Ansjovis

Tänk dig att simma omkring i ett knallblått vatten. Det är bara du och det enda du ser är vatten runtomkring dig. Du flyter fram i ett ändlöst hav av tysthet. Det gör dom stora havssköldpaddorna, berättade en skylt på världens största akvariemuseum Monterey Bay Aquarium utanför Santa Cruz.

I nästa rum simmade mängder av ansjovisar runtruntrunt i ett runt aquarium som hängde i taket. Alla simmade de åt samma håll, utan uppehåll, med perfekta avstånd mellan varandra. Det var ingen som råkade krocka med en annan, haka fast eller vaja till. Undrar om de någonsin byter håll? ”Kom igen alla ansjovisar, nu byter vi håll, va?!” och på tre vänder sig alla fiskarana om och trotsar vattenströmmen tills den vänt. Eller hur går det till? Simmar de runtruntrunt åt samma håll, dag ut och dag in tills de dör?

Där var en ensam ansjovis som försökte simma motströmms i det lysande blå aquariumvattnet. Den försökte och försökte men kom ingen vart. Strömmen var för stark och ansjovisarna som simmade medströms alldeles för många. Men den lilla ansjovisen vägrade ge upp. Den lilla ansjovisen var envis. Bland flera hundra ansjovisfiskar som oavbrutet och målmedvetet simmade runtrunt försöke den lilla ansjovisen ta sig fram motströmms. Den lilla ansjovisen skulle jag vilja vara.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng