En violinists 5 favoritrestauranger i Ferrara, Italien

Staden där du kan strosa i gränder så gamla att de är med på Unescos världsarvslista. Staden dit du enkelt åker med tåg från både Bologna och Venedig. Men även: staden där min pappa Mats går under namnet Mats Capone eftersom han beställer in så många mascarpone varje gång han är där. Ferrara.

Min pappa spelar fiol i en orkester som har konserter lite överallt i världen. En plats som de dock alltid återvänder till är alltså staden Ferrara i Italien. Den har blivit som orkesterns hemstad kan man säga. Här har det spenderats många långa dagar genom åren.

Så, vad gör man i en italiensk stad i norra Italien när man inte spelar fiol?

Jo man provsmakar sig förstås genom stadens restauranger. Om och om igen. När jag var där under drygt ett dygn i maj för ett år sedan fick jag prova en av favoriterna, men eftersom jag inte hann med alla bad jag pappa skriva ned dem. Här kommer de, tipsen från en matälskande violinist. Men först lite bilder från en stad som gav mersmak.

Renässansstaden Ferrara är med på Unescos världsarvslista.
Från torget kan du strosa längs med roliga shoppinggator fulla av små butiker. Via Giuseppe Mazzini är den största, men även den här som heter Via San Romani är värd en visit.
Gå sedan bort till Via delle Volte för att uppleva de äldsta delarna av staden.
Till Ferrara tar du dig förresten enkelt med tåg.
Och så dessa prunkande innergårdar du plötsligt kan hamna på.
Hit ville jag flytta in med min hängmatta.
Vi bodde på Hotel Europa, ett centralt beläget hotell. Trist och litet rum, men vackra lokaler utanför.
Åt inte bara i Ferrara utan gick även på orkesterns konsert såklart.

5 tips på restauranger i Ferrara

#1. Antica Trattoria Il Cucco

Restaurangen Antica Trattoria Il Cucco är den gamla stilens italienare, vilket märks redan på dess placering. På en smal bakgata ligger den med en ganska intetsägande fasad som hade varit enkel att missa. Men där innanför gömmer sig en symfoni av läckerheter. Enligt pappa hans absoluta favorit. Tyvärr är den stängd när jag är där.

#2. Trattoria Il Sorpasso

Om den första restaurangen i listan var lätt att missa, så är Trattoria Il Sorpasso nästan motsatsen med sin knallgula skepnad. Den här restaurangen är siciliansk och gör man pasta på uråldrigt sätt, och jobbar enbart med lokala producenter.

Vår restaurang vill vara en viktig referenspunkt för dem som älskar att äta bra och förstå vad de äter; Det handlar inte bara om näring utan om att i varje maträtt finna det mervärde som representeras av en berättelse, en ingrediens, ett särdrag, en känsla som bara hälsosam, ren och rättvis mat kan ge.

Även om Trattoria Il Sorpasso uppstod på nittiotalet så gömmer lokalen på historia ända tillbaka till 40-talet. Då fanns en bar här, Bar Tripoli, som var en viktig mötesplats på sin tid. Så till den grad att man valde den som scenografi till filmen Köttets lust (Ossessione).

#3. Osteria Il Frantoio

Osteria Il Frantoio ligger beläget med utsikt över den gamla stadsmuren. Stället drivs av Luca som är känd för sina vinkunskaper och gärna hjälper till med tips. Menyn ändras ofta, så värt ett återbesök även om du redan varit där.

#4. Ristorante Cusina e Butega

Cusina e Butega är en – för att citera pappa – “lite modernare restaurang“. Ägarna Eleonora och Ennio säger istället så här:

Here at “Cusina e Butega” you can feel again intense emotions, like friendship and the pleasure of eating at the table. 

Förutom att du kan äta här har de även en deli där du kan botanisera bland alla delikatesser från regionen Emilia Romagna. Här finns salami, parmesan, pasta, osv…

#5. Settimo – orkesterns vardagsrum

“No mascarpone today” kommer servitören och säger till oss med skamsen blick. Pappa är tydligen ökänd här för att äta så mycket mascarpone att han börjat kallas Mats Capone (han heter Mats). Settimo har blivit som orkesterns vardagsrum dit man kommit gång på gång efter sina konserter. Numera är det inte längre för maten (som tydligen inte håller lika hög kvalitet, även om jag är mycket nöjd med min) utan för stämningen. Här sitter musikhistorian i väggarna och många världsberömda artister har varit på Settimo. Pizzorna ska fortfarande vara goda enligt pappa. Och mascarponen som tillslut langas in. Det fanns en kvar. Tur var väl det.

Mumsig pasta och Mats Capone.

Bonustips: Gelateria La Romana

Ett bättre glasställe som jag hinner testa är Gelateria La Romana. De har tillverkat glass sedan 40-talet och gör det på ett miljövänligt sätt (enligt dem själva). Äter en god choklad- och citronglass, den bästa kombinationen enligt mig och även den som proffsen säger att man ska ta om man verkligen vill uppleva en glassmakares färdigheter.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng