Riva del Garda – Gardasjöns tårtros

Riva del Garda är Gardasjöns tårtros. En liten sockersöt stad iklädd pastelliga färger och pudrad med små molntussar som var och varannan dag svävar runt uppe bland bergmassiven. Riva del Garda ligger vid Gardasjöns norra ände med tårna doppade i den silkeslena sjöytan medan huvudet befinner sig någonstans uppe bland bergen, piccolo dolomiti, som omger staden. Här finns de för Italien så klassiska kullerstensgränderna, piazzorna och basilikorna. Och det kanske gulligaste av allt: slottet halvvägs upp i bergen som ständigt håller ett vakande öga över staden.

Jag har varit i Riva del Garda två gånger, ena gången i oktober och nu senaste i december. Då har staden varit extremt lugn och de internationella turisterna till stor del lyst med sin frånvaro. Hur staden är mitt i sommaren kan jag därför inte svara på, men som så många italienska små städer gör den sig antagligen bäst just utanför högsäsong.

>> Läs även mina inlägg med tips på aktiviteter samt tips på utflykter att göra i området.

The lake lies dim and milky…..the mountains are dark blue… the sky glistens… the light burns gold.

Författaren D H Lawrence om Gardasjön och jag kan bara hålla med.

#1. Restaurang Nuovo 900 da lucio i Riva del Garda

Restaurang Nuovo 900 da lucio ligger mitt inne i Riva del Garda och är ett populärt ställe för både lokalbor och turister. Här tar du en aperitivo med tapas och något ur deras stora vinlista, eller äter en delikat middag eller lunch i form av till exempel den ljuvliga lokala delikatessen strangolapretti burro e salvia (en slags italiensk dumpling med smör och salvia). Restaurangen fokuserar på att använda lokala råvaror efter säsong och ibland ordnas livemusik. En restaurang jag besöker båda gångerna jag är i Riva del Garda och blir lika glad varje gång.

#2. Ginbaren Riva bar i Riva del Garda

”Gin is for heroes” lyder slogan här på Riva Bar. Här serverar man alltså en lokalproducerad gin, Gin Luz, och säger sig ha en ginhistorik som sträcker sig tillbaka mer än tvåhundra år i tiden. Hit går du nog inte främst för mysighetsfaktorn (modernt, blått ljus, stål, och ”öppna ytor”) utan för att se lokalbefolkningen samlas för en aw efter jobbet och för att dricka, just det: gin! Det är härlig stämning och det är gott! Om du är sugen på att lära dig mer om gin eller drinkar överlag så ordnar de olika masterclass, kolla in hemsidan för info.

#3. Cannoli på glassbaren Punta Lido intill Gardasjön

Punta Lido ligger som en rosa karamell i ena änden av Riva del Garda. Men det är inte bara utsidan som är söt, inuti radas de italienska bakverken upp sig på rad. Dessutom ska glassen som serveras här vara av en annan värld har jag läst! Själv tar jag en italiensk specialitet: cannoli och en cappuccino. Att uteserveringen dessutom ligger på en brygga ut över Gardasjön gör ju inte stället mindre charmigt direkt. Inte ens i mitten av december.

#4. Smörgåsar på Signor Panem i Riva del Garda

Har du någonsin funderat över hur Toscana skulle vara i form av en smörgås? Eller Emilia-Romagna? Eller kanske Riva del Garda? Inte? Vilken tur att man gjort det på Signor Panem då. En restaurang som har smörgåsar som specialitet och där du kan beställa alla Italiens regioner gestaltade i form av en smörgås med delikatesser just därifrån. Här finns även ett stort utbud av viner även det med fokus på regionerna. En restaurang med ett tydligt hållbarhetstänk i allt de gör och som inte fanns första gången jag var i Riva del Garda, men som blivit så populär sedan man öppnade att man redan expanderat till större lokaler.

#5. Vegansk avsmakningsmeny på Officina Verde i Riva del Garda

Officina Verde är en helt vegansk restaurang i Riva del Garda. Här använder man enbart ekologiska, icke-animaliska ingredienser av italienskt ursprung, allra helst lokalt. Samma sak gäller de viner man valt ut till rätterna.

Vi äter deras avsmakningsmeny och får in den ena delikata rätten efter den andra, ofta vackert dekorerade med färgglada blommor. Min favorit är nog kronärtskockan med tryffel och blomkålssås. Många rätter innehåller krämiga såser som jag definitivt hade gissat innehöll både grädde och smör om jag inte hade vetat bättre. Det enda jag inte gillar är rätten som ska likna kött, ett misstag jag tycker man ofta gör när det kommer till veganska och vegetariska rätter. Men bortsett från det är kreativiteten hög och restaurangen ligger inte bara i tiden, den ligger dessutom på gångavstånd från Riva del Gardas centrum!

#6. Capannina – poolbar och restaurang mitt i en grön park

I det fyrstjärniga Hotel du Lacs frodiga park ligger restaurangen Capannina pool bar & restaurant. Här äter du omgiven av palmer och blomsterrabatter. Somrigt på dagen, romantiskt på kvällen. Förutom traditionella italienska rätter med pasta och fisk, så serverar de även en pizza tillagad på äkta napolitanskt vis som ska vara mycket bra. Jag nöjer mig med en pasta med tomat, mozzarella och extra mycket parmesan på. Eller ”nöjer mig” var inte riktigt sant, vi serveras även en rad förrätter och efterrätter som du kan se på bilderna nedan. Mums.

Två hotell i Riva del Garda

Båda gångerna jag har varit i Riva del Garda har jag bott mitt i staden i två lite mindre men mycket trevliga hotell. De har varit fräscha och personliga med utsikt över stadens taknockar. Första hotellet var Hotel Riva Mia och nu senast bodde jag på Hotel Vittoria som även hade en mysig bar och restaurang med österrikiskt tema. Något som kanske kan tyckas tråkigt när man ju befinner sig i Italien, men faktum är att Österrike har en tydlig koppling till staden. Under hundra år (1815-1918) så tillhörde Riva del Garda och området norröver till Österrike och historiens vingslag gör sig påminda lite här och där, men framförallt alltså i Hotel Vittorias restaurang Kapuziner.

Utsikt från mitt rum på Hotel Riva Mia.
Hotel Vittoria.

Båda resorna till Riva del Garda var reklamsamarbeten med (annons för?) Garda Trentino och Nordic TB. Men det här inlägget är skrivet utanför det samarbetet. Vet lika lite som Sveriges lagbok om hur det på korrekt sätt bör märkas ut men gör så gott jag kan för att det ska vara tydligt. Ord, åsikter, urval och bilder är som vanligt här på Fantasiresor enbart mina egna.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng