Att resa utomlands känns idag som en avlägsen historia. Ingen vet exakt när det kommer gå att göra igen. Och även om man avråder från inrikesresor också just nu, så känns en vandring i svenska fjällen i sommar som den mest säkra resan att boka in. Men vad packar man i sin ryggsäck när man ska bege sig ut på en vandring i flera dagar? Här kommer en packlista från min och syrrans fjällvandring från Kvikkjokk till Saltoluokta förra juli.
Mina tips på utrustning att packa inför en fjällvandring
Vilket tält ska man köpa?
Jag och syrran har fjällvandrat med packning två gånger. Första gången lånade vi ett Hilleberg-tält. Ett märke som av proffsen ofta anses vara det bästa, men som också är ganska dyrt.
I år ville vi investera i ett eget tält och vi hade två krav: det skulle väga så lite som möjligt, och det skulle vara enkelt att sätta upp. Två saker vi saknade med vårt Hilleberg-tält. Efter mycket research och frågor ställda i diverse grupper på Facebook och på Instagram så blev det tillslut ett Vaude Taurus UltraLight för 2 personer som vägde totalt 1940 gram. Och vi var väldigt nöjda!
Tältet var ganska litet men vi sov ändå bra två långa personer. Våra två ryggsäckar fick precis plats ovanpå varandra i absiden (utrymmet mellan inner- och yttertält). För att de inte skulle bli skitiga och blöta av vind och eventuellt regn la vi dem i varsin svart soppsäck innan vi lastade dem på varandra (tips).
Ryggsäcken som blir din trotjänare
Jag använde samma ryggsäck som första gången vi vandrade, dvs min gamla trotjänare från Everest som hängt med sedan min första backpackingresa 2008. Den blev dock snedare och skevare under vandringens gång så jag har bestämt mig för att köpa en ny till sommaren. Syrran hade å andra sidan investerat i en ny ryggsäck, en Lundhags Jamten 75 liter, och var väldigt nöjd. Funderar på en liknande men tipsa mig gärna!
Sovsäck
Inför vår första fjällvandring investerade jag i sovsäcken Marmot Trestles Elite. Jag var lika nöjd den här gången. Vi hade som kallast 1°C på natten och jag höll mig ändå varm.
Liggunderlag
Årets upptäckt var definitivt liggunderlagets förträfflighet! Att rätt liggunderlag kunde göra så stor skillnad? Det hade åtminstone inte jag någon aning om förrän jag promenerade in på XXL:s vandringsavdelning och fick experthjälp av en kvinna i personalen.
Hon förklarade att man brukar mäta ett liggunderlags isoleringsförmåga med ett så kallat R-värde. Ju högre R-värde desto mindre kyla släpper liggunderlaget igenom från marken. Enligt kvinnan spelade det ingen roll hur bra sovsäck man har om inte liggunderlaget också är bra.
Jag köpte därför ett självuppblåsbart (för att slippa bära med en pump) liggunderlag från Sea to Summits ultra light-serie med ett R-värde på 4. Lyckas inte hitta exakt det online nu men här är ett som är väldigt likt. Herregud vilken skillnad det gjorde! Hade inte tänkt på hur kall marken faktiskt blir, och hur den konstant kyler ned kroppen underifrån. Så mitt tips är alltså att investera i ett bra liggunderlag.
Vandringsskor (och tejpade fötter)
Mina Meindl Island extra breda från herravdelningen tog mig fram över fjälltopparna även i år. Även om skorna är extremt bekväma och jag är väldigt nöjd, så fick jag många blåsor och skavsår första gången vi vandrade. Därför hade vi bestämt oss för att tejpa fötterna i år. Och wow!
Vi köpte leukoplast och satte på den runt fötterna enligt den här tejpskolan men la även ett varv runt stortån och lilltån. Det kändes helt klart konstigt med tejpen till att börja med, och lite halväckligt att aldrig ta av sig den (kanske bör man?). Men när vi efter fyra dagar nådde målet i Saltoluokta hade jag fortfarande inte fått en enda blåsa! Helt klart värt!
Spritkök och sprit
Första gången vi vandrade var det eldningsförbud så vi hade inte ens med oss något kök. Den här gången hade vi investerat i ett spritkök från Trangia, Trangia 27-2 UL. Det lättaste som fanns för två personer (totalt 1075 gram). Anledningen till att vi valde ett spritkök framför ett gaskök var helt enkelt att det är lättare med ett spritkök. Och lätt vill man att det ska vara när man fjällvandrar trust me!
Spriten man använder är vanlig T-röd och går att köpa på bensinmackar och Clas Ohlsson (dock inte på vanliga friluftsbutiker). Tänk på att flaskan väger relativt mycket (854 gram) så om du bara ska vara borta några dagar rekommenderas att hälla över till en mindre flaska.
Mat att äta på fjället
Låt mig börja med att säga att vi hade alldeles för mycket mat med oss. Det var delvis medvetet, vi hade bestämt oss för att vi ville äta mycket och vi ville äta gott. Men i slutänden lämnade vi säkert nästan en tredjedel av maten till andra hungriga på fjällstationen i Saltoluokta. Så se det här mer som inspiration till mat som fungerar bra att ha med sig på en fjällvandring snarare än en fullständig packlista att copy-paste:a.
Frukost
- Pulverkaffe + pulvermjölk
- Mjuk raketost
- Jordnötssmör
- Rågbröd
Middag och lunch
- 4 st paket var med frystorkat mad från Real i olika smaker (syns inte på bilden här nedanför)
- Tortellini fyllda med ost + pesto + oliver + soltorkade tomater
- Ris på mexikanskt vis (pulver) + morötter + rågbröd med salami (salamin såg vi till att äta upp första dagen)
- Nudlar + sockerärtor
Mellanmål
- Riskex med gräddfil och löksmak
- Knäckebröd
- Blåbärssoppa
- Äppeldryck
- Varma koppen
- Misosoppa
- Ölkorv
- Morötter
- Fröknäcke
Snacks
- Mängder av bars
- Russin
- Torkade bär-blandning
- Rostade & kryddade nötter
- Nötmix
- Jordnötter
- Viltchips
- Dadlar med lakrits
- Chips
- Gott och blandat med salt
- M&Ms
- Digestive-kex
Kläder
Vad gäller kläder så packade vi nästan exakt samma kläder som första gången vi vandrade. Så om du vill ha fler detaljer kring märken och annat så rekommenderar jag att läsa mitt förra packningsinlägg. Men här kommer ändå en lista över alla plagg:
- Vindjacka
- Vandringsshorts
- Vandringsbyxa (de här ljuvliga har jag köpt till vår nästa vandring men nu senast körde jag med vanliga träningstights, fungerade bra det med)
- 3 t-shirts i ull eller sportmaterial
- 6 trosor
- 6 strumpor
- 3 sport-bh
- Ullunderställ
- Ulltröja
- Regnställ (Mitt finns inte online längre, men finns ett prisvärt kit med regnjacka och regnbyxa för 187 kr hos engelbert strauss. De säljer arbetskläder för bl a byggarbetare och ett hett tips är att kolla in den här typen av företag eftersom de gör kläder som ska tåla väder och vind på riktigt men som samtidigt är ganska prisvärda jämfört med exklusiva friluftsbutiker).
- Ullmössa
- Sandaler (Birkenstocks i EVA-material som är lätta och tål vatten)
- Bikini
- Keps och solglasögon
Hygienartiklar
Även hygienartiklarna var ungefär desamma som sist. Däremot tog jag med mig både mascara och en facemist den här gången. Facemisten sprejades flitigt under vandringen, ett så himla bra knep att känna sig uppfräschad och samtidigt fly den där lukten som är ofrånkomlig i ett tält.
- Tvål/tvättmedel/diskmedel i ett
- Våtservetter (både micellar-våtservetter och vanliga oparfymerade)
- Handsprit
- Toalettpapper
- Ansiktstvätt
- Ansiktsolja
- Ansiktsserum
- Torrshampo
- Mascara (kalla mig ytlig men efter fyra dygn på fjället så mår jag bättre av lite mascara)
- Läppcerat
- Facemist
- Parfymprov (för samma effekt som facemisten)
- Deodorant
- Solkräm
- Tandborste & tandkräm
- Hårsnodd
- Myggsprej (gick åt som smör…)
- Bindor, tamponger och trosskydd
- Värktabletter
- Resorb
- Skavsårsplåster
Övrigt praktiskt
- Öronproppar
- Pannlampa
- Termosar
- Kåsa, tallrik och bestick
- Morakniv
- Sittunderlag
- Remmar och karbinhakar att fästa saker med i ryggsäcken
- Regnskydd till ryggsäcken
- Karta och kompass
- Utskrift om etapperna från STF:s hemsida
- Bok
- Anteckningsbok + penna
- Mini-högtalare
- Powerbank
- Viskoshandduk + mini-handduk
- Örngott (hade inte med någon kudde utan la istället kläder i örngottet)
- Återförslutningsbara plastpåsar (att slänga skräp och toalettpapper i)
- 2 svarta sopsäckar
- Solfjäder
- Ihopvikbar dagsryggsäck
- Mobilladdare
- Kontanter
- Kamera + extra batteri
Vad vägde då allt detta?
Våra ryggsäckar vägde från början 21 kg styck, och 13 kg när vi väl kom fram. Det var tungt och berodde helt klart på att vi packat alldeles för mycket mat. Men vad gäller de andra delarna kändes det som om vi fick med oss allt vi behövde. För mig handlar det om att hitta den perfekta balansen mellan att packa lätt och smart men ändå ha möjlighet att njuta av saltlakrits eller ett sprej av sin facemist där på fjälltoppen.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.
Tack för så många bra genomtänkta tips! Tar med mig det tills jag är redo för en längre vandring ❤️
Tack vad kul att du gillade det!