Slottsweekend på Thorskogs slott utanför Göteborg

Att samla fyra busy women under en helg är ungefär som att valla in kalvar på grönbete (been there done that, växte upp på en bondgård). Men tillslut är helgen kommen då jag, Jeanette, Katarina och Lena äntligen fått till en workation.

Med andan i halsen och väskan fylld med luckor från den där packningen som borde ha legat där men av någon anledning inte hittat rätt, kastar jag mig ned tillsammans med de andra i vår sittgrupp på tåget. Det är fredagskväll och tåget tuffar iväg mot Göteborg. Vi ska spendera helgen på Thorskogs slott och varva resebloggjobb med badtunna och afternoon tea. Vi slänger upp våra mobiler och medtagna böcker på bordet. Fyra böcker av Patti Smith. Våra undermedvetna verkar redan ha konfererat ihop.

Från Göteborgs tågstation är det ungefär en timme som gäller med taxi för att komma hela vägen till Thorskogs slott. Vi har inte förbokat någon men det finns gott om dem vid stationen när vi stiger av. Taxin slingrar fram på snötäckta småvägar i mörkret. Vi börjar undra om vi hamnat fel, när vi plötsligt svänger in genom en grind upplyst av marschaller och små ljusslingor. Slottet tornar upp sig mitt i vinterdvalan inbäddat i tystnaden som bara landsbygd kan erbjuda.

Foto: Katarina / Äntligen vilse.

På jakt efter slottsspöken

Vi checkar in i våra rum, och jag får det som heter Anna. Känner mig som en riktig prinsessa med både kristallampa och persisk matta. Lägger ut en fråga på Instagram stories ”tror du att det spökar här?”. Innan jag somnar har 100% svarat ”ja”.

Nästa dag frågar vi personalen om slottsspöken och de har tydligen gått grundligt tillväga och haft flera medium här. De hade inte bara sett ett slottsspöke: hela foajén är tydligen full av kungliga kattspöken. Eventuellt finns där även någon sur äldre herre på tredje våningen, någon husa, och springande barn på övervåningen, men det var slottskatterna som var mest aktiva. Känns ändå helt okej.

Frukostfrosseri i orangeriet

Lördagsmorgonen börjar med en hejdundrande frukostbuffé i orangeriet. Vi gör ett schema för vår workation-helg och delar in dagarna så att alla får en lucka att fylla med något man vill använda de andra till. Det kan handla om något man vill lära sig, bolla eller diskutera som rör resebloggandet. Väldigt skönt att få göra, när man annars mest är själv med sin reseblogg.

Stjärnorna på slottet-slottet

Efter frukosten är det tänkt att vi ska gå en promenad, men om det var svårt att få ihop alla till en workation, så är det om möjligt ännu svårare att valla fyra stycken fotograferande resebloggare genom 1600 kvadratmeter slott. Jag tror det tar oss ungefär två timmar innan vi är redo att faktiskt gå ut. Men ni ser ju varför! Slottet är helt amazing!

Thorskogs slott byggdes för 125 år sedan av en varvspatron som tjänat stora summor pengar. Sonen som senare ärvde slottet var tyvärr ”en riktig slarver” och lät det förfalla till ett kråkslott. 1974 köptes det av en träpatron istället, som var på jakt efter en ”sommarstuga” (well well). För fyra år sedan fick slottet återigen nya ägare och flera av lokalborna som vi pratar med intygar att det fått ett rejält lyft sedan dess.

Under åren har många kändisar bott på Thorskogs slott, allt från Gorbatjof och George W Bush till svenska kändisar i tv-programmet Stjärnorna på slottet som spelades in här 2009 och 2010.

Några av stjärnorna som bott på Thorskogs slott.
En annan stjärna på slottet: Jeanette Seflin.
Kakelugn och kristallkrona i bröllopssviten.

Det som gör vår helg på Thorskogs slott är inte solen som tittar fram på söndagen, det är inte heller de bulliga täckena, eller den färska laxen på frukostbuffén. Det är personerna som jobbar där. Från Anders som eldar vår badtunna till serveringspersonalen till mejlkonversationerna med Desirée.

Det är som att stress inte riktigt existerar här. De har alltid tid att hjälpa oss med allt från iphoneladdare till att packa in våra smörgåsar till att svara på många frågor om slottsspöken och ägarstrukturer. Det visar även deras sjätte plats i Hotel.coms ”Loved by Guest Award” som listar de svenska hotell med högst gästbetyg.

Promenadmöte

Thorskogs slott är omgivet av natur och fina promenadsträckor. Vi får med oss en karta som visar tre olika rutter: 2, 4 och 6 kilometer långa. Visa av erfarenhet konstaterar vi att om den långa rutten bör ta en timme för en normal gäst, så kommer det ta oss det dubbla – minst – med alla fotostopp. Det blir mellanleden på 4 kilometer.

Lena vill förnya sin fotostil så det är vårt tema under promenaden. Varför har man inte promenadmöten oftare? Det måste ändå vara det optimala sättet att ha möten på tänker jag. Man rör på sig, hjärnan får syre, man får ny input från omgivningarna, och det finns en konstant framåtrörelse. Efter ett tag blir vi dock avbrutna av en skylt som pekar ”Designbutik öppet”.

Och så står han där. Min prins.

Jag ser honom inte först, hans apelkastade päls försvinner in i den grådisiga bakgrunden. Men så ser jag den lätt rosa mulen småfrusta så att luften rör på sig. Där är han. Måns, en welshponny, sådär perfekt som bara en ponny kan vara med babymjuk mule, kittlande pannlugg och varma nyfikna andedräkt.

Det är butikägarens ponny och jag hotar lite skämtsamt med att jag ska ta med honom hem. ”Ja han skulle nog gärna följa med er på promenaden” skämtar hon tillbaka men anar inte den gamla hästtjej hon nu väckt. Det här är inte på skoj längre. Det är blodigt allvar. ”Ja får jag” svarar jag och lägger till ett extra ”alltså på riktigt jag skämtar inte får jag” med gravallvarlig röst. Vet inte om det är min lätt hotfulla stämma som får henne att ge mig grimman men några minuter senare har jag min Måns skrittandes vid min sida. Ut bland snölandskapen.

Guldvaskning i skogsgläntan

Han förvandlas aldrig till någon prins, Måns, så jag är tvungen att lämna tillbaka honom. Vi fortsätter promenaden in i skogen. Följer en skylt mot ”skogsgläntan” och kommer tillslut fram till en friluftsstuga med plats att elda och grilla korv på. Här brukar det finnas marschaller och varm choklad under julsäsongen. Här kan man också vaska guld enligt en skylt.

Afternoon tea-möte

Vi möts av kakdoften redan i entrén. Medan vi var på promenad har slottets glasverandra fyllts med blommiga tårtor, nybakade scones, marmelader, små söta pajer och bakelser om vartannat. Det är dags för afternoon tea! Vi äter så att vi håller på att spricka tillslut. Det går liksom inte att sluta.

Badtunna-möte

Om man kan ha möte med en ponny på promenad eller med munnen full av scones, så kan man väl ha möte i en badtunna, tänker vi. Sagt och gjort, vår mycket krävande arbetsdag fortsätter ned i det vedeldade vattnet. Här sitter vi medan solen återigen försvinner ned bakom slottssiluetten.

Slottsmiddag

Vad är väl en dag på slottet om du inte är alldeles proppmätt exakt hela tiden? I slottspaketet ingår en fyrarätters middag i orangeriet. Festligt så det förslår. Efteråt tar vi en liten tur nere i slottskällaren, men skippar det mesta av vinet. Istället går vi och lägger oss tidigt, som de tanter på konferens vi är.

Det är det här som kallas ”konferens i slottsmiljö”

På söndagsmorgonen åker de flesta gästerna hem, men eftersom vårt tåg går först på kvällen har vi en halvdag till att konferera på. Det är min tur och jag vill bolla det här med målgruppspersonas. Alltså jag vill formulera tre konkreta personer som jag tänker representerar de som läser den här bloggen för att enklare kunna hålla en röd tråd genom alla inlägg och samarbeten.

Slottet har en egen heltidsanställd florist som förgyller varende vrå med vackra buketter och blomsterarrangemang.

Sugen på en slottsweekend? Så bokar du samma resa

Lör-sön av vår vistelse på Thorskogs slott bestod av deras färdiga paket som kallas slottsweekend. För 2995 kr per person får du bo i slottsrum (de har även rum utanför slottet så rekommenderar starkt att välja ett slottsrum). I priset ingår även afternoon tea, ett glas mousserande vin, historik innan middag, fyrarätters slottsmiddag, kaffe, övernattning och stor frukostbuffé. Vi ankom en kväll tidigare (fredag) och åkte lite senare på söndagen än vad som ingick i paketet.

Vi tog tåg med SJ t/r Stockholm-Göteborg och sedan taxi t/r tågstationen-slottet. Taxin kostade 1100 kr dit (vi hade inte förbokat) och 800 kr tillbaka (förbokat av slottet).

Egentligen skulle vi åka med Blå tåget ena vägen, men tyvärr blev tåget inställt några dagar innan. Men ett tips är ändå att spana in Blå tåget där man åker med livs levande pianist och vita linnedukar (fortfarande på min lista).

Hejdå Thorskogs slott och kattspökena!

Här kan du läsa mina reskamraters inlägg från resan: Jeanette, Lena & Katarina.

Resan var på eget initiativ och som sagt en workation, men själva vistelsen på Thorskogs slott var en del av deras presserbjudande.

1 kommentar

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng