Djungeltrekking och orangutanger i Bukit Lawang

Efter en sextimmars gungig båtfärd från Georgetown till Belawan på Sumatra kan vi nu tillägga ännu ett land på vår antalländervibesökt-lista: Indonesien! Efter en natt i Medan (hemsk trafik och hemsk stad) åkte vi iväg med minibuss ut i djungeln, mot orangutanger i Bukit Lawang. Vägkvaliteten var hemsk: stora gropar och ibland nästan obefintliga vägar. Det tar tid att ta sig fram här i Indonesien – men tid har vi gott om.

Bukit Lawang heter området där vi djungeltrekkade. Det är även en av världens två platser där orangutangerna finns. En hel dag klättrade vi i djungeln – kröp under stammar, klamrade oss fast längs med branter och svettades under solen. Vi gick förbi gummiträd – Indonesien är tydligen världens näst största land vad gäller gummiexport. Och de andvänder även en hel del själv till kondomtillverkning, en ny lag säger nämligen att ett indonesiskt par inte får ha fler än tva barn. Vi såg råttingbuskar, vattenfall och blodiglar. Och, såklart, orangutanger. Visste ni att 94,6% av orangutangens gener är gemensamma med människan?

Vi blev även jagade av den aggresiva orangutangen Mina. När vi nästa dag kollade på orangutang-matning visade en av skötarna upp sitt halva finger – andra halva hade Mina bitit av. Tillsammans med de andra 80 personerna hon attackerat.

En natt sov vi ute i djungeln, åt god mat och låg och tittade på stjärnor och eldflugor. Ibland kom det apor och snodde saker från vårt läger. Turen avslutades med lastbilsdecksåkning nerför floden tillbaka till vårt djungelhostel. Exotiskt värre.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng