. 

”Nu har vi bott på tåget i tre dygn och det börjar ta ut sin rätt. Fettet ligger som ett lager på kroppen, benen är fulla av spring och tidsuppfattningen har försvunnit. Tåget går efter Moskvatid men den lokala tiden är fyra timmar framåt – och svensk tid – vad är klockan där? Dag och natt flyter ihop i ett.”
backpackers-dagbok-11

”Därute går små kortväxta ryska gummor med sjalar på huvudet och säljer hemlagad mat i korgar. Piroger, mjölk, potatissallad och fiskar som hänger ut från korgarna. Jag köper något bröd med inbakad surkål i.”

Jag tror bestämt att jag ska börja skriva dagbok varje gång jag reser från och med nu. Ett kul minne att ha utöver bloggen! Skriver du dagbok när du är ute och reser?

31 kommentarer

 1. Vad roligt att ha kvar! Jag skrev dagbok en vecka på vår ettåriga resa i Asien och Australien för tjugo år sedan men sedan tog det slut med skrivandet och anteckningarna. Tyvärr. Synd.

 2. OH MY GOD! Hahaha. Jag är sjukt imponerad av detta alltså. Vilka anteckningar, och budgeten och boendena, så detaljerat. Detta kändes väldigt strukturerat och dessutom lyckades du presentera det antecknings-snyggt också 😉

  Men kul att ha allting kvar! Jag har skrivit lite dagböcker på tidigare resor men inte så engagerat. Gillar idén dock. Det jobbiga är att det tar sån tid att skriva för hand…

  1. Haha ja jag måste säga att jag är lite imponerad av mig själv. Eller så bör detta ses som ett tecken på att jag hade alldeles för mycket tid i sex månader? Men håller med, det tar sjukt lång tid och man får kramp i handen 😉 Men jättekul att ha kvar nu!

 3. Så himla fantastiskt. Hade samma fast hundra meter i anteckningar i min iPad. Men lite mysigare med papper ändå! Kan inte mer än hålla med om 20 åriga Sofia och hur hon oroade sig. Samma sak hos mig, 19 åriga Katarina som oroade sig över samma sak när hon säsongade i svenska fjällen.

 4. Haha vad kul!!! Och oj vad du skrev och skrev, inte konstigt att du blivit bloggare! 😉 Jag skrev jämt dagbok när jag var yngre, men nu är bloggen min dagbok tror jag 😉

  1. Jamen precis, ganska skönt att ha en offline variant där man enbart får skriva för sin egen skull. Helt kravlöst. Sedan kan det ju bli ett blogginlägg av det i slutänden ändå! Ser fram emot att ”läsa” din dagbok sedan 😉

 5. Jag skriver nu som då, som när vi arbetade i de fattigaste delarna av Kenya, bara för att minnas kontrasterna sedan efter att man kommit hem och vant sig vid det vanliga livet igen.

 6. Haha ojoj vad jag känner igen det där! Under mina två jorden runt resor så skrev jag dagbok om varenda dag! Alltså varenda dag på 1,5 år. Fattar inte hur jag orkade! Men nu är det otroligt bra! När jag ser en bild i mitt arkiv som jag osäker vart den är taget så kan jag bara bläddra igenom dagboken och hitta den exakta platsen. .

 7. For en imponerende planlegging! Jeg har skrevet noen dagbøker på tur, men nå har det gått mer over til notater som jeg senere formidler på bloggen. En slik dagbok er jo rett og slett minne for livet. Man får jo lyst til å reise langt og lenge bare ved å lese i dagboken!

  1. Ja det är verkligen ett minne för livet! Och lite mer personligt än vad bloggen kanske blir. Vem vet vad som händer den dagen bloggar kanske inte ens finns kvar längre, vad händer med allt material då? Då känns det bra att ha något fysiskt minne åtminstone 🙂

 8. Så kul att ta en titt i din dagbok! Det vore verkligen bra att alltid ha anteckningsblock nära till hands på resor och även annars, om inte annat så för att genast skriva ner tankar, intryck och idéer 🙂

 9. Åh vilken kul läsning! Det är ju guld att hitta sådana gamla dagböcker. Jag brukar faktiskt inte skriva så mycket när jag är ute och reser, men det ska jag nog börja med. 🙂 I sommar ska jag göra en väldigt speciell resa inom Sverige faktiskt, där kommer dagboken följa med och allt ska antecknas.

 10. Haha, vilket härligt inlägg! Och JA, oj vad jag har skrivit dagböcker i alla former och färger genom åren. Jag antecknade också flitigt, allt, och saknar verkligen den delen i mitt liv. Nu har jag ju min personliga blogg och Resfredag att hålla ordning på – men den traditionella dagboken finns med (även här i Thailand), Den uppdateras dock…. mindre frekvent.

 11. Fantastiskt! Kul att kunna se tillbaka och läsa om både detaljer från resan och hur tankarna gick då 🙂 Jag skrev dagbok under min 6 månaders- resa med (Tack vare det har jag kunnat få ihop några blogginlägg från den nu när jag startade bloggen fast resan var 7 år sen) och kan känna igen det där med att lista alternativ på vad man skulle göra när man kom hem igen 🙂

 12. Vilket underbart inlägg! Sitter och ler av igenkänning. Jag har liknande anteckningsböcker (från en road trip i usa) med detaljerade listor om varenda inköp varvat med resetankar och alternativa framtidsplaner. Hittade också nyligen tillbaka till dessa och skrev ett par inlägg baserat på dem, men vågade inte ta med bilder på själva anteckningarna då det står något knasigt på nästan varje sida. Det står bland annat väldigt mycket om huruvida vi lyckats hitta nånstans att duscha. Vädigt kul att få se dina ocensurerade sidor. 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng