4 gulliga byar i Marche Italien

Om du en dag skulle befinna dig i en veteranbil på serpentinvägar bland gulliga byar i italienska Marches bergområde – det som en gång hörde till Furstendömmet Urbino, så kommer här fyra tips på byar att stanna till i. Det är åtminstone alltid gratis att fantasiresa en liten stund. Här hittar du lite bilmusik för att komma i stämning.

Piobbico

fantasiresor-italien-marche-39
Piobbico är en liten bergsby där floden Biscubio möter floden Candigliano. En av stadens sevärdheter är det medeltida slottet Brancaleoni Castle som sträcker ut sig som en nyvaken katt med uppsikt över byns färgglada husfasader och Marches böljande kullar. Här fanns det en gång i tiderna en väldigt lat drottning (eller väldigt smart?) som krävde att man gjorde det stora klocktornet utanför hennes fönster spegelvänt, så att hon kunde ligga i sin säng och se hur mycket klockan var genom sin väggspegel.

fantasiresor-italien-marche-40
fantasiresor-italien-marche-32
fantasiresor-italien-marche-33

Cagli

Cagli är både söt och full av historia. Trots sina knappt 10.000 invånare så anses den vara en viktig plats historiskt sett där många adliga familjer har bott. Förutom att den är full av vackra små trädgårdsoaser och pastelliga husfasader så finns här inte mindre än arton kyrkor! Jag gillar visserligen mer att iaktta bybor, känna vardagslivet på torget Torrione Martiniano, och lyssna till italienskan inne på den lokala trattorian.

fantasiresor-italien-marche-2
fantasiresor-italien-marche-3
fantasiresor-italien-marche-1-16
fantasiresor-italien-marche-0
Cagli är även känd för sin charmiga teater från slutet av 1700-talet. En perfekt plats att slå sig ner för att fantasiresa iväg till tider med vackra klänningar och män i hatt, commedia dell’arte och romantiska operetter med symfoniorkester och väntande, frustande hästar utanför dörren.

fantasiresor-de-la-marche-18
fantasiresor-de-la-marche-1-16
fantasiresor-de-la-marche-17

Mercatello sul Metauro

En liten by på knappt 1.500 invånare att balansera på kullerstenarnas rundade kanter på. Titta på gulliga fönsterluckor, blomsterarrangemang, ramla in i små vackra gotiska kyrkor i gränderna – ta en espresso i baren.

fantasiresor-de-la-marche-79
fantasiresor-italien-marche-64fantasiresor-italien-marche-1-12
fantasiresor-de-la-marche-80
fantasiresor-italien-marche-1-14
fantasiresor-italien-marche-71
fantasiresor-de-la-marche-83
italien
fantasiresor-de-la-marche-86

Urbino

Urbino spås av vissa bli nya Florens. Och staden har verkligen alla förutsättningar; ungdomligheten genom sina universitet, historiska byggnader som publicerat staden på UNESCO’s världsarvslista, arkitektoniska upplevelser från förrenässansen, kreativ atmosfär och omgiven av vajande cypresser och olivbeklädda kullar ner mot Medelhavets lockande havskant.

Vi hade alldeles för kort tid här, men Urbino är definitivt en stad jag vill tillbaka till! Älskade stämningen och livet – gulligt men med intelligent skärpa.

fantasiresor-de-la-marche-106
fantasiresor-de-la-marche-107
fantasiresor-de-la-marche-104
fantasiresor-de-la-marche-103
fantasiresor-de-la-marche-112
fantasiresor-italien-marche-1-13
fantasiresor-de-la-marche-109
fantasiresor-de-la-marche-119
fantasiresor-de-la-marche-121

tack

6 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng