När pappa skulle köpa kyrka i Italien (och varför det är så bra att lära sig språk)

Sponsrat av Linnéuniversitetet

Min pappa som är något av en språkfantast hade övat på sina italienska fraser i flera månader. Han var superb. Så när vi väl stod där inne i den lilla supermercaton, på hörnet i den pittoreska hamnstaden Porto Ercole, så var det dags att sätta språkkunskaperna i verket. ”Una basilica, per favore”, vi skulle laga pasta och ja, då behöver man förstås basilika. De runda gummorna i småblomstriga klänningar skrattade så att magarna studsade upp till hakan. ”Basilica!” – pappa klämde i med lite starkare stämma, här krävdes kanske lite mer italiensk övertygelse i rösten? Efter ytterligare en skrattsalva tog sig kyparn i kragen och lyfte fram en kruka med basilika och artikulerade ”basilic-o”, han pekade med hela armen ut genom dörren på den praktfulla kyrkans kupol där ute och konstaterade: ”basilic-a”.

Pappas publik inne i supermercaton den där sommaren 1994.

Man skulle förstås kunna tro att det här första mötet med ett främmande språk skulle avskräcka mig från att någonsin våga öppna munnen på något annat språk än svenska. Men min pappas aldrig sinande entusiasm över att alltid försöka lära sig lite av språket i det land vi än har åkt till (och det ska erkännas att han brukar vara just superb), har inspirerat mig till att apa efter.

För något år sedan provade jag att studera italienska i Florens några veckor och fick verkligen mersmak. Här är tre anledningar till varför jag tycker att även du borde testa att studera ett nytt språk på plats i något annat land:

#1. Man borde lära sig franska bland baguette och brieostar

Som Linnéuniversitetet så fint konstaterar på sin hemsida, man borde lära sig franska bland baguette och brieostar. Och ja? Verkligen! Varför sitta hemma och bläddra i ordlistor när man kan flörta med en fransman och äta ostar på samma gång som man utbildar sig? Att lära sig språket på plats är helt enkelt det optimala.

Här lär fröken Elisabetta oss hur man köper glass på italienska i Florens.

#2. Det är vägen till fred

Och då menar jag inte nödvändigtvis att jag åker ner och äter brieostar, men jag tror verkligen att om alla hade möjligheten att besöka andra kulturer, lära sig en del av språket, och försöka förstå hur man kommunicerar med varandra på andra platser i världen, så skulle jorden bli en betydligt trevligare plats för fler människor.

#3. Bjuder på helt oanade möjligheter

Att lära sig ett nytt språk öppnar upp dörrar till helt nya världar. Du kan möta människor du kanske aldrig annars hade kunnat kommunicera med, få nya perspektiv på ditt eget liv eller använda kunskaperna för en internationell karriär. Jag funderar själv, av just alla dessa anledningar, på att åka ned i höst igen eller till våren för att lära mig lite mer av den där italienskan.

Här är min fina klass från studierna i Florens. Ett globalt gäng från Kina, Brasilien, Israel, Turkiet & Ryssland.


 

Det här inlägget är sponsrat av Linnéuniversitetet, men alla ord, idéer och åsikter är enbart mina egna. För att läsa mer om Linnéuniversitetet språkutbildningar och kurser, besök deras hemsida. Många av deras kurser och utbildningar kan du söka ända fram tills terminsstart.

11 kommentarer

 1. Haha, det er ikke så enkelt med språk! Den første språktabben jeg kan huske, skjedde den gangen jeg ikke hadde lært så mye engelsk og var på ferie i Danmark. Der møtte jeg noen tyske jenter som spurte hvor jeg var fra. Jeg svarte ”I am from Norwegian”. De fniste og lo, og jeg forstod ingen ting og følte meg virkelig dum, før det litt for sent gikk opp for meg hva jeg hadde sagt. Det var så pinlig, og jeg var superflau. Heldigvis var jentene hyggelige til tross for den trasige starten, og vi hadde det gøy sammen etterpå.

 2. Härligt inlägg! Håller med om att språk öppnar dörrar… och kan bjuda på tokroliga situationer. 😉 Jag har en lite småhemlig dröm om att lära mig italienska, trots att mitt spanska hjärta aldrig skulle låta mig yppa ett ord på pastans och pizzans heliga språk… Det vore en synd tycker den spanskspråkiga själen, men såna här inlägg får mig verkligen att drömma lite mer om att
  parlare italiano!

  1. Åh men du borde åka och prova! Kan förstå att det kan skapa visst kaos i språkhjärnan, men det är verkligen något speciellt med italienskan om du frågar mig 🙂

 3. Det är så fint att läsa om mysiga minnen från barndomen 🙂 Och jag måste verkligen hålla med anledning #1 – och då tänker jag främst på finskan jag lite smått försöker lära mig. SÅ MYCKET LÄTTARE när man faktiskt bor i landet och är omringad av språket dagligen. Att lära sig finska från ett annat land skulle vara en ännu värre mardröm 😉

  1. Ja det är verkligen stor skillnad om man får öva det vardagligen! Har dock insett att man ju måste fortsätta öva hela livet för annars glöms det bort ganska snabbt tyvärr.

 4. Jag gillar att lyssna till både italienska, spanska och franska men måste erkänna att jag är måttligt intresserad av att lära mig flera språk. Till trots för att jag reser så mycket som jag gör. Fungerar det inte med engelska använder jag kroppsspråk. Vet inte hur många gångar jag har stått i frukostmatsalen och flaksat med armarna för att fråga om skinkan är gjord på fågel eller gris.

 5. Så taggad jag blev på att lära mig fler språk nu! 🙂 Är ju såå roligt att kunna prata med lokalbor, men som du säger är det inte lika kul att sitta hemma i Sverige och nöta glosor..! Kanske får ta och flytta till södra Europa nästa år!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng