Roadtrip på Island – Västlandet och Sydlandet på 6 dagar

Resan var delvis sponsrad av Guide to Iceland.

Island kan vara det mest optimala roadtripresmålet. Lagom stor för att det ska gå att köra runt hela ön på en dryg vecka, och full av små överraskningar – som en levande adventskalender. Jag och de två svenska resebloggarna Helena och Katarina hade sex heldagar på oss att upptäcka ön. Vi insåg ganska snabbt att med vårt gemensamma fotointresse och tillika morgontrötthet skulle det knappast räcka till att köra runt hela Island, så vi nöjde oss med Sydlandet och Västlandet.

Processed with VSCO with a5 preset
Vi började vår roadtrip med en planeringsfika i Reykjavik.


Klicka på kartan för att se vilka stopp vi gjorde, var vi bodde och vilken rutt vi körde.

Vi skippade flera av de vanligaste turistattraktionerna, framför allt för att både jag och Katarina varit där förut, men också för att vi ganska snabbt insåg att vi aldrig annars skulle få uppleva de där magiska naturupplevelserna ensamma. Island har ökat sin turism något enormt efter Eyjafjallajökulls utbrott och vid de större turistmålen fick vi slåss om kamerautrymmet.

island-roadtrip-61
island-roadtrip-55
island-roadtrip-60
roadtrip-iceland
island-roadtrip-66

Känslan av att vina fram över de vidunderliga vidderna till ”Who run the world? Girls!” i solnedgången är rätt så oslagbar.

island-roadtrip-67 island-roadtrip-68 island-roadtrip-70

Plötsligt låg den där framför oss. Floden. Vi hade visserligen blivit förvarnade om att vägen skulle innebära två vattendrag som vi måste passera. Men jag hade nog aldrig föreställt mig sådana vattenmassor. Som tur var hade vi fått en fyrhjulsdriven bil (ett måste alltså om du ska bege dig ut på de lite mindre vägarna på Island) så det var bara att sätta gasen i botten och satsa på andra sidan…

island-roadtrip-45
island-roadtrip-53
island-roadtrip-47 island-roadtrip-48
island-roadtrip-50 island-roadtrip-51

En del av magin i att roadtrippa på Island ligger i tempoväxlingarna. Totalt svart lavaöken kan på bara några minuter omvandlas till grönaste paradiset. Störtskurar varvas med strålande solsken som varvas med hagelskur som varvas med dansande dimmor. Ibland allt detta inom en timme. Det är svårt att bli uttråkad på Island.

island-roadtrip-18
island-roadtrip-17
island-roadtrip-22
Processed with VSCO with c1 preset
island-roadtrip-24
island-roadtrip-13
Processed with VSCO with c1 preset
Jag och Katarina gör premiär på Instagram stories framför Skógafoss.

Det som tar tid på Island är som sagt alla fotostopp. Ibland efter varje kurva. Fårstopp. Vattenfallsstopp. Gulligkyrkastopp. Vidunderligvystopp. Och så de många, många pussahäststoppen.

island-roadtrip-29 island-roadtrip-31 island-roadtrip-33 island-roadtrip-35 island-roadtrip-36 island-roadtrip-37 island-roadtrip-38
island-roadtrip-54

Ett av de roligaste stoppen under en roadtrip är förstås mellanmålsstoppen. Glöm inte bort dem! Eftersom både Helena och Katarina hade som varsin Skalman-klocka när deras magar behövde påfyllning så skötte vi just den här biten till punkt och pricka. Väldigt praktiskt. På Island blev den isländska yoghurten Skyr ett obligatoriskt mellanmål. Kände mig ungefär som i reklamen.

island-roadtrip-42 island-roadtrip-43
island-roadtrip-16
island-roadtrip-25 island-roadtrip-27

Det sägs att islänningarna anser att det bor älvor i bergen. De kallar dem för Huldufólk. Hela vägbyggen kan få omdirigeras till hänsyn för dem. Om det är sant eller inte spelar inte så stor roll. Den extrema kraft som finns i naturen på Island gör att jag är beredd att tro på vad som helst. En roadtrip och minnen för livet <3 island-roadtrip-73
island-roadtrip-59

För fler roadtrip-tips spana gärna in Äntligen Vilses fenomenala roadtripguide.

En del av den här resan sponsrades av Guide to Iceland. Orden, åsikterna, bilderna och urvalet är dock enbart mina egna.

13 kommentarer

  1. Klockren återgivelse. Alltså, ja, min och Helenas mat och sovklocka synkar inte riktigt. Sovklockan lite mer än matklockan, men knappt det heller. Men man får det ju att funka ändå och ja, stressa är väl inget att ha så det är ju bättre att ta en och annan sovmorgon ändå.

  2. Fantastiska bilder! Jag gillar ju Island 🙂 En gång på Färöarna öppnade vi bilfönstret för att klappa en häst. Det regnade ute och hästen stack in huvudet i bilen, vilket tydligen var mysigt. Sedan ville han INTE lämna bilen 😉 Gillar oxå skylten om tama djur och vilda barn 🙂

    1. Hahaha vad gulligt! Tänkte genast på storyn om giraffen som stoppar in huvudet genom fönstret för att äta upp barnets glass, varpå barnet trycker upp fönstret så att giraffen spyr. Tur att ni inte gjorde det liksom 😉

  3. Jeg holder med deg i at Island er et veldig bra reisemål for roadtrip! Jeg har bare vært mellom Reykjavik og Jökullsarlón, inkludert Golden Circle, men neste sommer planlegger jeg en roadtrip rundt hele øya. Det gleder jeg meg enormt mye til!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng