Aruba – jordens lyckligaste plats?

fantasiresor-aruba-49
Aruba – Karibiens välputsade diamant. En ö för smekmånad och familjetid. En ö där lyckan verkar vara beständig, åtminstone om du frågar arubanerna själva. ”One happy island” visade sig snabbt vara så mycket mer än bara en reklamslogan. Snarare någon form av självuppfyllande profetia i positiv mening. Men var den verkligen sann?

fantasiresor-aruba-90
Resan bestod av mig och den norska resebloggaren Henrietta från Coffee in a cup. Två bloggare på jakt efter lyckan, eller kanske snarare olyckan. För inte kan väl alla på Aruba vara lyckliga? Min nordiska skepsism lät sig genast göra sig hörd.

fantasiresor-aruba-14
Vi hade blivit inbjudna av Arubas turistbyrå och Boardwalk Hotel för att upptäcka detta lyckans paradis. Vi spenderade dagarna åt att frossa delikata måltider och åka på mini-roadtrips runt ön i jakt på de finaste stränderna (kommer separata inlägg om hotellet, restaurangerna och stränderna). En ö där värme är en garanti 24/7 och t-shirtväder ett överflödigt ord i vokabulären.

fantasiresor-aruba-24
fantasiresor-aruba-29
fantasiresor-aruba-38
fantasiresor-aruba-39
fantasiresor-aruba-9
Som Henrietta konstaterade: det kändes nästan som att gå runt i The Truman Show. Stränder som ur sagorna och en stämning som tagen ur vilken mindfulness-bok som helst. ”What do you think about Aruba?” försökte vi diskret undersöka, men möttes utan undantag av ”It’s a very happy island”.

fantasiresor-aruba-91
fantasiresor-aruba-52
fantasiresor-aruba-87
fantasiresor-aruba-59
fantasiresor-aruba-72
Kan det vara de färgglada husen, kombinationen knallturkost och klarrött, som gör invånarna lyckliga? Det engagerade miljöarbetet som skapar framtidshopp (ett av miljömålen är t ex att hela ön 2020 enbart ska använda fossilfri el)? Eller kanske det ständigt viskande havet i glittrande nyanser?

Pirates of the Carribean
Karibiska pirater
Arubansk fiskare
Men Jason då, fotografen som hängt med för att dokumentera oss, och som verkade allmänt melankolisk. Han måste väl ändå kunna säga något negativt om ön. Han tänkte säkert i flera minuter, där vi satt i hans bil (miljövänlig såklart).

Actually I don’t think I can remember anything unhappy about Aruba…

fantasiresor-aruba-22
fantasiresor-aruba-20
fantasiresor-aruba-18
fantasiresor-aruba-30
fantasiresor-aruba-33
Arubas huvudstad heter Oranjestad och är en relativt liten, men gullig stad. Kantad av palmer och färgglada husfasader. Är det någonstans du ska shoppa Rolex, amerikanska märkeskläder, juveler och dyra parfymer så är det här. Beroende på dollarkurs kan du göra riktiga kap och många Karibienkryssningsresenärer stannar till i Oranjestad för att just shoppa. ”Diamonds Are a Girl’s Best Friend” må vara ett påstående som jag har synpunkter på, men visst kan det också ge en lyckorus att få glittra i guld en stund.

Oranjestad
fantasiresor-aruba-67
fantasiresor-aruba-63
fantasiresor-aruba-62
Vi hälsade på Edmond i turistboxen. Inte ens regnet kunde han klaga på. Han till och med älskar regn.

fantasiresor-aruba-60
fantasiresor-aruba-61
Stephanie i Oranjestad
Kvinna i Oranjestad
Stephanie i det lilla solrosgula huset mitt i huvudstaden Oranjestad. Klädsel: blommigt nattlinne, birkenstocksandaler och pärlörehängen. Happy-status: Happy!

fantasiresor-aruba-92
Man i huvudstaden Oranjestad
Jag tänker att oavsett om nu varenda aruban må vara lycklig eller ej, så måste det ha någon slags positiv inverkan på människors liv att vara så övertygade om att de har det bra. Min mamma är psykoterapeut och har alltid poängterat hur viktigt det är vad vi tänker, och att vi medvetet kan ta kontroll över våra tankar för att få ett mindre ångestfyllt liv (obs min sammanfattning, för korrekt tolkning se valfri vetenskaplig skrift om KBT). Arubanerna verkar ha tagit henne på orden. Självklart finns där sociala problem och fattigdom som på så många ställen i världen, men vad gäller inställningen till livet tror jag banne mig inte att jag har träffat ett mer harmoniskt folk. Som den grekiska filosofen Epiktetos konstaterade:

”Det är inte tingen i sig som plågar oss utan vårt sätt att se på dem.”

fantasiresor-aruba-57
På återseende, eller som man säger på det inhemska språket papiamento: mira abo despwes!

18 kommentarer

  1. Sjovt og underholdende indlæg du her har skrevet. Det ser meget indbydende ud med alle de mange smukke billeder. Måske hvis man siger happy mange gange nok ,så bliver man det 🙂

  2. Jag blir glad av att läsa inlägget, så något måste det ligga bakom den där slogan! 🙂 Jag och min mamma var på grannön Bon Air för en massa år sedan, de var också väldigt glada. Typ Hakuna Matata varje dag, varför bekymra sig över morgondagen när det är varmt och solen skiner?

  3. oh, ser riktigt underbart ut!! 🙂 Vad jag har hört om Kuba så ska det vara ganska positiv attityd där med även bland människor som är fattiga – kanske Kuba och Aruba är ganska lika varann på åtminstone den fronten? 🙂

    Dock har jag hört att det kan vara ganska farligt att leva/vistas utanför de områden i Aruba där turisterna håller till, iaf enligt en bekant till min pojkvän som menar att turistområdena inte speglar resten av samhället så bra. Men så är det ju i massor av länder, inget konstigt med det egentligen.

    1. Åh Kuba är jag också SÅ sugen på! Jag märkte inte att det skulle vara någon hotfull stämning eller så på Aruba. Vi hyrde bil en dag och åkte runt på hela ön, även utanför turistområdena där det så klart är mer fattigt, men upplevde aldrig någonting hotfullt. Kanske har det ändrats från förr?

  4. Underbart inlägg! Är verkligen sugen på att besöka någon paradisö i centralamerika nu i vinter – det svåraste här är då kanske att hitta billiga flyg… Hur var prisnivån på Aruba?

  5. Hej var på Aruba 2019. Funderar starkt på att åka tillbaka igen. Otroligt positiva hjälpsamma människor. Hamnade lite fel när Vi åkte buss . Frågade en person hur tar Vi oss vidare. Hans lediga bror kom och körde oss till rätt plats Vi skulle till. Fick en guidad personlig tur. Tryggt känns Aruba mot Jamaica. Som natt och dag. Men skall du handla i stan. Handla när inte de stora kryssningsfartygen är i stan. Oftast då 50% rabatt. Helt underbara skinnskor köpte Vi .

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng