Weekend i Norrköping – i en tågstation i blommornas stad

Peking, Sveriges Manchester och blommornas stad. Katarina kallar den kort och gott Norpan. Kärt barn har många namn, även Norrköping. En varm sensommarhelg i augusti packar vi in oss i bilen, jag och Katarina från Äntligen vilse, för en mini-weekend i Norrköping. En stad Katarina spenderat svunna studenttider i, pluggandes och hånglandes på hemliga platser hon lovar visa mig vägen till.

På weekend i Norrköping med Äntligen vilse
Weekend i Norrköping och tips på saker att göra

Att göra på weekend i Norrköping

Tips #1: Bo i en tågstation

”Är inte det här boendet som gjort för oss?” Katarina skickar en länk till STF:s vandrarhem i Norrköpings Centralstation. Det är så vår Norrköpingsweekend egentligen börjar, med drömmen om att få sova mitt i en tågstation. För totalt 750 riksdaler bokar vi in oss i ett dubbelrum med eget badrum. För en hundring extra ingår även lakan, handdukar och städning.

Bo i en tågstation i Norrköping
STF vandrarhem i Norrköpings centralstation

Vandrarhemmet är alltså inhyst på centralstationens övervåning och vi får ett rum med utsikt direkt över spåren. Där kan man sitta på fönsterbrädan och spana på passagerare som står och väntar på perrongen nedanför. Se kära, och mindre kära återseenden och farväl passera.

”…tåg tvåhundrasextiosex från Linköping med avgång klockan nollsjufyrtiosex till Gävle inkommer strax på spår tre…”

Det är mysigt att vakna upp till morgonens första utrop från vänthallen på bottenvåningen. En gång mitt i natten vaknar jag också av ett godståg som far förbi och får hela rummet att skaka. Utöver det är det tyst för att vara mitt i en tågstation, ljudisoleringen är ny och välgjord.

På vandrarhemmet finns ett kök och ett vardagsrum att använda sig av, och ovanpå huvudentrén finns en terrass med utsikt bort mot Carl Johans park. Enkel frukost som man får servera sig själv ingår, vi startar dagen med ett par smörgåsar och kaffe ute i solen spejandes på resenärer som kommer och går.

Utsikt från boende i tågstation i Norrköping

Tips #2: Carl Johans Park och kaktusparken

En av de mer spektakulära blomsterarrangemangen är kaktusparken i Carl Johans Park. Har nog aldrig sett så många kaktusar på så liten yta förut – 25 000 växter för att vara exakt. Hur de får kaktusarna att överleva vintern? De grävs helt enkelt upp på hösten för att sedan planteras ut igen till våren. Ambitiöst minst sagt, planteringsarbetet tar en hel månad, men så har de även grävt upp och ned sina kaktusar sedan år 1926.

Kaktusparken ligger i Carl Johans Park som också är sevärd med sina vackra rabatter och sprudlande fontäner. Anlagd redan år 1860 med en stor staty av kung Carl Johan himself.

Carl Johans Park Norrköping weekend
Carl Johans Park i Norrköping
Kaktusparken i Norrköping

Tips #3: Norrköpings industrilandskap

Louis De Geer har en central roll i Norrköping, inte bara genom en egen konserthall, gata och gymnasium med hans namn, utan även i stadens historia. Nederländaren bidrog starkt till Norrköpings industriella framgång under 1800-talet och såg till att staden fick vapenfabriker, textilfabriker, pappersbruk och ett skeppsvarv.

Idag finns inte många av industrierna kvar, istället har de rödbruna tegelbyggnaderna och fabrikerna förvandlats till kvarter som sjuder av kreativitet i form av bland annat universitet, museum, restauranger och caféer. I Norrköpings industrilandskap är det mysigt att bara strosa omkring, hela tiden med strömmen närvarande. Den fantasiresesugne kliver enkelt på en resa till Manchester här, det är ingen slump att staden ofta kallas Sveriges Manchester.

På weekend i Norrköping – tips på saker att göra
På weekend i Norrköping med Äntligen vilse
På weekend i Norrköping – industriområdet
På weekend i Norrköping – tips på saker att göra
På weekend i Norrköping – industriområdet
På weekend i Norrköping – tips på saker att göra
Moa Martinson i Norrköping

Tips #4: Lunch på Världens bar – gammalt studenthak

Vi passerar Världens bar, ett enligt Katarina klassiskt studenthak. Hon går ett varv genom lokalerna och konstaterar att mycket är sig likt. Vi äter lunch, jag tar en god halloumisallad och lokalt bryggd IPA, på deras utomhusdäck. Prisvärt och charmigt, dessutom lovas över sextio olika ölsorter – vad mer kan man begära av ett studenthak?

Världens bar i Norrköping studenthak
Världens bar i Norrköping studenthak

Tips #5: Arbetets museum

Det tips som jag får mest inför vår weekend i Norrköping är Arbetets museum. Och jag ska erkänna, namnet gör mig minst sagt skeptisk. Museum om arbete? Kan nog inte tänka mig ett mindre sexigt ord är arbete faktiskt. Men jag är glad över att vi går dit, för även om vi är ute i sista sekund och får göra hela museet på trettio minuter, så hinner vi kastas in i både framtidens arbetssätt och diskutera hur mycket tid vi egentligen tycker känns rimligt att lägga på arbete i våra liv. Nästa gång får det bli mer tid här.

Arbetets museum – tips på saker att göra på weekend i Norrköping
Arbetets museum – tips på saker att göra på weekend i Norrköping

Tips #6: Pusshållplats i Kärleksparken

Intill strömmen ligger Kärleksparken. En park tillägnad kärleken. Här kan du lapa sol på trädäcket som ska vara utplacerat på ett sådant sätt att solen lyser där från lunch och fram till kvällen. Äta en glass i någon av träsofforna eller bara ställa dig på Pusshållplatsen och vänta på förbipasserande. Antagligen den minst coronavänliga platsen i världshistorien dock, vi nöjer oss med att titta på den på håll.

Tips på saker att göra på weekend i Norrköping: Kärleksparken
Pusshållplats – Tips på saker att göra på weekend i Norrköping

Tips #7: Siesta i Folkparken

Vi lyckas pricka in sensommarens hetaste helg och efter några timmars strosande på Norrköpings gator håller vi på att förgås. Vi bestämmer oss för en siesta i skuggan i Folkparken, Norrköpings största park. Här finns allt från olika sportaktiviteter till kiosk, till lekplatser och en liten plaskdamm. Perfekt för en lugn paus i gröngräset.

Folkparken i Norrköping

Tips #8: Fördrink på Altanen

Intill strömmen ligger Altanen med sitt trädäck och lockar. Vi bestämmer oss för att ta en fördrink och beställer in deras, enligt bartendern, två mest populära drinkar. Ett enkelt knep om man vill uppleva en plats lokala specialiteter. Tyvärr glömmer jag bort att skriva ned namnen på drinkarna, men vi konstaterar att Norrköpingsborna har bra smak åtminstone.

Altanen i Norrköping
Altanen vid Motala Ström i Norrköping

Tips #9: Restaurang Enoteket – en fantasiresa till Sicilien

När det kommer till middagsrestaurang har vi fått många tips som verkar bra (Urbane Goat, GIN, Pappa Grappa), men det slutar med det tips som ligger närmast när hungern väl faller på, nämligen Enoteket. En italiensk restaurang som lagar siciliansk mat, säljer delikatesser och vin på tapp. Jag är inte blown away rent smakmässigt (men så har man väl gått och blivit en Italiensnobb), men stället är väl värt ett besök för sin italienska charm, vinsystemet som gör att man enklare kan prova flera olika viner, samt läget med uteservering precis intill vattnet.

Restaurang Enoteket i Norrköping
Restaurang Enoteket i Norrköping

Tips #10: Kvarter Knäppingsborg

Kvarteret Knäppingsborg finns i gamla delen av Norrköping. Som en innergård ungefär som kantas av små butiker och caféer och restauranger. Från designbutiker till ostbutik och en och annan hipp bar. Här tar vi ett glas bubbel på vägen tillbaka till tågstationen på kvällen, och börjar nästa morgon med en frukostfika. Mycket mysigt litet kvarter.

Knäppingsborg i Norrköping – tips
Knäppingsborg i Norrköping – tips
Fiks i Knäppingsborg i Norrköping – tips

Tips #11: Shopping på Myrorna

”Här har jag fyndat många gånger” säger Katarina och visar vägen in på Myrorna i Norrköping. En stor variant med två våningsplan och både kläder och möbler. Väl värt ett stopp för den som är sugen på att fynda, själv fyndar jag en randig klänning för 58 kronor – som dessutom visar sig vara på halva priset så jag går därifrån 29 kronor fattigare och en designklänning rikare.

Tips #12: Färgargården – trädgård & våffelcafé

Många är de som tipsar oss om våfflorna hos Färgargården. Så vi åker dit, förstås. Färgargården är ett museum där du kan se hur en färgarmästare bodde och levde på 1800-talet. En faluröd och prunkande grön oas belägen intill Motala Ström. Väl värt ett besök för miljön och en vacker promenad längs med strömmen, våfflan lämnar mig däremot ganska oberörd. Vad var det som skulle vara så speciellt bra? Nästa gång får det bli en kärleksmums eller kanske deras Kinderäggcheesecake.

Färgargården i Norrköping
Färgargården i Norrköping

Tips #13: Arkösunds skärgård

En knapp timme med bil rakt österut från Norrköping, ligger Arkösunds skärgård. Ett gammalt fiskeläge som idag både är en badort och en utgångspunkt för många skärgårdsbåtar. Vi äter lunch på Arkö Krog (men skulle välja Arkösunds hotell och restaurang så här i efterhand), går en bryggvandring, tittar in i utställningen om livet under ytan, och viftar tårna en stund från en av de lena badholmarna. En fin plats för somriga dagar, och ett fint avslut på vår weekend i Norrköping!

Arkösunds skärgård tips på utflykt från Norrköping
Arkösunds skärgård tips på utflykt från Norrköping
Arkösunds skärgård – badklipporna
Arkösunds skärgård tips på utflykt från Norrköping

4 kommentarer

  1. Så mysigt, och fantastiska bilder som vanligt! Vi åker till Norrköping med familjen nu i vår, har annars ganska dålig koll på Norrköping (utöver någon jobbresa). Brukar oftast köra igenom staden på väg söderut mot Karlskrona, och stannar till för att käka. Verkar ju härligt i sommarskrud, själv är jag mkt sugen på ljusfestivalen som stundar nu i slutet av november.

    1. Tack <3 Ska bli kul att följa er resa sen i vår. Ljusfestival låter mycket fint! Fanns länge en sådan i Järna också vid första advent, verkligen speciellt att vandra omkring bland alla brinnande ljus i mörkret. Borde finnas fler sådana!

  2. Alltså åååh, vad nostalgiskt att återuppleva Norrpan igen! Har knappt varit där sen jag flyttade 2017 och ni prickade in precis alla mina favoriter! Men kul också att se det nya som tillkommit, det händer mycket på tre år! Tack för den lilla fantasiresan 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng