Island – 9 favoritstopp att göra under en roadtrip

Resan var delvis sponsrad av Guide to Iceland

Att roadtrip:a på Island är som att åka in i Narniagarderoben och sedan köra genom resten av sagoböckerna på en och samma gång. Ett land där fantasi möter verklighet, ljusrosa fluffmoln möter kolsvart lavasten. Här är mina absoluta favoritstopp från vår sex dagars roadtrip på Island, genom Sydlandet och Västlandet.

Mina 9 favorittips på fina saker att göra på Island

#1. Viks klassiska kyrka och strand

Du har säkert sett den där perfekta bilden på en isländsk kyrka förut. I Vik är det precis så den ser ut. Enkel, vit och med rosa tak. Stranden är dessutom känd för sin svarta sand och spetsiga klippor ute bland havets vågor. Vi stannade inte längre än ett par timmar i Vik, men Icelandair har ett tiptop hotell dit jag blev väldigt sugen på att åka tillbaka på en isländsk weekend någon gång. Här hittar du även en outlet med isländska ullkoftor i mängder av färger och mönster.
#2. Seljalandsfoss – det ikoniska vattenfallet

Det finns sådan magi i vattenfall. Som om jordens alla urkrafter tittar fram på en gång. Jag och Katarina tröttnade dock efter någon timme stirrandes in i vattenmassorna och satte oss istället i solen med en kopp kaffe och laxsmörgåsar för att vänta in Helena som ville fota cirka alla vinklar som någonsin fotats.

Katarina / Äntligen Vilse har fått sin morgonsmoothie!

#3. Landmannalaugar – drömmigt bad i varma källor

När jag var på Island med min högstadieklass för alldeles för många år sedan, så var den absoluta höjdpunkten minutrarna då jag svävade runt i den berömda Blå lagunen. Där hade jag kunnat stanna resten av gymnasiet. Men skolplikten kallade och därför var jag nu under vår Nordic Roadtrip mer taggad än någonsin på dessa isländska varma källor. Efter att bokstavligt talat ha kört över både floder och lavavägar i några timmar, hittade vi fram till Landmannalaugar. Ett område med naturliga varma källor. MAGISKT. PUNKT.
Foto: Helena Gunnare / Oh Darling

#4. Háifoss – ett av de finaste vattenfallen

Vi besökte många vattenfall på Island. Det finns lite för många om du frågar mig (Usch, får man säga så? Men jag tycker liksom att har man sett ett har man sett de flesta). Men ett av de mer magnifika var detta i Háifoss. Eftersom det är lite knöligare att ta sig hit så var det bara vi och några helylle-frilufscampare som hittat fram, inga turistbussar eller köer till fotogeniska vinklar. Och så den där regnbågen som dansade fram bakom vattenfallen! Absolut ett av de finaste!#5. Gjein – välkommen till Vattnadal!

Som att promenera ned i Vattnadal i Sagan om ringen. Mitt ute i det torftiga lavalandskapet tornade denna dal upp sig, Gjein. Där nere var det som en helt annan årstid. Där kvittrade fåglarna, vattnet porlade, och solen värmde fräknarna. Hade liksom inte blivit förvånad om det travat runt små mini-giraffer och några enhörningar också. Och då var vi ändå bara här i september, tänk hur vackert det måste vara på våren?!

Helena / Oh Darling njuter i oasen.Katarina några sekunder innan hennes fötter frös till isbitar.

#6. Tomatlunch på Fridheimar

Får det lov att vara en tomatsoppa, med ciabatta med tomatfärskost på, och tomatvatten, en tomatjuice och till efterrätt tomatglass i olika kulörer? Well, på tomatgården Fridheimar kan du äta dig mätt på bara tomat. Deras koncept har blivit världskänt och turisterna strömmar hit i horder för att få avnjuta den fantastiska tomatsoppan (och ja den ÄR så god). Även deras Bloody Mary sägs vara något extra. Inte riktigt vad jag väntat mig på Island, men även här tycks tomaterna kunna mogna.

#7. Fyrkärlek i Akranes

En dröm jag har är att bo i en fyr, långt ute i havsbandet, med en skrivmaskin och vågornas skvalp som mina vänner. Jag vet att jag skulle bli sjukt rastlös efter typ tre dagar, men det sägs ju vara nyttigt. I Akranes går dessa två fyrar att beskåda.#8. Drama på Snæfellsnes

Snæfellsnes heter en halvö som ligger väster om Reyjkjavik i det så kallade Västlandet. Här skapar vulkanen Snæfellsjökull och de lavafärgade klippformationerna längs med havskusten dramatiska vyer. Vi bodde i Grundarfjörður och åkte sedan runt halvön under en heldag. Förutom att vi red (mer om det i punkt #9) så åt vi den mest delikata fisksoppan jag tror jag någonsin ätit på Hellnar kaffihús. Svårt att avgöra om det var den gulliga lilla stugan längs med bergskanten och den vidunderliga havsvyn med skvalpande sälar i vattenbrynet, eller själva soppan som verkligen var SÅ god. Men rekommenderas hur som helst! Även morotskakan!!!Mums! Morotskaka på Hellnar kaffihús.

Passade på att ta en liten siesta i det svajande ängsgräset.

… även den här sälen låg och hade en siesta i vattenbrynet nedanför kaffestugan.

Ytterligare en super-fotogenisk kyrka på Snæfellsnes.

#9. Rida islandshäst på Stori kambur

Jo visst, det är lite av en klyscha att rida islandshäst på Island. För en forna hästnörd som jag så är det förstås en självklarhet. Jag brukar ofta boka in mig på ridturer när jag är ute och reser. Bara att få pussa en mule precis i den där lilla gropen på sidan där de är som mjukast, och att värma händerna under manen är värt det. Men oftast blir jag besviken på själva turen. Ridturen hos Stori kambur på Snaefellseness var en av de bästa turist-ridturer jag provat. Känslan av att galoppera helt fritt ut över en helt orörd sandstrand och små spegelblanka vattendammar var oslagbar. Kors och tvärs som vi själva hade lust.


Katarina hittade en ny kompis.

Tack till Guide to Iceland som sponsrade oss med hyrbil och ridtur. Åsikterna, orden, urvalet och bilderna är dock enbart mina egna.

Mer roadtrip-inspiration till Island hittar du här.

6 kommentarer

  1. Underbara bilder från ett fint land! Och den understa med Katarina och hästen är ju så skön! 🙂 Mitt favoritställe på Island är förstås Hemön, där jag bott ett år!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng