Kroatiska Zadar – ett Rom i miniatyr

Efter att ha kalasat oss igenom Budapests oemotståndliga restaurang- och kaféscen, köpte vi på oss ett par sista ungerska piroger och begav oss iväg till morgontåget mot Zagreb – med siktet inställt på Zadar vid Kroatiens havskust. Tåget tog ungefär sex timmar men, åh, det är någonting särskilt med tåg. Skulle nog kunna bo på ett. Det är så meditativt att lunka fram bland ängar och gröna träd som ibland sticker in någon bladig kvist genom fönstret och säger hej.

Traintrip to Zagrebtrain sleeping

Efter ungefär halva tågresan upptäckte vi att man kunde fälla ner sätena och göra säng i hela kupén. Mycket praktiskt. Här är min pojkvän, hans brorsa och jag tillsammans med en okänd Sydkorean.

buss i kroatienbuss roadtrip kroatien

Alla vi pratat med hade varnat oss för Zagreb som tydligen skulle vara en ganska hemsk stad, så väl framme där skyndade vi oss fortast möjligt till busstationen och hoppade på en buss till Zadar. Tyvärr var det inte den snabbaste bussen, men efter några timmar och ett björnzoo senare, kom vi fram.

boutique hostel roomboutique hotel

Klockan var väl ungefär sju på kvällen när vi anlände med våra väskor till Zadars busstation. Tyvärr hade vi inte bokat något boende utan tänkt att, äh det är väl bara att åka dit och fråga på några hotell. Men vi såg inga hotell alls, bara massor av turister och trånga gränder. Precis innan solen gått ner helt snubblade vi över vad som visade sig vara ca världens bästa hostel: Boutique Hostel Forum. De hade nybyggda, trendiga sviter till oss. Vårt rum var t ex täckt av speglar, även toaletten hade spegeltak och zebrarandiga väggar.

 

zadar squarezadar croatiazadar narrow streetzadar the city croatia

Zadar ligger fint, vid det klarblåa Adriatiska havet, mittemot Rimini i Italien. Staden är fylld av ruiner och kvarlämningar från romartiden, och i kombination med de gulliga gränderna, fönsterluckorna, små kaféerna och romantiska restaurangerna känns det ungefär som ett Rom i miniatyr. Trots många turister och en hel del souvenirshoppar så vilar ändå en genuin avslappnad känsla över staden.

zadar strandpromenadFantasiresorzadar coffee zadar orgel

Vid vattnet finn en osynlig orgel som spelar med hjälp av havets vågor. ”The sunset of Zadar is the world’s most beautiful” ska Aldred Hitchcock ha sagt. Tyvärr var vi så rastlösa och badsugna så vi drog vidare redan samma eftermiddag till Hvar. Mer om det kommer inom kort!

 

Priser för resa från Budapest, Ungern till Zadar, Kroatien:

Budapest till Zagreb med tåg i första klass, 48 euro, 6,5 tim

Taxi från tågstationen i Zagreb till busstationen, 5 min, 70 kuna

Buss från Zagreb till Zadar, 4,5 tim, 120 kuna + 10 kuna per väska

Taxi från busstationen i Zadar till den gamla delen av stan, 10 min, 40-50 kuna

3 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng