2017 – en tillbakablick

2017 – året då jag faktiskt blev aningen bättre på att säga nej till energitjuvar. Oavsett om det handlade om resor eller jobbuppdrag. Även året då jag för första gången började känna mig mer trygg i att hålla workshops. Mitt fokusord var ”harmoni” men det fick lite omskakningar pga sådana där saker i livet som inte går att förutse. Det jag kan säga är att jag är mer pepp än någonsin på 2018. Fokuset där kommer vara: ta över världen. Nej, jag skoja. Men det är lite så jag känner mig just nu. Ostoppbar.

Resor jag drömde om att göra – och hur det gick

”Här kommer några fantasiresor jag drömmer om att genomföra, och mitt mål är att göra minst tre av dem under 2017.” skrev jag i början av året. Och så här med facit i hand har jag faktiskt lyckats uppfylla sex av drömmarna. Inte illa tycker jag själv.

Dessa resor drömde jag om i början av året och så här gick det:

 • Drömde om: Spektakulär tågresa. Så blev det: Åkte Arctic Circle Train.
 • Drömde om: Strandsemester. Så blev det: Fick visserligen lite sol och bad i Albanien, Montenegro och Italien, men det jag syftade på här var en hel vecka på någon mer tropisk plats. Så jag säger att detta mål återstår till nästa år.
 • Drömde om: Europeisk huvudstad. Så blev det: Besökte Rom och Prag. Lissabon återstår.
 • Drömde om: Nordisk resa. Så blev det: Resor till Svalbard, Åland, Kirkenes-Lofoten-Trondheim, och svenska Lappland.
 • Drömde om: Staycation. Så blev det: Hade en staycation igår med mina systrar i Stockholm.
 • Drömde om: Östeuropa/Balkanhalvön. Så blev det: Roadtrip i somras genom Albanien, Montenegro, och Kroatien.
 • Drömde om: Mellanöstern. Så blev det: Återstår… 
 • Drömde om: Stad som aldrig sover. Så blev det: Återstår… (New York eller Tokyo MÅSTE bli av 2018)
 • Drömde om: Roadtrip. Så blev det: En i Tyskland och en i Österrike.

Mina 17 resor under 2017

#1. Vinterweekend på Åland och bloggkonferens i Helsingfors, januari

Året började med en bloggresa till ett vintrigt Åland som en del av Nordic Bloggers Experience. Det följdes av ett par dagar med bloggkonferens i Helsingfors. Fick mersmak på Helsingfors Design District.

#2. Prag, februari

Var på en pressresa till ett grådisigt Prag. Gick i fina designbutiker som jag fortfarande vill skriva om men inte gjort, åt på trendiga restauranger (ett inlägg som blivit väldigt populärt) och sov en otroligt drömmig natt i ett knasigt hotell ovanför molnen.

#3. Arctic Circle Train, februari

Hoppade på Arctic Circle Train tillsammans med Katarina för att åka upp och hälsa på Helena i hennes hemby Mertajärvi (även det ett inlägg som inte kommit längre än till utkasten). Gjorde ett stopp i ishotellet, besökte Abisko Nationalpark, matade renar och åkte på skotertur över fjällen.

#4. Svalbard, mars

Årets drömresa gick till Svalbard. Magi rakt igenom. Åkte en hel dag på skoter över snövidderna för att komma till en liten gruvby, åkte båt till den övergivna sovjetiska byn Pyramiden och fick en liten crash på staden Longyearbyen (återigen ett blogginlägg som är på g). Var en pressresa.

#5. Åre, maj

Åkte en sväng till Åre över Valborg. En resa jag bestämde mig för att ha semester på men tog några fina bilder till Instagram åtminstone. I januari blir det mer av Åre då jag anmält mig till Winter Workation med andra bloggare från Influencers of Sweden. Saknar snön så ser väldigt mycket fram emot detta.

#6. Civezza, Italien, juni

Kanske årets livsnjutarvecka? Tillsammans med bloggarna Linda, Sara och Katarina levde jag dolce far niente (det ljuvliga i att göra ingenting) i den lilla byn Civezza vid Italienska Rivieran.

#7. Egen ö i Ålands skärgård, juli

När jag var på Åland i januari fick jag höra om den briljanta idén att man där kan hyra sig en egen ö. Och visst är det väl så att man ska säga sina drömmar högt för att de ska bli av? I juli spenderade jag och resebloggarna Jeanette och Katarina (ni vet nog vem vid det är laget) en helg på en helt egen ö i Ålands skärgård (Visit Åland sponsrade med ön). Var längesedan jag gjorde så absolut lite på en helg. Men det var exakt det jag behövde som start på ett par veckors semester.

#8. Balkanroadtrip: Albanien, Montenegro, Kroatien, juli

Åkte iväg på en roadtrip tillsammans med Linda. Visste nog någonstans att jag vid det här laget skulle vara singel och är väldigt glad just därför över att jag bokade in denna resa. Har flera inlägg härifrån som ligger i min lilla inläggskö, men kortfattat kan jag säga att det var en kombo av sådana där äventyr man kommer återberätta för barnbarnen (med ett par ”gör inte om det här”) samt fina lata dagar på solstolar.

#9. Workation, Örebro, augusti

Sanna bjöd in ett gäng resebloggare till workation i Örebro. Alltid kul att diskutera detaljer kring det här med resebloggandet med andra som är lika nördiga som en själv. På vägen hem upptäckte jag att min farfar jobbat i byggnaden där vi sovit över så jag skrev ett inlägg om det också.

#10. Roadtrip i Tyskland, september

September var min mest resintensiva månad med 4 resor, 22 hotellnätter i totalt 6 olika länder. Den började med en roadtrip mellan tyska slott som en del av bloggkampanjen #LutherCountry i samarbete med det internationella resebloggkollektivet iambassador. Ett kollektiv jag hoppas få jobba mer med.

#11. Österrike (& Liechtenstein), september

September fortsatte med en till sjudagars roadtrip, den här gången i Österrike i samarbete med det nordiska resebloggkollektivet Nordic TB. Upplevde smäktande alplandskap i regionen Vorarlberg. Fick mersmak på det här med att vandra i vacker natur. Tog även en tur in till Liechtenstein och besökte därmed mitt 40:e land.

#12. Rom, september

I samarbete med KLM besökte jag sedan både Amsterdams flygplats Schiphol en hel dag, och Roms gulliga gränder. Fick sol på näsan och fyllde på kroppens Italien-förråd. Bodde även på ett mycket fantasiresigt hotell.

#13. Hurtigruten, Kirkenes till Trondheim, september

September avslutades med vad som var något av en drömresa det med. En tur med Hurtigruten från Kirkenes, via Nordkap, till Trondheim. En resa jag har så mycket vackert att blogga om. Det kommer, jag lovar. En pressresa även detta.

#14-17. Gotland x4, juni, juli, oktober och december.

Året rymde även fyra resor till mina föräldrars semesterhus på norra Gotland. En precis i början av juni då våren sakta började gå över till sommar. En i mitten av juli då solen för första gången gassade och vi njöt på badstränderna. En i oktober då hösten var färggrannare än någonsin. Och så sist men inte minst en resa nu över jul. Fint att se ön i olika årstider. Får nog bli ett inlägg om det också i framtiden. Men så länge kan du läsa mina inlägg om saker att göra på norra Gotland, del 1 och del 2.

Andra saker jag bloggat om

 • Vagabondform. Tillsammans med Lisa och Annika drog jag igång konceptet Vagabondform. Det handlar om att komma i form för att kunna få ut så mycket som möjligt av sina resor. Gå gärna med i vår Facebookgrupp för pepp och inspiration.
 • Gästbloggcirkel om kärlek. Vår Civezza-resa bestod bland annat av livliga diskussioner om kärlek. Det resulterade i ett nytt koncept som vi kallade för gästbloggcirkel som gick ut på att vi bloggade om vår syn på kärlek hos varandra.
 • Om att vara introvert. Har under året skrivit två inlägg om att resa som introvert (här och här) som fått fint mottagande.
 • Apropå digitala nomader. Skrev en hyllning till ”några äventyrslystna kvinnor som inte har bytt ut den trygga vardagen mot ett liv på resande fot, utan de lyckades att få ihop skiten ändå”.
 • Ovanligt oromantiska resmålTipsade om platser att åka till med brustet hjärta.

Andra fina minnen

 • Fick i uppdrag att skriva förord till den andra utgåvan av boken Gränslös. Fantasiresors logga var på omslaget ihop med Tidningen Vagabond. Kände mig mäktig.
 • Syntes i tv, radio och några tidningar, har skrivit mer om det här.
 • Deltog i bloggkonferenserna Nordic Bloggers Experience och Influencers of Swedens TIC.
 • Arrangerade under året tre Stockholm Travel Massive tillsammans med Lola och Annika. Ett med Tyska turistbyrån, ett hos ESL, och ett med Catalan Tourist Board & Costa Brava Tourism.
 • Flyttade in på Influencers of Swedens kontor i början av året och njöt av att sitta ihop med bloggkollegor. Praktiska skäl gjorde dock att jag efter sommaren istället flyttade in hos en av mina kunder.
 • Det här blogginlägget om Assisi nominerades till bästa blogginlägget av de svenska turistbyråernas förening, Antor.
 • Blev utnämnd en av Skandinaviens 10 bästa resebloggar av den danska bloggen Departdeux.
 • Gick på gala för Stora Influencerpriset och var lite starstruck på alla storbloggare.

Ja det var nog allt värt att nämnas och jag som trodde det skulle bli ett kort inlägg, pust… Gott nytt år kära fantasiresenärer! 2018 är året då vi gör stordåd! Det börjar med att våga drömma <3

14 kommentarer

 1. Det høres ut som et innholdsrikt reiseår og bloggår! Spesielt Svalbard, Hurtigruten og egen øy på Åland skulle jeg gjerne oppleve selv. Håper du får et minneverdig 2018 med mange gode opplevelser. Godt nyttår!

 2. Det var verkligen ett innehållsrikt reseår! Kul att läsa om. Ja, nog är det dags för New York? Tokyo skulle jag också vilja besöka.

  Önskar dig ett gott nytt 2018!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng