Designweekend i finska Seinäjoki

Efter timmar farandes över stelfrusna åkrar och sjöar, är vi äntligen framme i Seinäjoki. En finsk liten ort i Södra Österbotten. Och jag måste erkänna: uppvuxen i en motsvarande, tillåt mig kalla det håla, var mina förväntningar på denna ort knappast av det trendiga slaget. Men så återigen: det är Finland. Där händer det.

Här kommer några tips på hur du också får en supertrendig designweekend i Seinäjoki.

Seinäjoki

Aaltocentret – arkitektur i världsklass

Hela Seinäjokis kulturella och administrativa centrum är designat av den finska stjärnarkitekten Alvar Aalto. Aaltocentret består av ett stort torg och sex olika byggnader som är ritade av Alvar (och hans fruar tydligen, föga förvånande…). Mina favoriter var kyrkan, stadsbiblioteket och stadshuset.

Seinäjoki Alvar Aalto
Kyrkan Lakeuden Risti är en av de vackraste kyrkorna jag sett. Sorglig men vacker. Enkelhet tilltalar mig mer än tusentals jesusavbilder. Smäckra linjer och det naturliga ljuset som fångas upp. Vackra kopparfärgade lampor, det minimalistiska korset, och den gräddvita flygeln. Och så golvet och altaret inklätt i vit marmor från Italien. Kunde inte ha varit trendigare 2016.

Seinäjoki Alvar Aaltos kyrka
finland-design-44
finland-design-48finland-design-45
finland-design-47

Stadshusets fasad är klädd i glänsande mörkblåa keramiska stavar som glittrar olika beroende på hur solen skiner – och beroende på årstid. Älskar hur han lekte med ljuset i sin design. I våra nordiska länder känns det relevantare än någonsin att ta tillvara på de solglimtar som orkar klämta.

finland-design-42
finland-design-60

Stadsbiblioteket var en tredje favorit. Alvar Aalto var en petig herre som inte nöjde sig med att rita husen, utan även ville ha full kontroll på alla inredningsdetaljer. Så han designade även allt från dörrhandtag och lampor, till stolar, porslin och ja, den berömda Savoy-vasen. Vid ingången till stadsbiblioteket går dessa inredningsklassiker att beskåda.

finland-design-54
finland-design-55
finland-design-49

Modern konst på Seinäjoki Konsthall

Färgerna, pastellerna, det sirliga, sinnliga ljuset. Seinäjoki konsthall överraskade också med uttrycksfulla konstverk från framför allt lokala konstnärer. Vi besökte visserligen den sista dagen på just denna utställning, men jag kan inte tänka mig annat än att det är värt en titt även andra dagar. För att verkligen komma i stämning fick vi prova på en mediations-session mitt bland alla konstverk, och ja, why not? Ett sätt att hitta sin “Inner Finn” på.

finland-design-12
finland-design-4
finland-design-64
finland-design-7
finland-design-9
finland-design-8

Irina K Design – lokal illustratör

I konsthalls-shoppen hittade jag de här fantastiska illustrationerna av den lokala grafiska designern och illustratören Irina K Design. Jag ångrar fortfarande att jag inte försenade bussen och köpte en affisch. Älskar lekfullheten.

finland-design-13

irina-k-design
Foto från Irina K Design på Facebook.

Bo i ett design boutique hotel

Precis bredvid den lilla tågstationen, mitt ute på en parkeringsplats, stod ett torn á la Mumindalen. Det visade sig vara ett före detta vattentorn som blivit topprenoverat till ett design boutique hotel i högsta klass. Helt fantastiskt. Ett tornrum hos Hotel Alma kostar 1550 kr inklusive frukost – och egen bastu på rummet! I hotellets restaurang (som visserligen ryms i den radikalt mindre trendiga hotellbyggnaden) kan du även avnjuta lokala delikatesser och en gin & tonic från det lokala gindistilleriet, Kyrö Distillery, som precis vunnit internationellt pris för “Bästa Gin & Tonic”.

En optimal slutkläm på en överraskande weekend i livsnjutarens tecken.

finland-design-59
hotel-alma
finland-design-66

Resan var en del av bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience 2016 och ordnades i samarbete med Seinäjoki. Åsikterna och orden är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

4 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng