Från barockpalats till berlinska barer i Budapest

strandpromenadenlove couple budapestPeople collagebar beachfancy budapestparlamentetbuildings budapestcoffeshopsberlinisch kafevespressoberlinbudapest collageDet är inte bara den majestätiska Donau som separerar Buda från Pest, även stadens karaktär visar upp två sidor av samma mynt.

Å ena sidan det historiska, klassiska Budapest med wienervals under välputsade kristallkronor, anrika bakelser på patisserie Gerbeaud, gotiska katedraler och barockpalats. ”Paris of the east”, brukar det kallas. En bild av Budapest som även jag delade.

Men! Budapest visade sig bjuda på mycket annat. Några kvarter bort från flodkantens lounge-stråk, förbi den ganska turistiga Váci utca, över Deák ferenc tér och in på gatan Király utca är det snarare som att komma till ”Berlin of the east” än någon operett på artonhundratalet.

Király utca tillhör distrikt 7 vilket tidigare var judarnas kvarter. Under andra världskriget omvandlades distriktet till ett ghetto men idag har det, ungefär som Kreuzberg i forna Västberlin, istället utvecklats till stadens trendigaste område.

Både Király utca och dess tvärgata Kazinczy utca kantas av hippa boutiquer med design och vintage, avslappnat barhäng, nördiga kaféer, kreativitet och liv. Även tvärgatan Gozsdu udvar är fylld med barer och restauranger, små örtaodlingar och kafferosterier.

Till skillnad från Berlin som idag är Europas tredje mest turistbesökta stad, så har Budapest fortfarande mycket av sin oförstörda, ruffiga charm kvar. Priserna är väldigt låga, och något som gör en resebloggare kanske allra gladast: det finns gratis wifi på nästan varje bar och kafé. (Jag förundras fortfarande över hur jag i Tysklands handelscentrum Hamburg år 2013 fick leta runt i över en timme för att hitta något hak med wifi, ”Wifi was? Internet? Neeeein…”.)

Hemma bra men Budapest näst

Ja ni kanske redan har listat ut det, jag tipsar alltså att bo någonstans i distrikt 7. Vi hade turen att vi råkat boka boende just precis på Kerály utca. Helt perfekt. Jag reste med min pojkvän och hans brorsa och tillsammans hyrde vi en lägenhet via Soho Apartments (bokade via Booking.com) som vi totalt betalade 750 kr per natt för. Så skönt med utrymme, tvättmaskin och – så klart – gratis wifi!

Att ta sig runt i Budapest

Det mesta tar man sig till till fots. Så istället för att köpa biljett för kollektivtrafiken så satsade vi på ett hop-on-hop-off-kort. För 5000 HUF (hungarian forint) fick vi hoppa på och av så mycket vi ville under 3 dygn inkl. 2 båtturer på Donau, öl, gulaschsoppor och cykelhyrning på Margaretaön. Men på grund av ibland väldigt trånga varma bussar, bilköer och hakande hörlursguider är jag tveksam till om det inte ändå inte hade lönat sig med den vanliga hederliga spårvagnen. Jag tror dock inte vår historieslukande monumentfantast till resekamrat håller med på den punkten. Smaken är med andra ord som Budapest – delad.

utsiktInom kort kommer ett inlägg om det ungerska badet samt en guide till 14 olika ställen för frukost, lunch, fika, middag, goda drinkar och alternativt party.

Så länge tipsar jag om de här två Budapestguiderna som i alla falla jag hade nytta av:
http://www.reseguiden.se/reseguider/bra-battre-budapest-5452
http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20130314/budapests-dynamiska-distrikt

1 kommentar

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng