Efter semestern-deppig? Dags att fantasiresa!

Det skrivs just nu en hel del om fenomenet efter semestern-depression, eller post-vacation depression syndrome och travel hangover som det också kallas. Dvs: du har satt sprätt på semestern, kommer hem, börjar jobba, det blir höst, du har ett helt år kvar till nästa sommar, du blir deppig. Vi är nog många som varit där någon gång. Men det fantastiska med att resa, är att det inte nödvändigtvis måste kosta stora summor och ske på en flygstol söderut. Här på fantasiresor förespråkar vi även den drömmigare varianten.

fantasiresa-fb

Så fantasireser du på bästa sätt:

#1. Bild-res

Pinterest är min bästa vän när jag vill fantasiresa iväg. Om du inte har ett specifikt resmål att drömma iväg till, rekommenderar jag att bara skriva in typ ”summer” eller ”village”. Skapa ett moodboard för dina fantasiresor. Som ett fotoalbum för dina inre resor. Jag har ett för den perfekta sommarsemestern, ett för min dröm om att leva lite som han i ”Into the wild”, och ett för alla romantiska tågresor jag drömmer om att göra.

fantasiresor-pinterest
Från mitt pinterest-board ”Wanderlust – Fantasy travel”, bildlänkar: 1 / 2 / 3 / 4 / 5

#2. Slumpa dig fram på Google Street View

Den låter kanske banal, men den är beroendeframkallande på något sätt: Google Street View-generatorn. Här kan du slumpa dig fram till helt random platser på Google Street View. Hamna uppe i bergen på Sicilien, en strandpromenad i Hongkong eller längs med Australiens långa guldkust. Promenera runt på platserna där du hamnar, kanske hittar du någon ny favorit till din bucketlist?

#3. Kolla på en resig film

Det kanske minst förvånande tipset, men ack så effektivt. Titta på en resig film! Några förslag: Darjeeling Limited, Transsibirian, Into the wild, Little Miss Sunshine, Sideways och Dagbok från en motorcykel. Kolla även in min lista med 4 filmer för dig som vill fantasiresa iväg till Italien, där finns några favvisar.

Eat pray love

#4. Lyssna på världsmusik

Jag brukar skapa spellistor i Spotify med musik från olika länder. Ett utomordentligt effektivt sätt att ta sig till andra kontinenter på. Jag har även en samlingsspellista med musik från hela världen. Resan startar tillsammans med skuttande dalkullor vid knuten av en faluröd stuga och fortsätter sedan österut runt hela världen till slutstationen på en pub i ett ölblomstrande Irland. Läs blogginlägget om spellistan och lyssna på den här.

#5. Läs resetidningar – eller böcker

Javisst kan de göra jobbet, de där glossiga magasinen. Tyvärr har vi ju inte så många resemagasin på svenska, men jag rekommenderar att gå till en mer välsorterad tidningsbutik (t ex Press Stop på Götgatan i Stockholm) och köpa på dig ett gäng internationella resemagasin. Även böcker är ju helt klart ett tacksamt sätt att fantasiresa iväg på. Läs mer i mina lästips-inlägg.

#6. Laga mat från världens hörn

Minnena sitter i dofterna och smakerna! Laga en rykande marockansk tagine, eller omvandla ditt hem till en indonesisk gatukrog med lite nasi goreng. Ta en sväng i Hötorgshallen och frossa bland österrikiska ostar, latinamerikanska delikatesser och libanesiska smårätter. Bästa stället enligt mig att fantasiresa på. (Och ja, för att ingen ska känna sig förd bakom ljuset: jag driver Hötorgshallens blogg, men får inga fördelar av att skriva det här tipset. Mao: det hade stått här ändå.)

Hötorgshallen har en ny matblogg

#7. Ta emot en resenär

Om du inte har möjlighet att åka iväg och bo på hotell, kan du göra ditt eget hem till ett hotell. Gå med i Couchsurfing eller Airbnb och erbjud andra resenärer att få bo hos dig. Det här tipset har jag faktiskt aldrig testat själv (bara genom att bo hos andra), men alla som gjort det låter lika positiva. De blir bjudna på mat de aldrig smakat, får höra historier om länder de aldrig varit i och får kontakter när de sedan själva ska ut och resa.

#8. Följ en resebloggare

Även om du inte kan resa själv för tillfället, så finns det garanterat andra som gör det. Släpp det där inskränkta tänket som många verkar ha att ”jag hatar att se andra som reser när jag själv inte kan göra det” och utnyttja istället andras resande. Packa ner dig själv i deras resväska och följ med – i fantasin! Hitta några spännande resebloggare att följa och låt dem ta dig med på äventyr du kanske aldrig tidigare drömt om.

Här är mina tidigare tips på fina resebloggar att följa.

warszawa-52


Hur hanterar Sveriges resebloggar-elit en travel hangover?

Om du vill läsa mer om fenomenet efter semestern-depression och hur du kan ta dig ur det, så rekommenderar jag verkligen att läsa de här svenska resebloggarna som också skrivit om det:
Vandringsbloggen, Resfredag, Att resa podden, Fab F’ämmeJennifer SandströmMat och resebloggen, Adrenalinas, Liniz Travel och Kattas betraktelser.

15 kommentarer

 1. Trots att jag uppfattar mig själv som beläst lyckas jag ändå hitta en massa tips i dina inlägg varje gång. Imponerande med denna oändliga variation och nya inspo 🙂

 2. Extremt mysigt inlägg! Och filmtips med Italien-inspiration? Ja tack! Jag såg förresten i veckan på ’100 steg från Bombay till Paris – den finns på Netflix och är väldigt fin, rekommenderas 🙂

 3. Så mange gode tips, Sofia! Jeg elsker selv bøker og filmer om reiser, og ikke minst å lese andre reiseblogger. En endeløs mengde inspirasjon!

  Jeg lider ofte av ”post travel depression”, og måten jeg kurerer det på er ved å booke en ny flybillett så fort som overhodet mulig. Haha, det er fint å alltid ha en ny reise å se fram imot, selv om det selvsagt går hardt ut over lommeboken. 😉

 4. Sofia! Du inspirerar, jag hade aldrig kunnat komma på att skriva ett sånt här inlägg, du har verkligen din grej med det drömmiga!

  Däremot så funderar jag på om frånvaro-av-resor-depp verkligen blir bättre av att drömma sig bort? Blir det inte ännu mer smärtsamt när en inser att det bara var en bild, film, doft, låt?

  1. Tack snälla!! Hm, jo det kanske ändå helst bör ske i någon form av kombination med en framtida inplanerad resa. Men har man något ”riktigt” att se fram emot för att inte dö av längtan, så skulle jag vilja påstå att det kan vara nästan lika härligt att fantasiresa runt.

 5. Och här kommer ett hett tips om mat från världens Jerusalem. Kokboken ” Jerusalem ” av Otolenghi och Tammis( tror jag). En arabisk och en judisk stjärnkock beskriver sin gemensamma hemstads mat. Se och njut!

 6. Hej!
  Ibland är faktis själva planering av en resa bättre än själva resan! Innan vi bestämmer oss för en resa brukar vi faktis göra alla dessa sju steg för inspiration…men kanske inte just i den ordning förstås!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng