Jakten efter Mr Darcy på den engelska landsbygden – Peak district och Derbyshire

Gråa kalkstenshus, korsvirke, gröna böljande kullar, afternoon tea, och välfriserade damer och herrar i hatt. Min bild av den engelska landsbygden har alltid haft ett romantiskt skimmer över sig à la Hem till gården och Jane Austen-kostymfilm. Efter att ha gjort min första resa dit kan jag konstatera följande: Mr Darcy är bra på att gömma sig men i övrigt till och med överträffades mina förväntningar.

Här kommer några platser i Peak District som jag gärna tipsar vidare om. Platserna besöktes under en pressresa med Visit Britain men åsikterna och urvalet är som alltid mina egna.

 

Är det verkligen vinden som viner i Winnats pass?

Winnats pass är inte bara en underbart grön passage skapad av ovanliga kalkstensformationer beläget precis innan du kommer fram till den lilla byn Castleton. Platsen gömmer även en spännande sägen. Passet har fått sitt namn från ordet “vindporten” eftersom det alltid blåser här. Men det finns de som hävdar att det inte bara är vinden du hör.

Ett kuttrande kärlekspar, Clara och Alan, mördades här av ett gäng irriterade gruvarbetare på 1700-talet. Kärleksparet grävdes ned i en gruvan och hittades först tio år senare. Men innan de hittades hade gruvarbetarna redan fått sitt straff. Någon hade ramlat ned från en klippa i närheten av mordplatsen och dött, en annan hade dött av en nedfallande sten på samma ställe. En tredje tog livet av sig och en fjärde blev galen. På grund av det här tror vissa fortfarande att passet är hemsökt, och att vindarna som viner egentligen är ropen från Clara och Alan. Sant eller inte, det spelar inte så stor roll. Det ger åtminstone extra spänning till besöket!


 

Castleton – gulliga hus och en missförstådd mineral

Castleton är precis en sådan där engelsk landsbygdsby som man drömmer lite om. En sådan där by där man kan se Agatha Christies Miss Marple stå och påta i rabatten. Härifrån kan man gå olika vandringar, besöka en av alla pubar som finns här (för ja även om det bara bor drygt 600 personer här så finns där pubar för varje smak), eller en av de fyra grottorna. Häftigast var Blue John-grottan. Är egentligen ingen grottmänniska, men här kunde man verkligen se kristallerna glittra i ficklampans sken.

En gullig historia var hur den blågula mineralen fick sitt namn, Blue John. Den döptes nämligen från början till det mer logiska Blue-yellow-stone på engelska, men översattes senare till franska. När stenen återigen upptäcktes i England så förstod man inte det franska namnet, Bleu Jaune, utan översatte det till något som lät likadant: Blue John.
 

Mr Darcy kanske gömmer sig hemma? På besök i Chatsworth House

Att kalla det ett hus är något av en underdrift. Herrgård eller slott passar bättre. Chatsworth House är inte bara dagens hem till hertigen och hertiginnan av Devonshire, det är även huset där Mr Darcy bor i Jane Austens Stolthet och Fördom. Inte bara i filmen alltså, utan det sägs även vara där Jane Austen fick sin inspiration till karaktären. Hit kan man komma och strosa runt i de 30 rummen, se en av Europas största konstamlingar som även är med i filmatiseringen av boken, och promenera runt i den enorma trädgården. Romantiskt så det förslår.


1500 ark av bladguld gick åt för att förgylla fönstren, 2175 st för balkongen nedan.

T.v. den magiska salongen som även är med i Stolthet och Fördom.

It was a large, handsome, stone building standing well on rising ground, and backed by a ridge of high woody hills; and in front, a stream of some natural importance was swelled into greater, but without any artificial appearance. Its banks were neither formal, nor falsely adorned.Stolthet och Fördom, Jane Austen

She had never seen a place where nature had done more, or where natural beauty had been so little counteracted by an awkward taste. They were all of them warm in her admiration; and at that moment she felt that to be mistress of Pemberley might be something!Stolthet och Fördom, Jane Austen


Afternoon Tea eller brunch i slottets Flying Childers restaurant är ett måste.

Allt serverades i utsökt Wedgwood-porslin


Funderade på att köpa med mig en Mr Darcy hem. Han var tydligen populär.

 

Bra utgångspunkt: spaorten Buxton

Vi hade spaorten Buxton som utgångspunkt under våra dagar i Peak District. Den är lite större (drygt 20.000 invånare) än Castleton (600 invånare) och har fler restauranger, kaféer och butiker. Där finns även ett operahus, en kupol större än S:t Peterskyrkans, varma källor som användes redan under romartiden, och en rolig bar inhyst i en före detta bank. Vi bodde på Best Western-hotellet eftersom ett bröllop (här sker många bröllop) hade bokat upp Old Hall Hotel i Buxton. Men nästa gång skulle jag absolut boka in mig där. Såg så pittoreskt ut på alla sätt och vis. Kanske var det där Mr Darcy gömde sig?


“All women desire a Mr Darcy. Unfortunately all men have no idea who that is.”Someecards
På landet utanför Buxton ligger den här mysiga puben och restaurangen The Royal Oak. Med efterrätter to die for.

4 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng