Italien, Italien. Jag tror jag aldrig får nog av dig. I förra veckan var jag på Travellinks bloggevent i Stockholm och där var även turistbyrån för den italienska Marche. De hade flugit in en av regionens bästa kockar som bjöd på Marche-typiska delikatesser.
Jag och Turisterna var ju på en liten bloggresa till just Marche i våras, och förutom att jaga tryfflar och åka runt i coola vintagebilar som filmstjärnor, så åt vi även oändligt mycket god, just Marche-typisk, mat. Så jag tänkte: nu är det väl på tiden att ni också får ett litet smakprov.
Frulle i baren
Italiensk frukost ska inte underskattas tycker jag. Älskar att gå in på en liten kaffebar, ta en cappuccino i baren, kanske en färskpressad apelsinjuice och en cornetto. Det är nog lika mycket mat för övriga sinnen, som för själva magsäcken. Lokalborna som gestikulerar på italienska, tjock-TV:n som pratar i ett hörn, espressomaskinens fräsande, ciao ciao, grazie!
Lunch i en osteria
Crema di carote, spuma di pomodoro e gel di succo d’acero
Il carpaccio a filt marinato nell’olio di Cartoceto servito tiepido con scaglie di grana.
Att dricka vin på lunchen är i Italien inga konstigheter. Vi gjorde ett lunchstopp på Ristorante Osteria la Gioronda i Cagli och kan rekommendera det starkt. Restaurangen ligger som inne i en grotta och serverar lokal och delikat mat med en gullig kock på köpet som ni ser.
Vad är skillnaden mellan en trattoria och osteria? Båda serverar enklare mat och dryck. Osterior ligger ofta där det är mycket trafik och var historiskt sätt en plats där resande handelsmän stannade till för att ta ett glas vin – och senare började de även sälja enklare mat. Trattorior är ofta familjeägda och mer lunch-orienterade.
Aperitivo på en vägkrog
Ofotogeniska jag, och den lite gladare Anna från Turisterna.
Ett måste är att stanna till vid någon vägkrog för en fördrink – aperitivo. Vår minibar låg verkligen mitt ute på landsbygden men där samlades lokalborna, tittade på fotboll, snackade skit, barnen sprang runt och lekte, någon kom förbi på sin vespa.
Den enkla middagen
Älskar enkelheten i hur maten serveras i Italien. Som här när vi anlände första kvällen till Marche och blev inbjudna till en liten restaurang med korvar i taket, vin i plastmuggar på pappersduk och stora knöliga bitar parmesan. Men oj dessa smaker! Vi bjöds på både tryffelomeletter och tryffeltoast och massor av annat gott jag inte ens minns ordet på.
Prova på Agriturismo
Agriturismo är ett sätt att bo på i Italien. Lantligt belägna hus eller bondgårdar där du hyr direkt av en familj och på så sätt kommer närmare landet. Även matmässigt! Agriturismo Piandimolino nära Apecchio var ett stort stenhus med lägenheter och maten som serverades på kvällarna var inte bara himmelskt god – utan även sagolikt vacker!
Hipsteröl – även i Italien
Rödvin är i mitt huvud nästan synonym till Italien. Men faktum är att mikrobryggerierna börjar bli alltmer populära, och öldrickandet växer särskilt bland den yngre generationen. Vi besökte mikrobryggeriet Fabbrica della Birra Tenute Collesi för att smaka deras öl.
Glöm inte tryfflarna…
Sist, men inte minst, är Marche kanske allra mest känt för sina tryfflar. Acqualagna är tryffelhuvudstaden i Italien, och där kan man få följa med på tryffeljakt med riktiga tryffelhundar – säg hej till Lola på bilden. Läs mer om min tryffeljakt i ett tidigare inlägg.
Och vill du läsa mer om Travellinks bloggevent kan du göra det hos dessa bloggare: Katarina Wohlfart, Dryden, Towis – Come fly with me, Liniz’s resor, FREEDOMtravel, Travel on a cloud.
Wow så vackert och vilken härlig resa!!! Vill oxå dit efter eventet i Tors! Kram Lina
Åk 😉
Men åh, vilka inspirerande bilder och så lockande läsning! Det riktigt vattnas i munnen. 🙂
Jag har dock en fråga, med tanke på att det är mycket bröd på menyn: Hur ser det ut med tillgången till glutenfritt? Skulle så gärna vilja smaka på delikatesserna jag med.
Förlåt himlans sent svar! Bra fråga som jag inte ens tänkt på eftersom jag själv inte är glutenallergiker. Pasta, pizza och focaccia går ju bort. Men korvar och ostar (mozzarella, parmesan…mmm) är ju minst lika gott! Och tryffel! Jo, jag tror nog du skulle kunna njuta också 🙂
Italien alltså. Jag hade typ dubblat vikten på en månad om jag bodde där…
Haha I KNOW! Farligt.
Åhh… vekker gode minner fra min tur i Italia i september. Jeg var innom et slikt Agriturismo sted (visste ikke engang at det var et eget navn for dette) i Piemonte. Der hadde jeg den beste matopplevelsen på hele turen! Ser ut som jeg også må ta turen til Marche!
Ja åk dit! Så fint och gott! Och även fortfarande ganska oexploaterat.
Hei, Sofia
Ja, dette var en fin tur! Vi fikk jammen smakt på mye god mat i Marche. God minner! 🙂
Ja det var riktigt kul! Hoppas vi ses på någon liknande resa i år 🙂
Det där gjorde mig jättehungrig att läsa! 🙂
Haha ja det vattnas fortfarande i min mun när jag tittar på mina bilder 🙂
Härligt! Jag har inte ens varit i Italien ännu (trots italiensk pojkvän..!) utan har upplevt mer genuin och mindre genuin italiensk mat på andra håll istället. På Teneriffa kan man absolut äta riktig italiensk mat, bara man vet vart man ska gå 🙂 Och när min pojkvän gör mat så kan man ju inte direkt klaga på genuiniteten heller 😉
Åh men du har ju det ultimata ugångsläget! Klart ni måste åka till Italien 🙂