Bästa researtikel, Uzbekistan och jakten på att vara uttråkad – i Fantasiresors värld just nu

Våren galopperar fram som alltid, och det händer mycket på Fantasiresor-redaktionen som jag aldrig hinner få ut här. Så tänkte jag gör som jag brukar: ett samlingsinlägg med what’s cooking just nu. Kanske kan det finnas något som intresserar någon.

Det där med att vara uttråkad

I höstas skrev jag ett inlägg om min plan över att vara så mycket uttråkad som möjligt. Jag sa upp majoriteten av mina uppdrag och min medarbetare för att få andrum och tid till nytt. Sedan hade jag plötsligt fem resor inbokade i kalendern, och så var den hösten ganska fullpackad ändå. Men sedan januari 2019 kan man nog säga att jag lyckats. Jag har känt mig ovanligt uttråkad.

Syftet med att vara uttråkad var dock att det skulle leda till massor av ny energi och nya projekt som kändes lustfyllda, och ja, det är väl ungefär där jag befinner mig just nu.

Vårens vidareutbildning

Att stagnera är nog en av mina största rädslor här i livet. Därför bokade jag, den fjärde januari, in en konferens med mig själv (sådant man får göra om man är egenföretagare). Jag satte mig på ett kafé med gott kaffe, med mobiltelefonen på flygplansläge och mejlprogrammet avstängt, och planerade in vårens vidareutbildning i form av två kurser. Den ena var en som skulle utveckla mig rent yrkesmässigt, en kurs i digital mätning och analys på Berghs School of Communication. Den andra var för rent nöjes skull, en workshop i skönlitterärt skrivande på Folkuniversitetet. Rekommenderar alla att gå någon kurs, det ger så många nya tankar och perspektiv!

Har även hunnit med en workation på Thorskogs slott, något jag vill göra mer av i år. Älskar kombinationen work och vacation.

#LadiesinAlaska på workation på Thorskogs slott.
Inlägg om Thorskogs slott kommer, men kan bl a avslöja att jag hittade min prins Måns där. Foto: Jeanette & Katarina.

Mingel-Sofia

För några veckor sedan var jag med i podcasten Bortom Ekorrhjulet och pratade om det här med att vara introvert. Där pratade vi bland annat om utmaningarna med att gå på mingel. Jag är långt ifrån någon mingelfantast. Men skam den som ger sig, som det så klyschigt heter. Eftersom jag rest ovanligt lite hittills i år så har jag istället tackat ja till mängder av resevents och mingel. Och det har inte bara varit kul, det har gett mig energi!

Året började med fyra dagars minglande i Åre med bl a det här reseblogg-gänget.
Norska ambassaden (som jag gärna flyttar in i pga SÅ FIN) bjöd in till event om årets resmål (Norge så klart).
Franska delikatesser på franska ambassadörens residens i Stockholm (ett äkta palats!).
Resebloggarna Katarina och Gunilla.
Flip berättar om när han var med i Game of Thrones under ett pubmingel med Irlands turistbyrå.

Bästa researtikel 2018

Vårens största överraskning var att jag vann Bästa researtikel online 2018. Det var Antor, föreningen för alla turistbyråers nordiska representanter, som ordnade tävlingen och alla turistbyråerna hade fått nominera varsitt bidrag. Visit Britain hade nominerat mitt inlägg om Jakten på Mr Darcy på den engelska landsbygden och när sedan några studenter från Frans Schartaus Handelsinstitut skulle utse vinnaren så blev det jag. Hurra! Priset var biljetter till Tokyo med SAS. Tokyo som läääänge varit på min drömlista.

Helena från Visit Britain, jag och mitt fina diplom. Foto t v: Katarina.
Pyntade genast mitt nya hemmakontor med blommorna.
Den fina motiveringen jag fick, kommer leva på detta länge <3

Resor på gång: Uzbekistan och Toscana

Om drygt en vecka åker jag och Katarina till Uzbekistan. Där ska vi besöka Samarkand, åka tåg längs med den gamla Sidenvägen, och möta upp resebloggaren Johnny för att ta oss till Ferganadalen och Aralsjön. Har köpt en tjock bok om Sidenvägarna som jag ska försöka hinna läsa innan resan. Om du har något tips på saker vi inte bör missa, skriv gärna! Är sjukt taggad på denna resa och vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig.

En annan resa som blev helt färdigbokad sent igår kväll är en tur till Toscana med mina föräldrar och två systrar. Mina föräldrar som är stora Italien-fantaster brukade packa in oss i en bil för att upptäcka italienska små städer när vi var små, och nu har det alltså blivit dags för en favorit i repris! Vi har inte rest utomlands enbart vi fem sedan jag bodde hemma, så det ska bli sjukt kul. Har hyrt den här Airbnb-lägenheten, med nedanstående terrass, i den lilla staden Lucca i Toscana.

Lägenheten vi hyrt i Lucca.
Mamma hittade nyligen en kartong med bilder från sina första Italien-resor som ung.
Målet med Toscana-resan är att ta en ny sådan här bild, 25 år senare. Måste bara köpa hatten.

12 kommentarer

  1. Åh, for en fin blogg du har! Jeg gleder meg til du har skrevet om Usbekistan – en destinasjon jeg selv har høyt opp på lista over reisemål. Det ser jo helt fantastisk ut! 🙂 Og Tokyo også – gratulerer så mye med både utrolig kul pris, og ikke minst kul premie. 😀

  2. Vill bara tipsa om en roman som heter just Lucca. Den handlar om en person som fått sitt namn efter staden/byn. Läste den för måååång år sedan men har för mig att jag gillade den. Kanske att den var dansk..?

  3. Grattis till vinsten! Och Tokyo passar ju perfekt, minns du har pratat om det tidigare. Det var ju samma jag vann förra året, när jag fick åka till Hong Kong. Också sjukt nöjd med destination.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng