Fantasiresa #8: musikvykort från världen

Ibland bloggar jag på musikbloggen spotifylistor.blogspot.se och för ett tag sedan tipsade jag om den här musiklistan. En ren och skär mix av världsmusik, folkmusik, etnopop, kalladetvadduvill-musik. En samling vykort gjorda av musik från världens alla hörn.

Resan startar vi tillsammans med skuttande dalkullor vid knuten av en faluröd stuga och till tonerna av en av Sveriges äldsta folkmusiklåtar. Vi beger oss österut genom Finland och taktfast tango och fortsätter ut över den sibiriska tundran. Vi passerar timmerstugor, björkar i tiotusentals, babajaga och små mustachprydda män med balalajkor upptryckta i vodkadoftande armhålor.

“Can I photo you?” undrar en energisk kines på snabbtåget ner genom Kina. Tyvärr hinner vi inte med så mycket mer än att sjunga karaoke i restaurangvagnen. Vi simmar ut till den lilla ön Australien och flip-flopar runt med ett solbränt leende tillsammans med en aborigin och hans didgeridoo.
Tillbaka på fastlandet hamnar vi mitt i ett bollywoodbröllop i Indien. Enorma släktsamlingar, danshav och färgkavalkader får oss dock att ganska snart fly vidare in till Södra Kaukasien. Här njuter vi av livet på den armenska grässlätten. Någon spelar flöjt gjord av aprikosträd för oss och vi kliar långsamt våra nyfunna kompisar: getterna.

Vi landar senare i tavernornas, de vit kalkade fasadernas, och de brunbrända atleternas land: Grekland. Och när vi lärt oss dansa Zorba fortsätter resan ner till Nordafrika, den arabiska musiken och poprai. Här stannar vi ett bra tag, njuter av kvartstoner, turbaner och kamelridning. Vi hinner faktiskt även med att fira Chanukka hos en familj i Israel och sjunga den judiska folksången Hava Nagila i modern tappning.

Tillslut tar vi en rosa buss över savannen, stannar till för att klappa en giraff mellan antennerna, och anländer några dagar senare i Sydafrika – afrikansk gospel à la Lejonkungen och bongotrumspel. Simmar över Atlanten till Sydamerika och lite argentinsk tango, latinamerikansk salsa, och brasiliansk samba. Innan vi återvänder till hemtam europeisk mark rastar vi våra hårslingor, dricker rom och tycker livet är soft på Jamaica. Slutstationen blir en pubrunda i ett ölblomstrande Irland.

Sedan är vi hemma igen. Du och jag från vår världsomsegling. Och kvar har vi vår ryggsäck fylld med vykort av musik.

Börja lyssna: Musikvykort

3 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng