Gränslösa berättelser i bokform – med förord av Fantasiresor

Ända sedan jag fick frågan i somras har jag knappt vågat tro på det. Men nu ligger den här framför mig, version två av boken Gränslös, och den här gången med ett förord skrivet av mig!

Jag har liksom sett framför mig hur man får skriva förord efter att själv ha gett ut tio trilogier i bokformat. Förra bokens förord skrevs till exempel av Carl Johan de Geer. Liksom.


På insidan av pärmen fick till och med min lilla logga synas, tillsammans med Tidningen Vagabond. Stolt som en tupp.

Här är mitt förord till Gränslös 2 – roliga, allvarliga och annorlunda berättelser om resor:

Välkommen ombord!

En bunt glansiga magasin damp ner framför mig. Det var i åttonde klass, och min engelskalärare i spretig page hade just annonserat veckans uppgift. Jag kommer aldrig att glömma det där uppslaget med den lurviga jaken och de bulliga nepalesiska kinderna på barnet bredvid. Det var där och då, i en för liten villaförort på den sörmländska landsbygden, som den där oändliga längtan ut och bort tog fart på riktigt. Vi kan kalla den reslusten.

Det märkliga med den, reslusten alltså, är att den växer exponentiellt. Jag skulle vilja påstå att den för somliga verkar vara obotlig. Det är en ständig jakt på nya upplevelser och erfarenheter – en jakt på livet någon annanstans. En nyfikenhet på annat.

Främlingsfientlighet talas det ofta om. Låt oss kalla motsatsen för främlingssökande. I det främmande känner jag mig hemma, och det är dit berättelserna i den här boken tar oss. Det är tjusningen i det outforskade, möten med det annorlunda och det nya. En längtan bort till det som ännu inte fått en egen #-tag.

Inom loppet av en kväll har jag haft pyjamasparty på nattåget genom Östeuropa, mött tystnaden med axelskavsår under en vandring i nationalparken Kejimakujik och känt kraniet fatta eld av nyplockade kryddstarka chilifrukter i Honduras djungel.

Jag har både hamnat mitt i livet på den nigerianska landsbygden och mött döden tillsammans med restauranggästerna och den charmanta servitören på det lilla torget i spanska Tarragona.

Att resa kräver inte nödvändigtvis en fysisk förflyttning, det är den här boken ett bevis för. En fantasiresa är oberoende av tid, rum och budget, och vem som helst kan stiga på när som helst. Och det är det som gör den så fantastisk! I den här boken får du göra just det, fantasiresa. Möta det främmande. Odla reslusten.

Välkommen ombord!


Boken är alltså full av noveller, skrivna av olika författare, som på olika sätt lockar till att packa väskan och bege sig iväg.

Om du blir sugen på att läsa så går den att beställa här och här.

21 kommentarer

  1. Härligt förord och ja, det var någonstans där i tidig ålder som reslusten föddes även för mig. Fast i mer fysisk form när mina föräldrar packade in oss alla tre ungar i en röd SAAB 900 och åkte på sommarsemestrar i Europa. Det ska börjas i tid, säger ju de som vet.

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng