5 udda vinteraktiviteter att göra i finska Seinäjoki

Redan checkat av snöskoter och hundspann på din bucketlist? I vintras var jag och tre andra internationella resebloggare inbjudna till Seinäjoki i Finland för lite ovanligare vinteräventyr. Här kommer 5 mer eller mindre knasiga favoriter.

#1. Öva dina lassokast

Tillammans med Komiat hetket kan du få öva på dina lassokast! Vi lekte ren och renskötare och jag lyckades faktiskt – till vår guides förvåning – fånga ”renarna” varje gång. Svårt att säga om det var nybörjartur, lata renar eller mina finska gener. Men skönt att känna att jag eventuellt har någon form av talang att falla tillbaka på den dagen jag skulle vilja byta karriär. Kombineras med fördel med punkt #4 i listan: lappkåta-fika! Och nämnde jag att du även är renen?

fantasiresor-finland-13
fantasiresor-finland-14
fantasiresor-finland-12
fantasiresor-finland-2

#2. Lär dig göra upp en eld

Och det vart ljus! Vesa Mäyry lärde oss att göra upp eld från ingenting. Har på senaste tiden diskuterat med mina vänner om vad som skulle hända om hela vårt samhälle skulle kollapsa. Hur länge skulle man klara sig? Vilka kunskaper skulle man ha användning av? Jag har väl insett att jag skulle dö ganska snabbt själv, så därför känns det tryggt att jag åtminstone nu vet hur jag kan göra eld. Vesa Mäyry håller kurser i hur du överlever i vildmarken och är en riktig baddare på just det här med att göra upp eld på olika sätt. En nyttig aktivitet med andra ord!

finland-seinajoki
fantasiresor-finland-9

#3. Gå på vodka-spa

Den sägs bota det mesta i förkylningsväg, vodkastrumpan. Hos familjen Koskenkorva (ja de heter faktiskt så) på gården Koskenkorva (ja den heter faktiskt också så) i Seinäjoki har man kommit på en helt ny hälsokur för att locka lite fler turister till sin avlägsna gård; vodka-spa. Vi fick förstås prova!

vodka-spa-8

En vodkabehandling gick ut på att fötterna blev inlindade i fuktiga tygremsor som fått bada i ren vodka ett par timmar (Koskenkorva förslagsvis). Ovanpå satte de ett par tjocka yllestrumpor och sedan bakades vi i en bastu med vodkastrumporna på i tjugo minuter.

”Vi har även blandat i lite örter och så, men receptet är hemligt”

Herr Koskenkorva förklarade att vodkan sätter igång blodcirkulationen och får de flesta krämpor att försvinna. Du kan även få de blöta tygremsorna på dina axlar om du känner dig spänd just där. Varför gå till en massör …när du kan packas in i vodka?

fantasiresor-finland-23
vodka-spa-7

Till och med katten hette Koskenkorva och återfinns även på vodkaflaskans baksida. Foto: The Travel Tester - www.thetraveltester.com.
Till och med katten hette Koskenkorva och återfinns även på vodkaflaskans baksida. Foto: www.thetraveltester.com.

#4. Fika i lappkåta

När kylan biter i kinderna och temperaturmätaren börjar närma sig minus trettio grader, då är det dags för en återhämtande aktivitet inne i en riktig lappkåta. Som många barn älskade jag kojor och en lappkåta känns lite som en koja. Mysfaktorn är superhög och med lite termoskaffe, varm hallonsaft och grillade korvar på det, så är det svårt att inte vara nöjd.

”I en traditionell kåta finns inga möbler utan man sitter eller ligger direkt på golvet. Golvet täcks av en risbädd, på fjället av björk eller dvärgbjörk, i skogen av gran, och ovanpå riset ligger renskinn.” (wikipedia)

fantasiresor-finland-1
fantasiresor-finland-3
fantasiresor-finland-6
fantasiresor-finland-5
fantasiresor-finland-4

#5. Åk sparkstötting

Sparkstötting, eller bara spark, är en nordisk uppfinning som använts i många många år som ett fordon. Jag har ingen statistisk undersökning, men den känns betydligt vanligare i Finland än i Sverige. Hur som helst: det är ett utomordentligt sätt att ta sig fram genom snöklädda skogar och frostiga ängar. Tyst som vinden far du fram genom iskristallerna. Finns att hyra på flera ställen, till exempel hos Komiat hetket. Här kan du även läsa mitt tidigare inlägg om sparkstötting-äventyr i Helsingfors.
fantasiresor-finland-22
sparkstotting-seinajokifantasiresor-finland-19
fantasiresor-finland-17

Resan till Seinäjoki var en del av bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience 2016. Orden, bilderna och åsikterna är – som alltid – enbart mina egna.

5 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng