En dag i kommunismens anda

ELSA BLOGGAR:

I dag har vi varit på Himmelska fridens torg och efter det ett besök i Förbjudna staden. Det var den första gråmulna dagen vi haft i Beijing och det ingav en speciell stämning när vi gick på torget som för övrigt inte heller var särskilt vackert. Men det är maffigt, med två jättelika byggnader intill. I den ena ligger Mao och vilar i sin kristallkista. Ibland hissar de upp den så att folket kan få sig en titt också… Jag undrar verkligen hur de hållit honom fräsch i över 30 år?

Vi såg inte Maos kropp när vi var där men han hängde som en jättelik affisch över ingången till förbjudna staden. Jag funderade mycket på hur han kunde bli så stor och varför han fortfarande kallas nationalhjälte? Hur kan de fortfarande avguda honom? Vår guide vi hade med oss till muren sa att Maos handlingar var “40% bad will and 60% good will”, jaaa, jag vet inte vad man ska tro…

1 kommentar

  1. Hej Elsa,
    Det är mycket intressant och roligt att läsa er reseblogg. Friska sinnen och friska ögon skriver bra! Jag har aldrig varit på Den Himmelska Fridens Torg. Jag har alltid tyckt att det är ett mycket vackert namn. Men torget har ju inte gjort skäl för namnet. Världens största torg! Många stora långa manifestationer under 60-70-talen, ihjälskjutna demonstranter under 80-talen, en strid ström av cyklister under 70-80-talen är inte symboler för fridfullhet, tycker jag. Men namnet är vackert: Himmelska fridens torg.
    Svaret på varför Mao kallas för nationalhjälte kanske kan hittas någonstans i mitten av 1800-talet under den koloniala, eller kanske rättare den imperialistiska, tiden då Europa, framförallt England, TVINGADE Kina att importera opium och att sälja det till invånarna för att engelsmännen skulle tjäna pengar. Det tog kineserna ungefär 100 år sätta stopp för detta och att slänga ut engelsmännen och andra för att bli självständiga. Det var Mao som ledde den kampen under 1940- och 50-talet. Kina var ett mycket, mycket fattigt land under denna tid. Och Kina är det folkrikaste landet på jordklotet och nästan alla är bönder. Revolutionen frigjorde stora krafter. Eftersom Kina idag är en så stark nation var det kanske trots allt en övervägande positiv händelsekedja som startade och Mao var ju en så oerhört viktig del i detta. Det är kanske därför han kallas för naionalhjälte än i dag. Privatpersonen Mao tror jag var en riktig skitstövel!
    Folkrepubliken Kina bildades 1949. Kan tyckas vara länge sedan. Men jag föddes året innan och din mamma 1954. Vi är alltså ungefär jämnåriga med Kina. Din mormor var 23 år 1949 och morfar var 29 år.
    Hälsar morbror Bosse, som ser fram mot nästa reserapport.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng