Som en pastellkaramell – staden Comacchio vid Podeltat i Italien

Sponsrad resa

Comacchio är knappast första staden på jordens yta som fått smeknamnet “Lilla Venedig”. Jag har själv bloggat om en annan italiensk kandidat. Men det känns ändå svårt att beskriva den lilla pastellfärgade staden Comacchio intill Podeltat utan att just använda begreppt. För visst har den påtagliga likheter med den mytomspunna storebrorsan i norr. Kanalerna som slingrar sig mellan husen, de smala gondolerna som glider fram i dem och de krumbuktande kullerstensbroarna över. Men det finns en stor skillnad – inte heller den särskilt oväntad: avsaknaden av både turister och oförskämt dyra cappuccinos.

Kanalstaden Comacchio ligger vid kusten i regionen Emilia-Romagna. Här bor runt 20.000 invånare vilket gör staden enkel att besöka till fots, faktum är att de smala gränderna i staden knappt rymmer några bilar alls – istället kan man ta sig runt med hjälp av gondolerna. Staden ligger i Podeltat precis intill Adriatiska havet vilket bjuder på både vacker natur och gott om badstränder. Du når Comacchio med bil från både Bologna (100 km) och Venedig (110 km) eller med buss från de närmsta tågstationerna som ligger i till exempel Ferrara och Ravenna.

Comacchio – ålens stad

I Comacchio har man länge livnärt sig på ålfisket. Specialiteten på stadens restauranger är därför inte helt oväntat ål – och den kommer i hundratals olika format. Just när vi är här firas dessutom den årliga Ålfestivalen och gatorna är kantade av matstånd. Pizzaslices, drypande färsk olivolja och tryffelpeccorino som lyckas övertala sig ned i mitt redan för trånga handbagage. Är du väldigt intresserad av den slingrande fisken kan du även besöka stadens Ålmuseum.

Rodnande flamingos i Podeltat

Podeltat är ett vattenområde som sträcker sig över 74 000 kvadratkilometer och som är med på UNESCOs lista över världsarv. Deltaområdet består av ett nätverk av laguner som hänger ihop genom smala gräsbäddar. Området är en het potatis för fågelskådare och här kan du bland annat spana efter flamingos. Ett tips är att hyra cykel i Comacchio för att sedan ta en båt ut i själva deltat. Det går även att hyra kanot eller häst!

Vi får varsin cykel som vi tar med på båten ut bland fiskestugorna. Innan vi börjar tar vi en cappuccino på Bettolino di Foce som ligger ute i deltat och när vi sedan ska sätta fart ut på de smala strandbäddarna har två av cyklarna försvunnit. Vår kära guide Chiara suckar djupt och beger sig iväg för att leta. Hon kommer tillbaka med två andra cyklar som hon snott från någon annan. “Welcome to Italy” konstaterar hon bara kallt och så beger vi oss iväg på vår jakt efter den rodnande flamingon.

Mini-safari och ridtur i Podeltat

Tjugo minuters bilresa från Comacchio ligger hotellet Spiaggia Romea. Eller hotell är förresten en underdrift, det är snarare som ett eget litet universum. Spiaggia Romea är helt omgivet av Podeltat och förutom en säng att sova i och frukost att fylla magen med, så erbjuds du en ekoby, en insjö, en havsstrand, en skog – ja en hel naturpark fylld med djur att strosa i.

Jag hade nog inte valt att bo här om jag reste själv, bufféhetsen och känslan av att vara fast på ett stort hotell var alltför närvarande för min smak. Men om jag åkte med barn, flera generationer eller kanske med kollegorna för konferens, då känns Hotel Spiaggia Romea som en ultimat utgångspunkt.

Vi åkte på minisafari i parken som bjöd på kolsvarta tjurar, nyfikna åsnor och de vita Camarguehästarna. Fick även rida en kort sväng på en Camarguehäst men skulle vilja komma tillbaka för en ordentlig ridtur genom Podeltat och längs med den långa strandkanten. Om du bor på hotellet får du rabatt på ridturerna, men det går att boka in sig även om du inte bor här – du kan till och med ta med dig din egen häst.

Inlägget är inte sponsrat men själva resan var sponsrad av Emilia Romagna Tourism som en del av mitt deltagande i konferensen Social Travel Summit arrangerad av iambassador.

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng