Välkommen till Kangerlussuaq!

Välkommen till den lilla byn på knappt 500 invånare vid randen av världens största polaröken. Välkommen till Kangerlussuaq på Grönland!

gronland-kangerlussuaq-1

Kangerlussuaq betyder ”stor fjord” på grönländska och det är precis vad som passerar den här karamelliga staden.

gronland-kangerlussuaq-5
gronland-kangerlussuaq-7
gronland-kangerlussuaq-4
kangerlussuaq-gronlandsk-buffet-2

I Kangerlussuaqs centrum hittar du en superblå bowlinghall, en knallrosa kyrka, en bar/thairestaurang/pizzeria-in-one och två stycken taxibilar. Vi testade den ena taxibilen hem från vårt pizzabesök, det visade sig vara den grönländska kvinnans första dag på jobbet så vi fick hjälpa henne att hitta fram.

Här finns även världens mest nordliga golfbana med 18 hål. ”Antagligen även den billigaste” som vår guide påpekade ”det kostar bara 10 dollar per år att vara medlem”.

gronland-kangerlussuaq-6
gronland-kangerlussuaq-3 gronland-kangerlussuaq-2
gronland-kangerlussuaq-8

På byns lokala restaurang Nordlyset kan du äta pizza eller thaimat med kyckling, nötkött – eller myskoxe. Här samlas traktens ungdomar för att spela biljard och dricka coca cola. Nästan en tredjedel av byns invånare är barn, och på väggen i restaurangen har de hängt upp en färgglad affisch om insamlingsloppis till förmån för barnen i Afrika.

gronland-kangerlussuaq-9
kangerlussuaq-gronland-1
kangerlussuaq-gronland-2
Efter vår arktiska ökenvandring var vi värda både pizza, pommes och cola på Nordlyset.

Det andra restaurangalternativet som finns i Kangerlussuaq är Restaurang Roklubben som ligger vid en liten sjö en bilfärd bort. Här serveras grönländsk buffet på söndagar med alla möjliga varianter av både val, myskoxe och säl. Glöm inte att smaka det grönländska ölet Qajaq, och ta en hutt av deras egentillverkade snaps kryddad med den grönländska kryddan Labrador Tea.

resa-till-gronland-12
kangerlussuaq-gronlandsk-buffet-1
Val-carpaccio.

kangerlussuaq-gronlandsk-buffet-3
kangerlussuaq-gronlandsk-buffet-4
Mumsig kaka tillverkad på grönländska bär jag glömt namnet på.

I centrumet finns en mataffär och tre souvenirbutiker. Jag hittade några fina vykort illustrerade av en grönländsk illustratör, by Nivika, och en finfin mössa stickad med myskoxull. Den varmaste ullen enligt sömmerskan själv.

gronland-kangerlussuaq-35
gronland-kangerlussuaq-34
gronlands-illustrator-1

Foto: Katarina Wohlfart / Äntligen Vilse
Foto: Katarina Wohlfart / Äntligen Vilse

Kangerlussuaq är en väldigt ny stad som grundades 1941 som en amerikansk militärbas. Militären försvann i början av 90-talet och lämnade de enorma barackerna efter sig. Tänk att bo här, tänker jag. Med en enda lång väg som slutar vid inlandsisen. Med myskoxarna runt knuten och vargavintern flåsandes i farstun. Med norrskenet över huvudet och den virvlande fjorden vid fötterna. Jag blir så nyfiken på att få lära känna människorna här mer; Hur ser deras vardag ut?

gronland-kangerlussuaq-26
gronland-kangerlussuaq-32

Mamisarpaa – ’hon läker sina sår’ eller ’hon vaggar sitt barn till sömns’ på grönländska.

gronland-kangerlussuaq-31
gronland-kangerlussuaq-30
gronland-kangerlussuaq-27

Resan var delvis sponsrad av World of Greenland – Arctic Circle och Air Iceland. Orden, åsikterna, bilderna och urvalet är som alltid enbart mina egna. Kolla in #NordicRoadtrip i sociala medier för våra gemensamma uppdateringar från resan.

7 kommentarer

  1. Fantastisk berättelse, så att jag blev påmind också! 🙂 Och så lärde jag mig ju nytt med. Mamisarpa. Bra ord det. Tänk att det ändå fanns flera restauranger och en lite finare. Tänk att de dessutom serverade myskoxe. Hur smakade det?

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng