Expedition Arcada – finlandssvensk klättringsexpedition i franska alperna

Expedition Arcada i franska alperna
Mitt första möte med franska alperna skedde i skenet av en vit iphoneskärm genom ösregn, sicksackandes mellan tältpinnar. Som en riktig amatörcampare hade jag förstås glömt både ficklampa och pannlampa till mitt äventyr med Expedition Arcada i La Grave. På grund av översvämmade vägar från flygplatsen i Genève blev vår tre timmars taxiresa nästan dubbelt så lång och inkluderade en oplanerad snabbvisit till Italien – när vi tillslut anlände till Camping Arsine var det bäcksvart och fjällmassiven lät inte luras av någon telefonbloggare från Sverige.

Expedition Arcada i franska alperna
expedition-arcada-134
Expedition Arcada i franska alperna
Expedition Arcada i franska alperna
Men känslan av att dra ner blixtlåset innifrån tältet och ramla ut till denna fantastiska omgivning! Oslagbart.

Campingen beboddes, förutom av mig, även av studenter från det finlandssvenska universitet Arcada som tillsammans med äventyrarna Patrick ”Pata” Degerman och Aron Anderson var här för expeditionen ”Expedition Arcada”.

En riktig expedition kräver ett gäng riktiga resebloggare, så därför hade de med Inna-Pirjettas hjälp bjudit in mig från Sverige, Jannicke från Norske reiseblogger och Nella från finska Kaukokaipuu Matkablogi för att bevaka det hela. Hur kul? Jättekul, om du frågar mig.

Expedition Arcada i franska alperna
Expedition Arcada i franska alperna
Själva expeditionen gick ut på att de två äventyrarna under tre nätter skulle klättra upp för en 300 meter hög, vertikal, klippvägg. Utmaningen var, förutom det redan uppenbara, att Aron sedan 9 års ålder sitter i rullstol. Klättring i Frankrike skulle kunna ses som ett problem. Men inte enligt Aron.

Idén till Expedition Arcada uppstod när Patrick Degerman höll en av sina inspirationsföreläsningar på Yrkeshögskolan Arcada. Patrick, som både har klättrat på alla sju kontinenter och namngett tre bergstoppar, insåg plötsligt att i publiken på yrkeshögskolan gömde sig faktiskt ett helt expeditionsteam.

I en expedition behövs vanligtvis en akutvårdare, en fysiopterapeut, en dietist, en kommunikatör, en tekniker – ja faktum är att varenda en av Arcadas sjutton olika utbildningar på ett eller annat sätt normalt finns representerade i en vanlig expedition. Kort och gott: 45 studenter från de olika linjerna valdes ut och flögs ner för att hjälpa till vid expeditionen i franska alperna.

expedition-arcada-28
expedition-arcada-15
expedition-arcada-27

Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion.

expedition-arcada-133
expedition-arcada-131
expedition-arcada-132
En riktig expedition kräver förstås även ett riktigt basläger. Efter att expeditionen satt igång och Patrick och Aron långsamt tog sig uppåt längs med bergsväggen, la sig ett lugn nere i baslägret. Matgänget lagade mat, någon byggde en utomhustoalett, teknikerna försökte lösa internetuppkopplingen, en student skrev en bok, några andra regisserade en dokumentärfilm, andra bara solade i den franska alpsolen, självklart efter att ha påmints om solkrämen av akutvårdarna.

Den kreativa stämningen fick det att kännas som vilken waldorfutflykt som helst och den klingande finlandssvenskan som hos mina egna finlandssvenska släktingar. Kände mig hemma!

expedition-arcada-20
expedition-arcada-137
expedition-arcada-21
expedition-arcada-138
Expedition Arcada i franska alperna
Mitt i denna baslägeridyll släpptes bomben: ska inte bloggarna också klättra uppför denna mardrömsklippa? Min stolthet sa ”du måste”, medan höjdrädslan skrek genom märg och ben. Med blommiga trädgårdshandskar på, begav jag mig tillsammans med de andra två bloggarna, på en klättringsexpedition uppför de första 200 vertikala metrarna.

Klättringen var en så kallad via ferrata vilket innebär en välutstakad klättringsled, just den här bestod av järnhandtag ingjutna i bergväggen, nästan som en stege. De flesta via ferratorna finns idag i Ostalperna. Det ska tydligen vare den enklaste varianten av klättring och även den säkraste. Tur det, liksom.

expedition-arcada-135
expedition-arcada-136
expedition-arcada-101
Vad gör man när man är mitt på en sprikrak klippvägg och det är natt? Ja, hänger upp sitt tält så klart och sover flygandes över avgrunden – det kallas portaledge. Vi sov inte där, men klättrade alltså från marken hela vägen upp till portaledgen som ni ser på bilden. Tror det knappt själv så här i efterhand, men herregud vilken adrenalinkick! Och utsikten där uppifrån:

expedition-arcada-93
Tack till Innastus, Expedition Arcada och Atout France för den här upplevelsen. Orden och åsikterna är som vanligt här på Fantasiresor enbart mina egna.

10 comments

  1. Uha, kan godt mærke at jeg er mere vant til at læse norske blogs frem for svenske, for sproget driller mig da lidt :’)

    Men guuuud sikke en oplevelse! Hvis jeg blev spurgt om at klatre så højt, så tror jeg da nok lige at mine ben ville skælve under mig. Mit eventyr-hjerte ville sige ”DO IT!”, mens min hjerne ville skrige ”NOT GONNA HAPPEN!” – hahaha. Fedt at I kastede jer ud i det 🙂 Næste gang skal du vel sove i sådan en portaledge, ik? 😉

    1. Förlåt för sen respons, men förstår dig angående språket, känner likadant när jag läser norska 😉 Hahaha självklart ska jag sova sådär ”nästa gång” 😉

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Close