19 julklappar att ge till en fantasiresenär

Innehåller annonslänkar till Arket, Åhlens, Bokus, Kjell & Company.

Letar du efter julklappar till någon som älskar att resa, åtminstone i fantasin? Eller letar du efter julklappar att önska själv? Här kommer en mix av julklappstips som både passar på resa och/eller får dig att fantasiresa iväg en stund. Jag skippade upplevelser helt den här gången eftersom man ju helst bör hålla sig hemma just nu.

Här kommer mina 19 julklappstips:

#1. Yatzi i väntan på tomten eller tåget. Ett klassiskt spel som får tiden att gå både på långa tågresor eller hemma i väntan på mer äventyrliga tider. Det här fina mintfärgade Yatzi-spelet kommer från Arket.

#2. Ullfleece för vintriga äventyr. Jag köpte den kamelfärgade fleecen i ullblandning från Astrid Wild i början av hösten och har i princip bott i den sedan dess. Perfekt för utomhusaktiviteter, först som jacka, sedan som lager under.

#3. Frukostte i Oslo. Vakna upp i grannlandets huvudstad åtminstone i fantasin. Te är generellt ett ypperligt sätt att fantasiresa på så här i vintertider. Det här teet heter Oslo Breakfast och är ekologiskt.

#4. Surpla som en brittisk drottning. Den engelska porslinstillverkaren Wedgwood gör vackra teserviser som till och med serveras på flotta slott som Chatsworth. Serien med det passande namnet Wonderlust (”the desire to be in a constant state of wonder”) kombinerar dessutom engelskt hantverk med exotiska färgglada motiv. Finns hos t ex Nordic Nest.

#5. Smarta midjeväskor. En midjeväska står högt upp på min egen önskelista. Hade en på Kap Verde och insåg hur otroligt praktiskt det är, både när man förflyttar sig mycket och vill slippa ta av/på ryggsäcken för att ta fram pass, pengar, mobil, osv, men även för kortare dagsvandringar. Tycker Fjällrävens är fina, både i rosa och i grönt.

#6. Coffee table-bok med Wes Anderson-drömmar. Om du älskar Wes Andersons estetik är boken Accidentally Wes Anderson för dig. En bok full med bilder på platser runt om i världen som ser ut som hämtade ur någon av hans filmer. Boken är beställd från Bokus och på väg med posten.

#7. T-shirt med Dolce Far Niente. Dolce far niente är italienska för det ljuvliga i att göra ingenting. Ganska fint tycker jag. Köpte min i Italien men finns även online här.

#8. Delikatesser från världen. Ett av de mest effektiva sätten att fantasiresa på är förstås med smaklökarna som färdmedel. Hos Ceestashop kan man hitta många fina delikatesser från andra delar av världen, som t ex den här brittiska marmeladen, franska oliverna och italienska kaffet.

#9. Världens ursprungsbefolkning på väggen. Jimmy Nelson heter fotografen bakom Homage to Humanity – en utställning med bilder på världens olika ursprungsbefolkningar. En fantastisk utställning som tyvärr inte finns kvar på Fotografiska, men som tur är kan man köpa hans bilder att hänga på väggen (affisch 1, 2, 3).

#10. Direktfilmskamera. Visst är det något särskilt ändå med framkallade bilder? Jag kan ibland sakna den där känslan av att bara ha en enda chans att knäppa en bild. En Instax direktfilmskamera hade varit kul som komplement till det digitala fotograferandet.

#11. Mobilskrivare. Ett alternativ till direktfilmskameran är mobilskrivaren som skriver ut bilder direkt från mobiltelefonen.

#12. Doft av norsk fjord. Ge bort en doft av vilda vattenfall, stora skogar och fuktiga klippor. En doft av grannlandets fjordar genom doftpinnar.

#13. Drömmar om Japan. En ny bok med både insidertips och essäer om Japan skapad av det creddiga mediaföretaget Monocle. Även full av fina bilder. The Monocle Book of Japan är åtminstone på min önskelista.

#14. Anteckningsblock med nationalparkstema. Field Notes har alltid fina och praktiska anteckningsblock, och just de här har ett tema med olika nationalparker på omslaget. Finns hos t ex Pen Store och kommer i flera serier: A-, B-, C– och D-serien.

#15. Praktiskt anteckningsblock och gélpenna. Det finns två saker som ett anteckningsblock för uppfylla föra att vara maximalt praktiskt på resande fot: spiralrygg och hårt omslag som inte böjs i väskan. Det här anteckningsblocket är dessutom mini-litet. Finns hos Muji tillsammans med min favorit-skrivpenna.

#16. Akvarellfärg och -papper i fickformat. Brukar själv alltid bli sjukt sugen på att måla när jag reser, därför har jag ofta med en sådan här liten ask med akvarellfärger i fickformat från Winsor Newton. Det fina gula skissblocket är också litet och fungerar dessutom för just vattenfärger.

#17. Noveller med storstadstema. Läs dig bort till Paris, New York, Tokyo och London med fyra mininoveller från fyra olika författare. Finns hos Novellix i fin presentask.

#18. En doft av hotell. De här doftpinnarna från K. Lundqvist Stockholm utlovar en doft av hotell och kashmir: ”Kryddig och exklusiv doft som ger igenkänningsfaktor från lyxiga hotell och resorts.”

#19. Prenumeration på Vagabond. Kräver det ens någon förklaring? En prenumeration på Sveriges enda resemagasin just nu bör nog vara på de flesta fantasiresenärers lista. Dessutom kommer jag själv jobba med Vagabond under vårterminen så nu har du ännu en anledning till att önska en prenumeration 😉

Tidigare års tips på julklappar:

1 kommentar

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng