5 saker du inte får missa i Slovenien

Här kommer Fantasiresors fem måsten att uppleva under en resa genom Sloveniens wow!-landskap. Förstås ihop med tidigare om-bloggade vinsafari och olivoljegårdsbesök.

Saker att göra i Slovenien:

#1. Bo på turistgård

slovenien-djurpark-14
slovenien-djurpark-3
slovenien-djurpark-2
slovenien-djurpark-4
slovenien-djurpark-5
slovenien-djurpark-9
slovenien-djurpark-8
slovenien-djurpark-12
Låt dig inte avskräckas av namnet, “tourist farms” eller turistgårdar på svenska, fungerar snarare som en kombination av våra svenska 4h-gårdar och bed and breakfast, än någon enorm turistmagnet. Det finns över 400 turistgårdar i Slovenien och på drygt hälften av dem kan du även sova över.

Vakna till kossornas idisslande och killingarnas små bräkanden. Åsnor, hästar och getter att mata och klappa. Vacker natur och hemmagjord ekologisk, slovensk mat. Ett toppensätt att uppleva det riktiga Slovenien på. Bilderna är från en turistgård utanför Hrastovlje, full av glada slovenska barnfamiljer på söndagsutflykt.

Här hittar du listor över: turistgårdar som du kan sova över på, de du bara kan besöka dagtid, samt ekologiska gårdar.

 

#2. Partisansjukhuset Franja

slovenien-sjukhus-6-2
slovenien-sjukhus-9-2
slovenien-sjukhus-17
slovenien-sjukhus-18
slovenien-sjukhus-13-2
slovenien-sjukhus-19
slovenien-sjukhus-4-2
slovenien-sjukhus-10-2
Partisansjukhuset Franja (Partizanska bolnica franja på slovenska) är ett hemligt sjukhus som drevs av partisanerna, även kallade Jugoslaviska folkets befrielsearmé, under andra världskriget. Sjukhuset ligger gömt djupt inne i en skog som då var mitt i tyskarnas ockuperade område. Men trots detta, och trots de tyska soldaternas grundläggande försök att hitta sjukhuset blev det aldrig upptäckt och partisanerna kunde vårda skadade soldater i hemlighet ända till krigets slut.

Sjukhuset är byggt över en ravin och målat i kamouflagefärger, för att undanröja alla fotspår och risker att bli upptäckta bars de skadade soldaterna dit motströms uppför floden – med förbundna ögon.

En nästan kuslig känsla att gå runt i de små sjukhusrummen, de svartvita fotografierna, handskrivna breven, röntgenmaskinen, våningssängarna och – så klart – ikonbilder på dåtidens framtidshopp: Tito och Stalin. Trots de 578 svårt skadade som vårdades dog bara totalt 78 stycken. Ett fortfarande oupptäckt turistmål som få faktiskt känner till.

 

#3. Kustpärlan Koper

slovenien-kopper-3
slovenien-kopper-34
slovenien-kopper-35
slovenien-kopper-12
slovenien-kopper.33
slovenien-kopper-30
slovenien-kopper-17
slovenien-kopper-31
slovenien-kopper-1
slovenien-kopper-32
Längs med Sloveniens fyra mil långa Adriatiska havskust ligger den lilla pärlan Koper. Det är inte bara det geografiska läget som gör en påmind om både italienska städer och kroatiska kustpärlor. Här finns en härlig blandning av persikofärgade husfasader, små fontäner, havsbris, semesternjutare, venetiansk gotik, DEN DÄR glassen, och Loggia caffe med den bästa slovenska kaffen som i alla fall jag lyckades hitta. Ett perfekt stopp vid en slovensk roadtrip eller som en avstickare under en Ljubljana-visit.

 

#4. Grottsafari

slovenien-grotta-25
slovenien-grotta-14
slovenien-grotta-28
slovenien-grotta-9
slovenien-grotta-11
slovenien-grotta-26
slovenien-grotta-8
slovenien-grotta-27
Om du åker till Slovenien är grottsafari något av ett måste. Landet har nämligen över tiotusen olika grottor, så det är bara att välja och vraka. Postojnagrottan är en av dem, som en underjordisk katedral på bilderna.

Vi fick en guidad promenad ner i mörkret av Križna Jama-grottan. Utrustade med gummistövlar och en rejäl speciallampa som skulle tåla det mesta klafsade vi runt bland grottbjörnskelett, stalaktiter och smaragdgrönt grottsjövatten. Här har man hittat spår av 44 olika djurarter vilket är fjärde mest av alla grottor i hela världen.

Tänk vilken mardröm att treva runt här utan ljus med grottbjörnarna lurande bakom någon klippavsats. Hu.

 

#5. Med häst och vagn

slovenien-hast-och-vagn-13
slovenien-hast-och-vagn-1
slovenien-hast-och-vagn-27
slovenien-hast-och-vagn-19
slovenien-hast-och-vagn-2
slovenien-hast-och-vagn-18
slovenien-hast-och-vagn-25
slovenien-hast-och-vagn-26
Ett annat måste är en tur med häst och vagn. Vi fick en snabbvariant från turistgården Levar i byn Cerknica längs med den vackra spegelblanka sjön. Skrämde iväg några tyska campare med våra bloggkameror och vinkade till ytterligare ett av alla bröllopspar vi passerade under Slovenienresan (verkar vara hit ni ska åka om ni ska gifta er).

På turistgården Levar blev vi även bjudna på en hemgjord slovensk lunch som jag tyvärr inte kan återberätta eftersom jag var så exalterad av den antågande häst-och-vagn-turen som jag precis lyckats tjata mig till. Men gott var det. Hos Levar kan du även sova över om du passerar – till exempel på höskullen!

Tack till G&S Promotion – Going Places & Seeing People för denna resa. Åsikterna och orden är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

9 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng