Tåg genom finska ödemarker

Nordiska låga solstrålar som färgar de halvtomma stolsraderna i korall. De tysta, mjuka svängarna genom det stelfrusna landskapet. Jag får lock i öronen, men det är svårt att avgöra om det är för tågets hastighet eller den påtagliga tystnaden inne i kupén. Jag är i Finland, på ett tåg, längs med den finska stambanan.

Tåg i Finland
Tåg i Finland
Tågluff i Finland
Mitt resesällskap består av två andra resebloggare, Nienke från The travel tester, och Inari från Lapsiperheen Matkat. Vi är en del av bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience och ska få uppleva tystnaden i Seinäjoki under ett par dagar. Tåget från Helsingfors tar ungefär tre och en halv timme och vi fördriver tiden med dagboksskriverier och finska godisdelikatesser. Även om vi åker längs med Finlands äldsta järnväg så fungerar wifi utmärkt hela tiden. Hurra för finsk teknologi!

Tågluff i Finland
fantasiresor-seinajoki-pantteri
De har varnat mig för att det ska vara väldigt platt, och ja, det är platt. Men även otroligt vackert! Frostbeklädda björkstammar där solen plirar mellan, fridfulla insjöar, röda stugor och några hästar i en hage. Jag tänker på barnbokssagan Plupp och att hans blåa hår skulle passa in bakom björkarna. Det här med tåg är verkligen min grej, måste bli mer av det framöver. Tänk att till exempel åka tåg hela vägen runt Östersjön, det vore något.

Tågluff i Finland
Tågluff i Finland
Tåg i Finland

Vi hinner uppleva den blå timmen och solnedgången under våra timmar på tåget. Älskar den här tiden på dygnet! Så otroligt vackert när himmel och jorden liksom nästan flyter ihop i olika blåa nyanser. Återigen: det nordiska ljuset, visst är det något alldeles särskilt magiskt och drömmigt över det?

Tågluff i Finland
fantasiresor-seinajoki-20
fantasiresor-seinajoki-utsikt
Resan var en del av bloggkampanjen Nordic Bloggers Experience 2016 och ordnades i samarbete med Seinäjoki. Åsikterna och orden är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna. Och just to be väldigt PK: Inlägget är skrivet i presens men jag är alltså inte där nu-nu. 

18 kommentarer

 1. Alltså åh. Jag blir så glad av det här inlägget! Bilderna är otroligt vackra och du skriver så himla fångande. Älskar din blogg!

 2. Att åka tåg är verkligen underskattat! Jag förstår att du njöt av dessa vackra vyer. Mycket fina bilder!

  Jag håller gillar förresten också historiskt presens; jag tycker texten blir mer levande då. 🙂

 3. Ibland pratar man väl om Finland som en del av Skandinavien iaf (angående den där kommentaren en bit upp), fast då ska man kanske prata om Fennoskandia för att vara riktigt korrekt. Finland är lite av ett gränsfall när man bara säger Skandinavien antar jag 🙂 För mig som finlandssvensk känns Finland dock i hög grad skandinaviskt, eftersom jag känner mig halvt svensk

  Det slog mig också att det är en evighet sen jag åt pantteri, nu blev jag riktigt sugen på dem!! 🙂

  1. Fennoskandia var nytt för mig, alltid lär man sig något 🙂 Annars tror jag det ”traditionella” Skandinavien väl är Norge, Danmark och Sverige. Även om jag nog också tycker Finland borde höra till, eftersom ni som sagt har finlandssvenskar.

   Jag älskar Pantteri, sååååå beroendeframkallande 😛

 4. Åh vad vackert du skrivit om Finland här. Lite magi över ditt inlägg och bilderna.
  Ja, det är platt som en pannkaka i västra Finland, men så fint.
  Jag hr sommarstuga vid kusten där 🙂
  Tåg är verkligen så härligt att åka. Synd att man inte kan åka tåg överallt.
  Hittade till dig via Freedomtravel! Återkommer gärna hit.
  Hälsningar från Annika som bor i USA utanför Washington DC

 5. Inte alls klantigt, men lite roligt för mej som lärde mig detta av Johan Glans och hans world tour of Scandinavia på youtube.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng