På jakt efter min inre finne i Borgå skärgård

Mirror
Det är något med det finska disets melankoliska tonart, speglande granträd och sköra vattenytor. Finnarnas fåordighet och det mångtuggade rågbrödet – man blir liksom lugn ända in i märg och ben.

kaptenUtsiktsailingbloggers
Vi åkte på skärgårdstur i Borgås farvatten. Ett knasigt gäng bloggare på jakt efter en portion finskt lugn. Från vänster @a_travel_girlRexy edventures, @kpunkka och Katarina Wohlfart. Plats: Borgå skärgård.

rolling stones pkunkkaMirror selfie lunch huset
På vårt första ö-stopp bjöd yrkesfiskaren Martin Tillman på den delikataste och krämigaste laxsoppan jag någonsin ätit. En typisk finsk delikatess till vyer av selfievänliga sjöar.

fisksoppa fiskare finnish archipelagoklippkille standingfika
Detta skulle kunna vara en deppig pressbyråfika men till och med en helt vanlig take away-bryggkaffe kan smaka gourmet i solen till utsikten av Det Finska Lugnet.

vandring beach
cliffs
bastun
Behöver jag ens säga det? Skärgårdstur i Finland är ingen skärgårdstur utan ett riktigt bastubad med dopp. För mig som halvfinsk kanske inte så otroligt exotiskt men när en tredjedel av bastun bestod av exhalterade brasilianare och en britt såg även jag de iprincipnakna kropparna hoptryckta i den lilla röda ångande stugan som extraordinär. ”And then we use to pick the leafs from the white three with a lot of small black dots and hit ourselves…” Japp.

sauna simma
lost camera
Ja man kan väl säga att extasen var på topp ända fram tills Felipe, en av brasilianarna bakom resbloggen Fotostrsasse, kom på den briljanta idén att han skulle ta en selfie med sin vattentäta kamera samtidigt som han hoppade ner i vattnet. När han landade i vattnet ville dock inte kameran längre vara med utan fortsatte sin drygt sex meter långa färd genom det fullkomligt grumliga vattnet ner till havsbotten. Vi dök och vi håvade till ingen hjälp. Men historien slutar inte där! Bloggresans superwomens till arrangörer ringde genast in det lokala dykarteamet. Så för två veckor sedan dök de ner utanför Martins brygga på Pellinge och hittade kameran. ”I have a beautiful 30 minutes video of finnish rocks under water” hälsade en överlycklig Felipe via Facebook.

swimmingbryggafinska delikatesser
Bastubadet följdes av ännu mer fisk från Martins gourmetgömmor. Till det bjöd han på finsk svagdricka. Och till efterrätt:

finsk desert
Jag var glad att vi redan avklarat bikiniläget efter denna smaklökssensation! Martin visade gamla bilder på sig själv och sin pappa, berättade fiskarhistorier på hemtrevlig finlandssvenska, och tittade nyfiket på våra fotokaskader. Man kan boka Martin för en egen skärgårdstur på jakt efter det där inre lugnet, ”your inner Finn”. Om inte annat kommer du att finna Martins lugn! Nästa gång blir det nog sälsafari.

beach sunset

Tack till Visit Porvoo för denna upplevelse. Åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

7 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng