Hösten 2018 – life design och jakten på att vara mer uttråkad

”Maaamma det finns inget att göra”. Jag minns så väl hur jag ibland kunde gå runt runt hemma när jag var barn och ha så fruktansvärt tråkigt. Sådär så att det riktigt kröp i benen. Alla lekar var redan lekta. Mina systrar tråkigast i hela världen. Jorden tycktes stå stilla. Och så mammas svar: ”Det är nyttigt att vara uttråkad ibland”. Fanns inget jag mer ogärna ville höra än just det, just då.

Men idag förstår jag hennes poäng. Ja, idag har det gått så långt att jag bestämt mig för att ta upp jakten på den där uttråkande känslan.


Insikten kom till mig någonstans mellan pastarätt nr 4 och 44 i Fiesole i våras när jag plötsligt inte hade någonting alls att göra. Och vad mycket kreativt som kom ut ur det.

Life design och konsten att ha makten över sitt liv

Egentligen kan man väl säga att vi alla håller på med det: att designa våra liv så som vi själva vill ha dem. Men vissa kanske mer aktivt än andra.

För mig handlar det nog om min allra största rädsla: att stagnera. Att känna att jag inte längre utvecklas. Eller ännu värre: att känna att jag inte längre orkar utvecklas. Flora skrev om det så fint i sitt inlägg från Paris:

”Vi är båda personer som drivs av att göra det som känns skitläskigt. För att det nästan går att ta på ~utvecklingen~ när vi utsätter oss för saker som vi skräms av. Kanske handlar det också om en rädsla för att stagnera. En rastlöshet?”.

Jag måste ha utmaning och framåtrörelse. Annars går min hjärna in i sleepmode (bokstavligt talat). Men att utvecklas kräver engagemang och nyfikenhet på världen och för det som är nytt. För det som är främmande.

Jag vet inte om jag har ovanligt höga krav på att hela tiden känna mig i rörelse, både fysiskt i form av att resa, men även mentalt. Men den senaste tiden har jag känt att mina uppdrag har gått för mycket på rutin. På ett sätt har det blivit för enkelt, men det har även blivit tråkigt. Och det har påverkat mig som person.

Så. Nu till hösten har jag bestämt mig för förändringar. Jag har sagt upp majoriteten av mina uppdrag, min medarbetare (tyvärr) och bestämt mig för att säga nej till nya uppdrag.

Så, vad ska jag göra?

Med de uppdrag jag ändå behåller kommer jag ha jobb ungefär två dagar i veckan. Sedan tänkte jag verkligen försöka komma igång med att blogga oftare här på Fantasiresor. Så ska avsätta två hela arbetsdagar bara till det. Har så mycket jag vill blogga om som jag aldrig hunnit med. Har även en helt ny bloggdesign som ska lanseras när som helst!

Sedan återstår en dag per vecka som jag tänkte ägna åt påfyllning och utveckling. Gå en kurs (antingen i video, kreativt skrivande eller italienska). Läsa böcker jag aldrig hinner med annars. Dra ihop mini-workations och coworking-träffar. Nätverka och hitta nya inspirerande sammanhang.

Jag tänker så här: jag har jobbat med ungefär samma saker i sju år. Hade jag varit anställd på ett företag i sju år hade jag antagligen gått flertalet vidareutbildningar och bytt titel minst en gång. Nu är jag min egen chef och då får jag ta tag i dessa delar själv. Därför ger jag mig hösten 2018 till detta. Det börjar 1 september.

Kortsiktigt mål: vara uttråkad oftare pga tecken på att jag inte jobbar för mycket utan faktiskt har tid till att fylla på med inspiration och utveckla mitt eget skrivande.

Långsiktigt mål: att efter hösten tydligare ha formulerat för mig själv exakt vad jag vill fokusera på inom mitt yrke (handlar alltså inte om att byta bana helt utan mer om att renodla och fokusera på det jag verkligen tycker är kul och är bra på). Jag vill hitta utvecklande team att jobba med och ett större uppdrag istället för många små. Har du förslag får du gärna höra av dig.

Hösten på Fantasiresor

Förutom ny bloggdesign och mängder av blogginlägg på lager så har jag en kommande pressresa till Manchester inbokad i slutet av september och en bloggkampanj till Tyskland med Nordic TB i oktober. Däremellan finns det en litenliten chans att jag får chans att följa med på en DRÖMRESA, men jag vågar inte avslöja mer än så förrän jag vet helt säkert. Fingers crossed!!!

Det var nog allt jag hade att dela med mig av just nu. Får en del frågor kring just att driva eget och undrar om det här är något ni vill läsa mer om? Ställde frågan för ett tag sedan på Instagram men tänker att alla kanske inte följer mina stories där.

 

13 kommentarer

 1. Min tanke var precis som Annikas: HURRA HURRA! Jag tycker det här låter så bra och så vettigt. Ser fram emot det. Ditt bloggande förtjänar definitivt mer tid och kärlek. <3

  Filar också på en ny bloggdesign! Haft min ett år nu och då känns det som att det är dags att uppdatera lite.

 2. Så roligt att läsa detta inlägg. Du är så cool som tagit dessa beslut, vill gärna ses för co-working nån dag.

  Och om att driva eget. Jag vill läsa om dig, inte om drivs eget i stort så värst mycket. Men om dig, driva eget i förhållande till resor och världen och allmänna tankar om livet som du funderar på läser jag mer än gärna om.

 3. Jag tycker det låter så klokt! Bara att jobba på samma företag i sju år är väldigt ovanligt i din bransch så jag tycker du ändå ska ge din chef 😉 mycket beröm att det har gått så bra och att du ha trivts. Ska bli väldigt spännande att följa med på den här resan!

 4. Heja Sofia.
  Utveckling, förändring, förvandling är de viktigaste orden för människans utveckling in i levande livet. Grattis till Dig som klarat att vara Din egen chef, livs och utvecklings konsult samt egen försörjare genom uppdrag som andra önskat.
  Grattis till fortsättningen genom modet att göra en lagom eftertänksam paus. Det är på sommarlovet och andra lov som det viktiga händer. Du har en väldig poäng i detta med tråkighetens lov som andra kallar för långsamhetens lov.
  Detta blev lite oönskat lång ordigt, mång ordigt när jag bara menade att önska till på Din spännande färd.

 5. Ett genomtänkt förändringsarbete, låter helt klart sunt och jag skulle själv behöva känna känslan av uttråkighet oftare. Kan inte ens komma på när det hände senast, mest på grund av att det alltid finns saker att göra. På gott och ont.

  Och resa till Manchester. Jag vill egentligen inte vara avis för det är i mitt tycke något fult utan väljer väl att vara inspirerad. Även om det känns svårt i det här fallet, haha!

  Ser fram emot mer blogg och ny blogg här, spännande! 🙂

 6. Tack alla för era fina kommentarer! <3 Jag svarade på varje kommentar men sedan försvann allt när jag uppdaterade min design så nu skriver jag bara ett gemensamt tack till er alla på en gång.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng