Restauranger och kaféer i Fiesole – mina favoriter

Om du är på roadtrip i Toscana eller på weekend i Florens så är mitt tips att ta buss nr 7 den slingriga vägen upp till Fiesole. Den lilla byn där utsikten över Florens och Toscanas kullar är precis sådär filmiskt romantisk som man vill att den ska vara.

Fiesole är även den lilla italienska byn där jag spenderade två månader själv i en lägenhet och hann med att prova restaurangutbudet både en och femtiotre gånger. Jag har tidigare skrivit om Fiesoles butiker fram till huvudtorget, Piazza Mino da Fiesole. Men nu är det dags att berätta om restaurangerna som kantar piazzan och gatorna däromkring. Här kommer de som hann bli mina favoriter.

Piazza Mino da Fiesole.
Ena sidan av torget är kantat av restauranger i Fiesole.

Mina tips på restauranger i Fiesole

#1. Glassa på Bar blu

Okej, jag börjar med ett ställe som både har kass service och otroliga överpriser. Om du enbart följer Tripadvisors rekommendationer så är det här stället med värsta tänkbara omdömena. MEN. Här har du även bästa läget mitt på torget, precis bredvid busstationen och med utsikt över Toscanas blågröna kullar i solnedgångens ljus. Tillräckligt viktigt för att jag skulle gå hit flera gånger för både Aperol Spritz och pannkaksdessert. Däremot hade jag inte gått hit för att äta, inte heller om jag hade bråttom.

Bar Blu - en bar och restaurang i Fiesole
Tog en sväng hit med Katarina och Sara.
Aperitivo på Bar Blu - en bar och restaurang i Fiesole
Jag och Martina börjar aprilkvällen med en Aperol Spritz på Bar Blu.

#2. Vinandro Vino e Desco Molle – charmig italienare

En ganska liten men väldigt mysig och typiskt italiensk restaurang i Fiesole är Vinandro Vino e Desco Molle. Här sitter vi vid ett väggbord bland italienska lexikon, tavlor, vinflaskor och en och annan delikatess som far förbi under näsan. Jag äter en pasta med vitt tryffelsmör som är helt delikat. Vi beställer in det husets röda och får det i en sådan där typisk italiensk karaff med tillhörande vad vi kallar vattenglas. Älskar det! Tyvärr är husets vin sämre, men nästa gång låter jag dem rekommendera något istället. För vin finns det här, och hjälpsamma vinmän.

Vinandro Vino e Desco Molle i Fiesole
Restaurang i Fiesole: Vinandro Vino e Desco Molle

#3. Il Fiesolano – en ravioli burro e salvia att drömma om

Ett ställe som tar många dagar innan jag faktiskt provar det är Il Fiesolano. Den överdrivet färgglada dukningen och lite väl trevliga inkastaren vid dörren varnar ”turistfälla”. Men så fel jag har.

En favorit blir deras ravioli burro e salvia men även deras välkryddade caprese. Detta är även restaurangen där Katarina för ovanlighetens skull äter i tystnad innan hon konstaterar att hon precis haft någon form av kärleksrelation med maten. Japp. It’s a must.

Italienska rätter på Il Fiesolano i Fiesole
En caprese och en ravioli burro e salvia. Ihop med ett glas rött. Mmmmmmmums.

#4. Lyxigt på La Reggia degli Etruschi

Från stadens piazza går det en väg upp till San Francesco-klostret. Ungefär halvvägs upp ligger La Reggia degli Etruschi, en restaurang som bör räknas till de mest exklusiva i Fiesole. Perfekt placerad eftersom backen är asjobbigt brant just där och en tryffelpasta eller tryffelrisotto antagligen lockar de allra flesta att avbryta backbestigningen. Restaurangen öppnar lagom till att Sara och Katarina kommer och hälsar på mig så vi går dit för en tryffelspaghetti till lunch. Tycker den är så god att vi går dit på kvällen igen för en tryffelrisotto. Älskar livet som vuxen ibland.

Vägen upp till La Reggia degli Etruschi
Vägen ner mot Fiesole från La Reggia degli Etruschi.
Restaurang i Fiesole: La Reggia degli Etruschi
Livsnjutarproffset Sara var nöjd!
Restaurang i Fiesole: La Reggia degli Etruschi
Fin utsikt från balkongen ned mot Florens.
Tryffel på La Reggia degli Etruschi i Fiesole
Tryffelspaghetti och tryffelrisotto. Två läckerheter på en och samma dag.

#5. Frukost hos damerna på Pasticceria Alcedo

Att äta frukost hos damerna på Pasticceria Alcedo blir min tradition i Fiesole. På Pasticceria Alcedo samlas byborna och en och annan turist som inte lockats av att stanna på piazzans gulliga uteserveringar. Här består personalen av ett gäng rediga damer med stenkoll. Alltid med ett leende på läpparna. Jag har nog faktiskt aldrig sett någon som är så glad över att få ta min beställning.

En cappuccino kostar 1,20 euro och en välkryddad focaccia pomodoro e formaggio 1-2 euro. Här skrattar man även vänligt åt stressade svenskor som beställer cappuccino “to go”. ”You know in Italy we like to drink the coffee in the bar, while maybe talking a little bit to someone.” säger en man lite försynt när jag med min osociala min beställer en takeaway-kaffe för att kunna springa till bussen.

Café i Fiesole: Pasticceria Alcedo

#6. Espresso och strutglass hos La botteghina solitude utanför San Francesco-klostret

Om du fortsätter från restaurangen La Reggia degli Etruschi till toppen av Via San Francesco så kommer du till San Francesco-klostret. Förutom lugnet du kan njuta av häruppe, så finns det även en liten butik, La botteghina solitude, där du kan köpa strutglassar och en enkel espresso i tandläkarmugg.

Hit tog jag många gånger med mig en bok, köpet en espresso och satt i solen på den halvhemliga gården precis till vänster om den lilla butiken. Med fin utsikt över Fiesole åt ena hållet och Florens åt andra. Glöm inte att ta en titt in i klostret.

Fiesole utanför Florens i Toscana
Italiensk espresso i Fiesole

#7. Picknick med italienska delikatesser

Hittar du inte vad du är sugen på bland menyerna hos Fiesoles restauranger? Eller är du, som jag, bara oemotståndligt sugen på att göra din egen toscanska picknick? Gör som jag och syrran: köp några solmogna tomater hos frukthandlarn Frutta e Verdura, en krämigt god buffelmozzarella inne på Coop, två färska frallor från bageriet Il fornaio di Fiesole bredvid frukthandlarn, ta med en filt och hitta en mysig picknickspot.

Picknick i Toscana
Italiensk picknick i Toscana

Restauranger i Fiesole som jag kommer besöka nästa gång

Ni vet när man har lite för mycket tid på en plats och tänker att ”det där kan jag göra senare” och så har plötsligt senare blivit nu och tiden räcker inte till? Well, det hände åtminstone mig i Fiesole. Här är några restauranger jag aldrig hann testa men som jag har på min lista till nästa gång.

Belmond Villa San Michele – ett lyxhotell precis nedanför Fiesole med magisk utsikt och super-instagramvänliga vyer. Kolla t ex in Bianca Ingrossos bilder på både mat och utsikt härifrån.

Piatti e Fagotti – en restaurang i San Domenico som är en liten by på vägen upp till Fiesole. Antingen kan man ta bussen hit, eller gå på gamla slingriga branta gator (via vecchia fiesolana). Fick även tips om denna från en Fiesole-bo.

Casa del popolo – en enkel uteservering på ”toppen” av Fiesole, med dunderutsikt. Vet inte om maten är något att hurra för, men hit hade jag gått för en aperitivo.

Casa Del Prosciutto Fiesole – trots namnet ligger den här restaurangen ca 15 minuter med bil från Fiesole. Därför tog jag mig aldrig hit. Men både recensionerna och min lokala kontakts lovord hintar om en riktigt bra italiensk restaurang.

Utsikt över Toscanas böljande kullar.

Buss från Florens till Fiesole

Bussresan upp till Fiesole tar knappt en halvtimme och kostar 1,2 euro. Köp biljetten i förväg i automaten vid t ex Piazza San Marco (bussens ändhållplats i Florens). Ibland går det att köpa direkt från chauffören om du har kontanter, men ibland inte. Così è la vita. Det verkar avgöras av både chaufförens dagliga humör och att pappersbiljetterna ibland tar slut.

Hur som helst är det viktigt att du verkligen köper en biljett och sedan stämplar den i den gula lilla maskinen inne på bussen när du väl stigit på (även om du köpte biljetten av chauffören). Biljettkontrollanterna på den här sträckan var ihärdiga, och jag såg flera turister som fick betala dyra böter eftersom de glömt stämpla sin biljett. Här gäller varken la dolce vita eller dolce far niente, det är biljett eller böter.

Solnedgång i Toscana, Italien
Solnedgång i Fiesole <3

3 kommentarer

  1. Italien är ju underbart!
    Ni ser ut att ha hittat ett litet guldkorn 🙂 Och ni fick ju både Aperol Spritz och espresso, så ni hade det med all säkerhet bra 😛
    Glad Midsommar!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng