Årets resor 2019

Här kommer ytterligare en årssammanfattning till internet. Jag är egentligen en person som hellre drömmer framåt än ältar bakåt. Men, som väl också halva poängen med en årssammanfattning är, så känns det nyttigt att göra det ibland. Så därför har jag helt icke-originellt och mycket egocentrerat också gjort en sammanfattning. Med förhoppningen att det kanske även kan inspirera någon i sitt val av resmål under nästa år?

Foto överst taget av Katarina Wohlfart / Äntligen vilse från när min fantasiresa blev verklighet.

Februari: Workation Thorskogs slott

Resåret började med en workation tillsammans med resebloggkollegorna Lena, Jeanette och Katarina på Thorskogs slott utanför Göteborg. En fin helg med badtunna, slottsspöken och hästprinsen Måns. Och så klart massor av bloggprat.

Läs mitt inlägg om vår slottsweekend på Thorskogs slott.

Februari: Åre och Östersund

Sedan var det dags för Alpin-VM i Åre. Som en del i ett betalt samarbete jag hade gjort med Visit Tirol i Österrike (via Nordic TB) under slutet av 2018. I samarbetet ingick det att jag och de andra från kampanjen skulle berätta om våra tyrolska skidupplevelser på scen i Åre. Men förutom det minglade vi mest, gick på spa och fick en specialtur genom Östersund som jag kommer blogga om här snart.

April: Uzbekistan

Årets första utlandsresa gick till Uzbekistan. Under tio dagar åkte jag och Katarina tåg längs med Sidenvägen och stannade i städerna Samarkand, Buchara och Tasjkent. Sedan hann vi även med en tur ut till Aralsjön och den frodiga Ferganadalen tillsammans med resebloggaren Johnny innan hemfärd.

Inlägg om Aralsjön och Ferganadalen kommer men så länge kan du läsa om att åka tåg längs med Sidenvägen och mina tips på saker att göra i Samarkand, Buchara och Tasjkent.

Gotland x5

Innan året är slut har jag kommit upp i fem resor till mina föräldrars semesterhus i Kyllaj på Gotland. Det började med en resa över påskhelgen för att vila upp mig efter Uzbekistan. Sedan blev det en tur i ett iskallt juli tillsammans med en italiensk vän, och så ganska snabbt därefter en ny juli-resa när hela familjen och finska släkten också var på plats. I oktober åkte jag tillbaka för en långhelg tillsammans med tre barndomskompisar och så nu i skrivande stund när jag sitter här och gömmer mig från allt vad nyårsfirande och parmiddagar i stan heter tillsammans med återigen mina föräldrar.

Har gjort en hel del inlägg tidigare med tips om saker att göra på Gotland, här kan du hitta alla.

Maj: Idre Fjäll

Runt valborg var jag en långhelg i ett soligt Idre fjäll. Hade fått i uppdrag att hjälpa dem med texter till deras nya webbplats och var där för möten men även för att uppleva skidorten på riktigt. Hann med några soliga åk i backen som visserligen var på väg att smälta bort, och en röjig festkväll på torget som gjorde mig så bakis att jag nästa kväll höll mig till hotellets spaavdelning och ostbricka på balkongen. Helt ok det med om du frågar mig.

Läs mitt inlägg om vårskidåkning i Idre Fjäll.

Juni: Lucca, Italien

När juni väl kom var mitt Italien-sug så enormt att jag hade packat klart min resväska en hel vecka i förväg. Jag. Var. Redo. Tillsammans med mina två systrar och våra föräldrar hade vi hyrt en Airbnb-lägenhet mitt i staden Lucca i Toscana. Här spenderade vi en vecka med att strosa i gränder, äta god mat, åka på utflykt bland bergen, och doppa oss i ett blått medelhav.

Läs mitt inlägg om veckan och tips på saker att göra i Lucca.

Juli: Bröllop i Älvkarleby

I juli gifte en av mina bästa kompisar Katarina sig med sin Kristian och jag hade fått äran att vara brudtärna. De hade hyrt en fin herrgård ute vid Älvkarleby och här firade vi i dagarna tre (nästan). En fin plats om du inte varit där förut!

Juli: Tiveden och Bergslagsleden

Ytterligare ett betalt samarbete som dök upp under året var ett med Laxå kommun. De hade fått projektpengar för att marknadsföra Tiveden som ett hållbart resmål. Ett superkul projekt som innebar att jag och Katarina fick spendera några dagar med att vandra längs med Bergslagsleden, rida i nationalparken och uppleva andra saker att göra i Tiveden för att sedan kunna berätta det vidare.

Samarbetet resulterade i bland annat ett inlägg om att rida i nationalparken och ett om att vandra längs med Bergslagsleden.

Juli: Fjällvandring, Kvikkjokk-Saltoluokta

När jag och min lillasyster Martina staplade i mål på vår fjällvandring förra året hade vi redan bestämt oss: det skulle bli en repris. Så i år packade vi väskorna igen och begav oss iväg med nattåget norrut. Den här gången vandrade vi sträckan från Kvikkjokk till Saltoluokta (också en del av Kungsleden). Ett inlägg kommer om det här mycket snart!

September: Irland

En drömresa jag haft länge (och skrev om senast för ett år sedan) var att få åka häst och vagn i Irland. Men inte vilken häst och vagn som helst: just deras tinkerhästar och de färgglada trävagnarna som jag sett på en suddig bild för många många år sedan. Så när jag och Katarina tillslut lyckades landa ett betalt samarbete med Irlands turistbyrå som också tyckte det lät som en bra resa så kan ni ju ana min eufori. Resan bestod även av en natt i Dublin (en stad jag vill tillbaka till) och i ett irländskt slott.

Läs mina inlägg om att resa med häst och vagn i Irland, om vår natt i Dublin och om jakten på Gerry.

September: Emilia-Romagna, Italien

Varje år arrangerar det internationella resebloggnätverket iambassador en internationell resekonferens vid namn Social Travel Summit. Dit kan man som resebloggare ansöka om att få bli sponsrad för att delta och har man tur så väljer de ut just dig. Jag hade turen att bli utvald och deltog därför under konferensen som i år arrangerades tillsammans med den italienska regionen Emilia-Romagna och hölls i Ravenna. Som en del av att bli sponsrad ingick även en resa efter själva konferensen.

Här kan du läsa mitt inlägg om cykling och vandring i nationalparken och om den söta staden Comacchio.

November: Kap Verde

Det var fruktansvärt längesedan jag befann mig längre söderut än Italien. Många år när jag tänker efter. Men i november hade jag fått nog av mörkret och bokade en sista minuten-biljett med Ving till Kap Verde. En destination de allra flesta brukar beskriva som ”blåsig, inget att göra och mest bara sandöken” men som visade sig bjuda på så enormt mycket mer bara man tog sig bort från den mest turistiga ön SAL. Inlägg kommer for sure om ön Santo Antao och Sao Vicente som vi besökte mest.

December: Staycation i Uppsala

För femte året i rad åkte jag på staycation med mina två systrar. Den här gången blev det inte vår hemstad men grannstaden Uppsala (oklart om man får säga staycation då men jag tänker att det nog bör räknas va?). Det här är nog en resa jag faktiskt INTE kommer blogga mer om men mitt budskap är kort: se till att boka in många staycations – så värt!

Så här brukar vårat icke-officiella staycation-schema se ut: Checka in på hotellrum för att öppna medhavd flaska bubbel och snacks (ostar, baguette, tryffelsalami, you name it). Byta om till morgonrock och hänga i spaavdelning länge. Gå tillbaka till hotellrum och köra ansiktsmask, nagellack, och allt sådant där piffigt man aldrig prioriterar annars samt sminka oss i all oändlighet antagligen med en flaska medhavd bubbel till. Gå ut och äta någonstans, den här gången gick vi till Stationen, mycket bra! Gå tillbaka till hotellrum för att äta frossa i godis samt somna i samma säng till någon halvdålig film på tv.

December: Gardasjön, Italien

I december var det dags för årets sista betalda resa, nämligen i samarbete med Nordic TB och Garda Trentino. Jag och den norska resebloggaren Janicke fick upptäcka italienska julmarknader kring Gardasjön och besöka både vingård och balsamicoproducent. Som den italienälskare jag är var det väldigt kul att äntligen få se landet i julskrud – ja till och med i lite snö.

Läs mitt inlägg om julmarknader kring Gardasjön. Ytterligare ett inlägg från resan kommer inom kort.

December: Idre Himmelfjäll

Precis efter Gardasjön bar det iväg upp med bil till Idre. En helt ny skidanläggning skulle invigas, den första i Sverige på 30 år, nämligen Idre Himmelfjäll och jag hade blivit inbjuden att få vara med som gäst vid invigningen. Som min +1 hade jag tagit med min lillasyster Julia och även om vistelsen var kort så fick vi en helt magisk dag i skidbacken där vi klockan 09:20 var bland de absolut första någonsin att svisha nedför den nypistade backen. Ett inlägg kommer såklart, det ligger i min långa lista som just nu är uppe i hela 62 inlägg.

Andra saker som hänt i Fantasiresors värld under året:

  • Tilldelades i februari årets bästa researtikel online 2018.
  • Var med i ett avsnitt i podcasten Bortom Ekorrhjulet och pratade om att vara introvert.
  • Arrangerade ett Travel Massive-event tillsammans med Morakniv och äventyraren Johanna Davidsson. Tyvärr hann vi inte med fler, men lovar fler till våren!
  • Gjorde något svinläskigt och höll ett föredrag om tågresor som en del av Framtidsveckan i Tierps kommun.
  • Blev intervjuad till en artikel i Aftonbladet om att unga statistiskt sett väljer bort fest till förmån för upplevelser när de reser. Artikeln publicerades senare även i norska VG.
  • Delade mina bästa tips på hur du reser billigare i en artikel i Expressen.
  • Pratade om att fantasiresa i en annonsbilaga i Dagens industri och delade restips i en artikel till Handelsbankens premium-bilagor men har tyvärr inga länkar dit.

Det var mitt resår 2019. Ett fint år på många sätt som även till stor del har bestått av att försöka få balans mellan jobb och vila. Och min känsla är åtminstone att jag jobbat betydligt mindre i år. Samtidigt har jag studerat en distanskurs på heltid i kreativt skrivande via Luleå universitet under hösten vilket varit väldigt inspirerande och något jag tänkte fortsätta med under våren. Det här påverkar förstås slutresultatet i min bokföring men jag har lyckats fakturera över den minimumgräns jag satt så allt är under kontroll.

Skulle såklart kunna ägna ett minst lika långt inlägg åt att skriva om allt jag INTE åstadkommit men jag besparar er den läsningen. GOTT NYTT ÅR kära fantasiresenärer! Nu vänder vi blad, eller ja scrollar vidare, och fokuserar på NYA DRÖMMAR istället. Heja 2020 – jag tror det blir bra.


Tidigare årssammanfattningar (de år jag gjort någon): 2018, 2017201620152014.

6 kommentarer

  1. Underbar mix av nära och långt, avslappnat och aktivt. Mest avis är jag nog på din vandring i norraste norr och häst och vagn i Irland.Kul att du samlat en massa annat förutom resorna som du gjort. Hoppas våra vägar korsas snart igen

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng