Det ungerska termalbadet – Szechényi i Budapest

badbadhusetbadetbadbavandbarn med morfarschack igenbavandJag hade inte många saker på min måste-göra-lista innan jag åkte till Budapest, men ett ungerskt termalbad kändes som en självklarhet. Det finns flera badhus att välja mellan men efter att ha frågat runt vilket som var fräschast och bäst, blev det till slut även det största: Szechényi-badet.

Själva badhuset består av en mycket gammal vacker gul byggnad prydd med statyer, till största delen bestående av stolta kvinnor. En bra början tycker jag som är sååå trött på alla penisstatyer.

Herrarnas omklädningsrummen ligger i ena änden och damernas i andra av en lång källargång, det hela påminner snarare om något slags skyddsrum än Europas största badanläggning. Trippar fram på det kalla kakelgolvet, sicksackandes mellan bastanta ungerska damer med badmössa och rediga badtofflor. Självklart glömde jag flipflopsen och får halka runt bland hårslingorna och barska blickar.

Ungefär hälften av säkerhetsskåpen är trasiga, uppbrutna eller klottrade på. Färgen flagnar lite här och var, och duscharna sprutar sin hårda enda stråle. Spakänslan låter inte ödsla på sig, men det är något charmigt över denna gympasalskänsla. Szechényi-badet är ett kommunalt Budapest bad, och trots turismens intåg består forfarande en betydande del av badgästerna av äldre ungrare. Längs med kanterna ligger de bastanta damerna och njuter i vattenbrynet och under fontänen står några gubbar med halvslutna ögon och låter vattenstrålarna massera skalpen.

Det heta, mineralrika vattnet kommer från bergen runtomkring och det är en konstig känsla att kliva ner i det 38-gradiga vattnet när solen steker och lufttemperaturen är minst 33 grader. Men jag svävar snart iväg i det mjölkiga ljusturkosa vattnet i någon slags ungersk mindfulness. Schackspelarna har precis dragit igång och lockar fler äldre herrar till publiken. Jag lovar att jag nästa gång ska simma dit själv och utmana någon skrynklig man i ett parti.

gundel palacsintaEtt besök på Szechényi-badet måste kombineras med ett besök på Gundel ca 200 meter därifrån. Där ska du prova deras berömda Gundel palacsinta – pannkakor med valnötskräm och chokladsås. Himmelskt. Läs mer om Gundel i min kommande matguide till Budapest!

5 kommentarer

  1. gud vad härligt. Är det öppet när det blir lite kallare också kanske? Kunde ju passa att åka i maj eller september t ex om vattnet är så vart. Mina stadsresor bär ofta av stapeln runt dessa månder så det kunde ju passa sig. Det är rätt många som åker till Ungern i år verkar det som, eller har man alltid gjort det och jag missat det, men fantastiskt vackert är det på allas foton! Ser fram emot matguiden.

    1. Ja det är öppet året runt. Åk dit!! Tror det är perfekt på typ våren/hösten, vi hade det lite för varmt.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng