Slovensk landsbygd är kringelkrokvägar, lummiga kullar, små dimm-moln som dansar omkring, turkosa friska floder, getter i byar med spetsiga trätak runt en ännu spetsigare leksakskyrka. Eller alltså det är ju inte en leksak, men det ser ut precis som en. ”Rita en kyrka” och du kommer att rita precis en sådan som finns i varenda slovensk by.
Slovenien är också kommunistiska kvarlämningar och 80-talet som aldrig försvann. Det är heltäckningsmattor och hotellrum inredda som vilken Silja Line-hytt som helst. Även om Slovenien var ett av de länder som klarade sig lindrigast ur de Jugoslaviska krigen, själva kriget i Slovenien pågick egentligen bara under några dagar. Vår guide Meri minns det som att hon åkte på skolutflykt, när hon kom hem igen hade det varit krig.
Slovenien gränsar till Österrike, Italien, Ungern och Kroatien och har ungefär det bästa av allt. Det är österrikiska toppar kombinerat med toscanska vinlandskap. Drygt 70% av Slovenien består av någon form av alplandskap och de är en stor producent av både vin och olivolja.
Bröllopslandet. Överallt dit vi kom var det bröllop. En knytpunkt för kärlek.
Dessa vidunderliga vyer i blåa nyanser och knallorangea höstiga skogar. Slovenien är perfekt för en höstresa. Passande nog: de är soppfantaster. Den absolut godaste soppan jag ätit var deras kantarellsoppa. Krämigare får man leta efter.
Till och med Ljubljana är en by (kommer mer om det i ett senare inlägg) så ni kan ju tänka er de riktiga byarna. Överallt. Pittoreskt men lite sorgset ibland. Spegelblanka sjöar och rustikt hantverk. Det här är det första blogginlägget i en rad om den slovenska landsbygden – the homemade Slovenia, som arrangörerna döpt resan till.
Tack till G&S Promotion – Going Places & Seeing People för denna resa. Åsikterna och orden är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.
Intressant att läsa och fina bilder. Jag ser fram emot både flera bilder och mer skrivet om Slovenien.
/Lena
Taack 🙂
fina bilder!
Tack Katarina!