“Man borde bara packa väskan och dra” – checklista inför resan

Vet inte hur många gånger jag sagt det, där i snöslasket, på en busshållplats, med för tunna vantar, intryckt i en upplyst enorm Pernilla Wahlgren i fyra hårfärger – Vad fan gör jag här?

Det finns något poetiskt och romantiskt skimmer över det där med att bara ta sitt pick och pack och ge sig iväg. Som “han killen i Into the wild”. Eller Thelma och Louise. Eller någon annan världsvan vagabond – jag vill också va!

Och det är inte förrän man står där på flygplatsen i Ho Chi Minh, Shanghai eller, för den delen, redan på Arlanda som man inser att dikten faktiskt ibland överträffar verkligheten och det hade varit bra att kolla passets giltighet eller krigsläget i landet. Innan. Framförhållning gör din resa rikare på både tid och pengar – och dikter.

Så, här kommer en checklista inför resan:

 • Behövs visum? En bra sajt som svarar enkelt och på svenska:  www.viseringar.se (eller kolla med landets ambassad).
 • Passets giltighetstid? I en del länder måste passet vara giltigt i minst 6 mån efter att du rest ut ur landet. Så om du ska resa i ett halvår får det alltså kanske inte gå ut förrän om ett år tidigast. Fixa nytt pass gör du hos polisen.
 • Måste du ha utresebiljett? En del länder kräver att du ska visa upp en giltig utresebiljett för att få komma in i landet. Vet inte hur många gånger jag hört om folk som blivit tvungna att köpa en asdyr biljett i sista sekund på Arlanda. Köp en av- eller ombokningsbar om du vill kunna vara spontan.
 • Utdrag från banken? I vissa länder behöver du kunna visa upp ett utdrag från banken där det står att du har en bestämd summa på ditt konto.
 • Passfoto? Om du ska skaffa visum direkt på flygplatsen (visa on arrival) kan du ibland behöva ha med dig ett passfoto som uppfyller alla krav ett passfoto ska göra.
 • Adress första natten? I vissa länder (ex USA, Kina och Ryssland senast jag kollade) behöver du kunna visa upp var du ska bo första natten.
 • Försäkring? Gäller din hemförsäkring eller behöver du teckna en? En del bankkort erbjuder avbeställningsskydd och andra förmåner om du betalat din resa med kortet. Kolla med din bank!
 • Avråder UD? Inte för att det förbjuder dig från att resa någonstans, men det kan ju vara bra att känna till UDs rekommendationer i alla fall! Kolla regeringen.se – men låt dig inte avskräckas totalt. Oftast är det bara vissa områden i ett land som de avråder från att resa, övriga delar brukar alltså vara ok.
 • Vaccinationer? Kolla Sjukvårdsrådgivningens reseråd och vaccinationer för de länder du ska till.
 • Extra avgifter för uttag utomlands? De flesta banker tar ut en extra avgift (typ 30-45 kr) för varje uttag i en bankomat utomlands (gäller ibland bara länder utanför EU). Kort hos t ex Icabanken är gratis!
 • Regnperiod? Kan vara skönt att slippa…
 • Ändra mobilabonnemanget? Om du ska vara länge i ett och samma land kanske du vill skaffa kontantkort där och pausa ditt mobilabonnemang i Sverige. Tar du med mobilen bör du stänga av din telefonsvarare samt datatrafiken – kan bli sjukt jävla dyrt annars!
 • Scanna/fota av värdepapper – pass, eventuella visum och biljetter, och mejla dem till någon du känner samt dig själv. Ifall du blir rånad eller bestulen.
 • Växla pengar? Kolla först hur mycket kontanter du får föra in i landet, finns ofta en gräns. Ett tips är att även växla några USD om du ska resa genom många olika länder. En bra backup om du behöver växla men saknar bankomat, ibland kan du även betala med dem.
 • Internationellt körkort? Om du ska hyra bil behövs det ibland. Går att fixa på resande fot men sjukt komplicerat (been there…). Sköts via Motormännen.
 • Viktiga telefonnummer. Tråkigt men nyttigt (som allt annat i den här listan). Tänk dig att du är i någon avlägsen by i Malaysia och har tappat ditt bankomatkort. Vart ringer du om “googla eniro” mer låter som en maträtt i ortbefolkningens öron? Få hjälp på vägen här.
Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng