Att göra i Jordanien – där Mellanöstern möter Mars

Minivanen svänger av motorvägen och in i mörkret på en roströd sandväg. Chauffören tvärnitar bredvid ett skjul med blinkande neonskylt på sniskan och åtta pappersmuggar innehållande någonting mycket mörkt och rykande langas in genom bildörren. Arabiska hits från kioskens stereo blandas med den starka doften av kardemumma och jag tar en klunk av det jordanska kaffet.

Med kaffet fylls även mina vener med upptäckarlust, känselspröten vecklas sakta ut efter månader av torka från omvärlden och saknad av att få uppleva någonting annorlunda. Något främmande. Men ändå så hemma. Tio minuter från Ammans flygplats och jag är redan förälskad.

Resplan: Jordanien dag för dag

  • Dag 1 och 2: Amman
  • Dag 3: Jerash och Döda Havet
  • Dag 4: Petra
  • Dag 5: Wadi Rum
  • Dag 6: Aqaba
  • Dag 7: Amman

Resan är en pressresa men åsikter, ord och bilder är som alltid mina egna.

Äventyrslyktan är tänd.
Flaggstången i Amman, Jordaniens huvudstad.
Den enorma flaggan i Amman undkommer ingen, enbart vid kungens död tas den ned.

Att göra i Jordanien – 9 tips

1. Amman – den vita huvudstaden

Ammans vitputsade husfasader skiftar i gulrosa under morgonrodnaden och övergår till blålila nyanser framåt kvällen. Byggnaderna klättrar uppför de sju kullarna som utgör den jordanska huvudstaden. Här varvas stimmiga marknader med böneutrop, muralmålningar med fornlämningar, och falafeldoft med avgaser. Intrycken är det gott om i Amman.

Vi besöker stans största turistattraktion, citadellet, som bjuder på en historielektion från bronsåldern genom romarriket och det bysantinska riket och framåt. Smakar stans bästa falafel hos Hashem, kikar in i museilägenheten The Duke’s Diwan, och botaniserar bland säkert trettio sorters färska dadlar på matmarknaden.

Det råder fasta när vi landar i Jordanien vilket innebär att många restauranger är stängda – åtminstone för syns skull. Det visar sig dock ganska snart att det oftast räcker med att vår guide knackar på dörren och vips sitter vi till bords med mezerätterna inkommande på löpande band. För den som fastar bryts fastan efter att solen gått ned med en dadel som gör magen redo för kvällens första måltid, iftar

Läs fler researtiklar om storstäder

Utsikt över Amman, Jordaniens huvudstad.
Amman vaknar till liv.
Citadellet i Amman, Jordanien.
Citadellet i Amman är en av stadens största turistattraktioner.
Rainbow street i Amman, Jordanien.
Rainbow street i Amman är kantad av trendiga restauranger och färgglada foodtrucks.
Steet art i Amman, Jordanien.
Amman är full av street art och stora muralmålningar.

2. Jerash – österns Pompeji

På väg ut ur Amman passerar vi Baqa’a, ett flyktingläger för palestinska flyktingar som funnits sedan 1968 men som numera är permanent. Vi kör på highway 35, även kallad ”kungens motorväg”, i riktning mot Syrien. Här i Jordandalen kan man vandra den 65 mil långa Jordan Trail, en vandringsled som kan skryta med Jesus, Moses och Muhammed som referensobjekt. Området är dessutom känt för både sitt vin och sin olivolja som sägs vara den finaste i landet.

Men vårt mål är den arkeologiska platsen Jerash, även kallat ”Pompeji of the east” – österns Pompeji. Jerash är den äldsta romerska stad näst efter Rom som fortfarande finns bevarad. En plats som varit bebodd i tusentals år och som bjuder på många berättelser för den historieintresserade. Här promenerar vi runt några timmar och känner historiens vingslag nafsa oss i nackhåren.

Hadrianus båge i Jerash, Jordanien.
Hadrianus båge i början av Jerash.
Jerash, Jordanien.
Jerash väntar på att bli accepterad som världsarv av Unesco.
Jordanska musiker.
En miniorkester spelar i amfiteatern i Jerash.

3. Döda havet – en höjdpunkt på låg nivå

Med lock för öronen når vi slutligen hotellet vid Döda havet – jordens lägsta punkt 422 meter under havsytan. Lagom till solnedgången hinner vi svira om till badrock och tofflor för att springa ned till stranden. Hotellet har en egen liten strandremsa som i princip är folktom, det känns otroligt lyxigt att få vara själv med enbart Döda havet glittrande framför.

Den svarta leran är valfri men jag smetar på ett lager innan jag försiktigt kliver ut i det 33,7 procent salta vattnet. Känslan av att bara lägga sig ned och flyta helt utan ansträngning är oväntad. Så tyst och lätt. Samtidigt sänker sig solen ned bakom de blåtonade, israeliska bergen i horisonten. Det är tyngdlöst och tondövt, ordagrant alltså. Ett minne jag sparar noggrant där i minnesbanken.

Middagen äter vi sedan på en tekterrass under stjärnorna på Beit Sweimeh, en restaurang som drivs av ett kvinnokooperativ. Det är återigen de delikata mezerätterna som jag aldrig tycks tröttna på; hummus, tabbouleh, baba ganush, pitabröd.

Den här takterrassen påminner mig om när jag var barn och vi samlades på taket i skymning för att bryta fastan tillsammans. Alla grannar kom till oss och så satt vi tillsammans på golvet och åt och berättade historier för varandra under stjärnhimlen. 

Vår guide Ra’ed

Läs också: Aralsjön – en resa på botten till sjön som försvann

Döda havet i Jordanien.
En märklig och mäktig känsla att flyta runt tyngdlös i Döda havet.
Döda havet i Jordanien.
Blomsterprakten omger promenaden till hotellets privata strand.
Häng vid hotellpoolen.

4. Biblisk roadtrip

Att köra genom Jordanien är som en resa genom Gamla testamentet. Ra’ed har fullt upp med att hålla oss uppdaterade om alla heliga platser vi passerar. ”Ni vet berättelsen om när…” säger han och vänder sig om i minivanen lika hoppfull varje gång. Med tanke på sin egna muslimska tro har han uppenbart förväntat sig större gensvar. Istället får han fullt sjå att uppdatera oss om detaljerna.

Vi stannar till vid Jesus dopplats vid Jordanfloden och på berget Nebo där Moses dog. Mina bibliska okunskapet till trots går det inte att komma ifrån den häftiga känslan av att kliva in i Bibelns berättelser rent fysiskt. Styrkan av storytelling är slående. För den som älskar religion borde Jordanien vara ett måste.

The smallest hotel in the world,  Jordan
Checka in på ”The smallest hotel in the world” – en Volkswagen Beetle omgjort till hotell.

5. Petra – underverket och världsarvet

Av alla saker att göra i Jordanien så är den vanligaste att besöka världsarvet Petra. Den antika staden som till stor del är frammejslad ur den roströda sandstenen bjuder på högt ”omg!”. Staden hade sin blomstringstid för omkring 2000 år sedan men precis norr om staden har man nyligen hittat lämningar från år 7000 före kristus.

Vi ankommer Petra redan på kvällen och hinner med att uppleva ”Petra by night” en upplevelse där hela området fylls med tända ljuslyktor och musik. Vandringen på ravinens botten in till själva staden tar ungefär en halvtimme och är en magisk upplevelse i sig. De svala, röda klipporna bildar vackra kulisser längs med vägen. Sedan tornar den stegvis upp sig likt ett crescendo i en symfoni: Skattkammaren – Petras absolut mest kända byggnad.

Nästa morgon fortsätter vi vidare bort bakom Skattkammaren och där finns totalt runt 800 byggnader att besöka – från kungagravar och kolonner, till tempel och amfiteater.

Petra i Jordanien.
Vandringen in till Petra är minst lika spektakulär.
Skattkammaren i Petra, Jordanien.
Skattkammaren, Petras mest fotograferade byggnad.
Petra i Jordanien.
Totalt finns runt 800 byggnader karvade ur sandstenen att besöka.
Petra i Jordanien.
Te-kafé.

6. Wadi Rum – beduiner och ökenglamping

Omgiven av den röda ökensanden bor vi mitt i öknen Wadi Rum. Rummen hos Hasan Zawaideh Camp består av iglooliknande tält med panoramautsikt över sanddynerna. Hotellet är nyöppnat och har en del barnsjukdomar men det finns många alternativ för den som vill sova här. Vill man hellre bo bekvämare i riktiga hotellrum väljer man något av alternativen vid själva baslägret.

I solnedgången beger vi oss ut på jeepsafari över sanddynerna. Det är kallt men vackert. Sandkornen smeker fram i vinden som slöjor över marken och den röda färgen blir ännu mörkare i solnedgången. Inte helt oväntat har Wadi Rum agerat den röda planeten i filmer som Red planet, The Martian och The Last Days on Mars.

Vid ett beduintält stannar vi till för att dricka te. På golvet sitter en beduin och spelar på sin rababah, ett slags stråkinstrument tillverkat av fårskinn och hästhår. Innan vi kryper till kojs i våra egna tält bjuds vi på jordansk barbeque av värdfolket. Somnar in med en sandig sagovärld utanför dörren.

Ökencamping i Wadi Rum, Jordanien.
Ökencamping i Wadi Rum.
Ökencamping i Wadi Rum, Jordanien.
Varje tält har panoramafönster ut mot sanddynerna.
Wadi Rum, den jordanska öknen.
Mars? Jorden?
Wadi Rum, den jordanska öknen.
Solnedgång i Wadi Rum, den jordanska öknen.
Solnedgång över Wadi Rum.

7. Dromedarridning – som en handelsresande i Wadi Rum

Nästa morgon är det dags för det jag längtat efter mest: rida dromedar i den jordanska öknen Wadi Rum. Jag har ridit på dromedar och kamel förut i både Gran Canaria och Mongoliet men det är extra mäktigt att göra det med riktiga beduiner. Jag låtsas att jag är en handelsresenär smygandes över sanden på väg österut med mina färgglada sidentyger.

Tips: videosök på ”camel tongue” för att se något crazy de gör med sin tunga.

Rida på dromedar i öknen, Wadi Rum, Jordanien.
Beduinen med sina dromedarer.

9. Aqaba – snorkling och solturism

Till Aqaba åker man för att sola, bada, snorkla och äta meze. Staden ligger intill den lilla remsa av Röda havet som Jordanien gränsar till. Hit har charterturismen länge gått och till skillnad från till exempel Petra och Wadi Rum där du knappt hittar en restaurang som serverar alkohol, så gör majoriteten av restaurangerna i Aqaba det. Till kvällen tar guiden med oss till en av hans lokala favoriter, Shinawi restaurant. 

Röda havet är känt för sin dykning och snorkling och en bra dag kan du se upp till tjugo meter. Här kan du se flera tusen år gamla koraller, Hitta Nemo-fiskar, delfiner, havssköldpaddor, blåhaj och valhaj. Eller ta en tur över till grannstaden israeliska Eilat. Ett tips är också att ha Aqaba som bas för sin Jordanienresa för att sedan ta dagsturer till Petra, Döda havet och Wadi Rum.

Sammanfattning av Jordanienresan

Amman var urbanare än jag trodde (och gav mersmak), Döda havet häftigare, Petra var större och Wadi Rum drömmigare. Att resa i Jordanien känns tryggt, människorna vi möter är vänliga och hjälpsamma även om inte engelskan alltid är så bra. Jag kommer hem fullproppad med intryck och redo för näsa äventyr – vart bär det av?

Nu är jag nyfiken: har du varit i Jordanien eller är (blev?) du kanske sugen på att åka dit?

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Close