Malapascua – när verkligheten överträffar Photoshop

Den här resebloggen innehåller många utnämnda paradis. Men av alla paradis jag hittills besökt tar Malapascua ledningen!

Det är som att ha klivit in i en fondvägg från 90-talet. Bakpulverstrand, långa smäckra palmer och ett 28-gradigt turkost ändlöst badkar som vi svävar runt i tillsammans med snäckor och sjöstjärnor. Vi bor i en bungalow hundra meter från vattenbrynet, stranden är nästan helt tom på turister och på ön finns inga bilar – i senaste upplagan av Lonely Planet ska det inte ens finnas el dygnet runt, något som dock precis verkar ha ändrats. Den värmetåliga skulle kunna gå runt ön på tre timmar. Vi gav upp efter trettio minuter.

Precis bakom våra bungalows ligger själva byn. Den består av små skjul och jordstigar utan namn. Kycklingar och hönor i varje gränd, tuppar hetsade till fight, någonstans en gris fastkedjad i påle, pastelliga skjortor på tvättlinor kors och tvärs, plantor i konservburkar, sopbrasor och en och annan affär bestående av ett skjul proppad till sprickningsgränsen med burkar, flaskor, schampo, sprit, cigg, mango, ananas och bananer.

Vi spelar kort, löser korsord, vaggar hängmatta och dricker shaker av olika slag i skuggan på vår bungalowveranda. Äter pastarätter för 10 kronor och dricker happyhourdrinkar för 9. Magda dyker bland hajar och rev. Det är mangosäsong!

Ön är proppfull av palmer. Palmerna är proppfulla av kokosnötter. Far kan inte få upp sin kokosnöt osv. Med en dundrande duns faller de till marken, Magda blev nästan träffad en gång. Risken att dö i en flygolycka är enligt någon ny tysk statistik 1 på 4,2 miljoner. Risken att dö av en kokosnöt är enligt mina beräkningar mycket större. Att ställa sig under och skaka en palm bör vara ett tämlingen effektivt, och exotiskt, självmord.

Hade det inte varit för detta, några matförgiftningar och örongångsinflammationer skulle paradiset vara fulländat. Det finns varken apotek eller doktorer så långt ögat eller benen kan nå så vi virar, i sann waldorfanda, lökomslag runt huvudet och stoppar analsalva i öronen och så är även de problemen lösta.

Här stannar vi tills cashen tar slut – närmsta bankomat ligger en halv dags motorcykelresa härifrån. Nästa stopp blir antagligen Moalboal. Men som en av Malapascuas alla dykinstruktörer sa ”de flesta som lämnar ön kommer oftast tillbaka besvikna, det går inte att toppa Malapascua”. Vi får väl se.

14 kommentarer

 1. ja kära ni det låter helt enkelt oslagbart, och dina medicinska råd skall jag ta till mig,för kommande resor! se bara till att magda inte fastnar nere bland hajarna, här fortsätter set att snöa, men är bomullsvackert stor kram till er alla Mikaela

 2. Dina texter är en fröjd att läsa. Har redan bestämt självmordsmetod om den stunden kommer. Hoppas krämporna ger sig. Hälsa hajar, tyfoner och baciller att dom ska ge hålla labbarna borta från världens 2 finaste tjejer. Hlsn fr Norditalien – 1 grad och regn.

 3. Åh, dessa livsfarliga kokosnötter… Men jag skulle hellre springa gatlopp mellan fallande kokospalmer än förblindad och famlande i dagen trista snöstorm ! Hare gött!

 4. Roligt att läsa din blogg! En målande beskrivning av ett ställe som överträffar fotoshopp, det måste vara ett paradis!
  Jag ska ta med mig rådet om behandling av örongångsinflammation!
  Önskar er fortsatt härlig resa.
  (Eva, mammas kompis)

 5. Hej alla och tack för kommentarer. Till medicinlistan bör dock även läggas Flurins tyska magiska silverdroppar. Dödar allt i bacillväg, invärtes, utvärtes och i skurvattnet. Glömde skriva.

 6. Hej där!
  Hittade till denna blogg via google, och din beskrivning låter ju helt underbar! Jag ska åka till filippinerna i december och vi är sugna på malapascua. Vart på ön bodde du? Är det något du kan rekommendera?

  Frida

 7. Hej Frida!
  Åh ja ni borde verkligen åka dit!!!
  Vi bodde på Daño Beach Resort (www.danobeachresort.com) och kan absolut rekommendera det! Betalade 1100 PHP (prutade från 1200) för en bungalow för två personer och i det ingick enkel frukost och havsutsikt! Ingen wifi men finns gratis på typ alla restauranger och kaféer runtomkring. Finaste delen av stranden precis nedanför och nästan aldrig några andra badgäster där. Det var dock varierande fräscht i de olika bungalowsen men nr 12 & 13 var bra!
  Hoppas ni får det tiptop hur som helst!
  /Sofia

 8. Åh tusen tack för det snabba svaret! Då ska jag kolla på det redan ikväll. Vi var på Boracay förra året och vi älskar Filippinerna, därför känns det som ett självklart val att åka tillbaka. Ska maila och se efter om de har något ledig när vi tänkte åka. Igen, tusen tack!
  Frida

  1. No problemas! Hoppas ni får det bra! Bör kanske dock tillägga att jag backpackade runt med ganska liten budget så när jag skriver ”fräscht” osv så menar jag inte superlyxigthotellfräscht utan typ inga kackelackor på toan, fungerande vattenkranar, någorlunda täckande färg på väggarna, osv 🙂

   1. Låter jättebra! Det är lite enkel standard vi är ute efter, leva lyx kan man göra på mallorca. Haha! Åker man så långt bort så är det ju härligt att uppleva det ”på riktigt”!

 9. Ja men den var inte helt fel! Jag förstår att detta var paradiset. Kanske hjälper det till att det är lite ödsligt och får vara orört. Vackert är bara förnamnet. Det är
  Sånna vyer man behöver i ett grått ruskigt Stockholm.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng