Hongkong – en kombo av modeelit och vinkande katterDet är inget vad vi svenskar skulle kalla för t-shirtväder som slår emot oss när vi vankar ut från flygplanet till Hongkongbussen med våra bigsize ryggsäckar. Men det är perfekt kollainstaden-väder, 20 grader och molnigt. Frågan är om det inte alltid är molnigt i denna sjumiljonerstad pga all trafik?

Vi bor på Kowloon-ön tillsammans med alla andra budgetresenärer. I vårt hus, som för övrigt är samma som vi bodde i 2008, finns 80 olika hostels och guesthouses. Vi har lyckats välja det med minst sympatisk hotellmanager. Vad man än frågar så svarar han ”of course?” med irriterad röst och kollar förnärmat på en och ger mig liksom alltid en känsla av att jag måste förklara hur jag kunde vara så fruktansvärt dum att ens fråga en sådan självklar sak.

Omkring oss varvas småbutiker fullproppade med Panasonic, blingblingklockor, hokuspokusburkar och ”watch and handbags? WATCH AND HANDBAGS?!?!?”-gatuförsäljare, med glansiga skyskrapor av Prada, Dolce Gabbana och enorma (ENORMA) lyxgallerior. Hongkong är utan tvekan ett shoppingparadis. Här samsas superlyx och asiatisk hightech med sunkig charm och budgetkopior.

Första dagen startade vi med en obligatorisk påresafrukost på Starbucks för att sedan ta Star Ferryn över till Hongkong-ön. Där trängdes Buddha-statyer, Mao-miniatyrer och den vinkande katten i små boutiqer på Hollywood Road, även känd som Antique Road. Vi passerade trendiga Söderbutiker, drack jasminte, åt ekopiroger och besökte ett taoistiskt tempel, Man Mo Temple. Vi hittade även Hongkongs motavarighet till Stockholms Drop Coffee: Rabbit Hole – en supernördig och fancy kaffebar. Sedan vilade vi fötterna och kollade på viktiga kineser i kostym från Rooftop Garden i finanskvarteret. Jag fascineras över kinesernas flitighet. Den känns så fort man sätter foten på Nathan Road utanför vårt hostel. Här står man inte still och tysttycker kring hen, här är det fort och framåt som gäller.

2 kommentarer

  1. Så roligt och spännande att det finns något att läsa på resbloggen igen. Grattis till rosetten. Förnämligt. Lycka till med fortsättningen.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng