Nyår i Marocko bokat

Vart åker man i december om man vill ha värme och sol?

När Fantasiresor vann Bloscars Travel Awards 2014 ingick det i vinsten att jag fick köpa flygbiljetter hos Skyscanner för 7000 kr. Deadline för bokning var sista juli så hela sommaren gick jag och min pojkvän och diskuterade fram och tillbaka: vad är bästa resemålet för en vinterresa?

Thailand var för långt bort, Iran (som jag skrev i vinnarinlägget att vi skulle åka till) kommer vi åka till ändå. Karibien var för dyrt. Europa för kallt. Kanarieöarna för ointressant. Tillslut kom vi i alla fall fram till ett i mitt tycke genialiskt beslut: tur och retur-biljett till Marrakech i Marocko!

Har många gånger fantasirest till Marockos basarer, skrubbats i hammam, sovit i riads, ridit kamel i Sahara, och tittat på vackra dörrar i färgkaskader. Och även om det väl är ungefär lika solosäkert som Kanarieöarna så finns det åtminstone massor av kultur att uppleva och äventyr att genomföra. Det blir även en ny världsdel för Fantasiresor!

tips marocko

Jag frågade de andra medlemmarna i Svenska resebloggar om deras bästa Marocko-tips och fick massor av bra länkar. Här är några favoriter:

Lola Akinmade är proffsfotograf och journalist och ingår bl a i National Geographic Creative, på hennes blogg finns massor av vackra bilder och texter från Marocko.

Fick ett tips från Casa Ourika om detta blogginlägg av Moroccomama som skriver om vad som tydligen ska vara det bästa hammam i Marocko. Ska absolut gå dit. ”Innan hade jag varit på hammam av ”lyx” varianten, men det där Hammam es Salam i Ain Mezouar är fortfarande oöverträffat”, tipsar Casa Ourika. Låt skrubbandet börja, säger jag.

Towis – come fly with me har bloggat från en bloggresa i Marocko. Massor av inspiration (kaklet jag dör). Har genast skrivit upp ”den blå trädgården” Jardin Majorelle på min måste-listan.

A Lady and a tramp var också på bloggresan i Marocko och är full med inspiration från både Sahara och Atlasbergen. Kolla in hennes dörr-, apelsin- och keramik-inlägg. Jösses vilka färger och mönster. Ska nog också göra ett dörrinlägg efter vår resa.

Freedomtravel har varit i Marocko flera gånger och har som vanligt massor av matnyttiga tips. Skrev t ex upp Palais de la Bahia på min lista. Ett palats med vackert utsmyckade tak!

Discovering the planet har bl a skrivit ett inlägg om Marrakech och Agadir. Kanske inte så positiv upplevelse men är ju det som är charmen med bloggar, att man kan få olika vinklar på resmål och inte bara den mest glamorösa.

Har du några egna tips? Jag vill veta allt!

9 kommentarer

 1. Hej Sofia!
  Åh vad roligt att du ska till Marocko och Marrakech! Marrakech är ju en sådan stad som för tankarna till sagor, mystik, exotism mm, Och här finns verkligen sagoberättare, ormtjusare, ringlande gränder och oändliga doft- och synintryck. Skulle vilja tipsa om en grön oas mitt i staden – Le Jardin Majorelle som ägdes av modeskaparen Yves Saint Laurent innan han dog. Har ett inlägg på min trädgårdsblogg http://villastamsvik.wordpress.com/inspirationstradgardar/le-jardin-majorelle-marrakech/
  men också lite mer om Marocko på resebloggen http://reseinspiration.com/resmal-2/marocko-exotisk-charter/. Ha det så bra!

 2. Jag fick dessvärre en trist upplevelse av Marocko efter att ha åkt dit som 20+-åring med en tjejkompis. Blev antastad av ett gäng marockaner på bussen, det blev till slut riktigt, riktigt obehagligt. Jag tror dock att det blir en helt annan upplevelse att åka dit med sin kille, eller som familj. Medinan i Marrakech var riktigt häftig. Och ja, bortsett från en del trista upplevelser kan jag ändå nu i efterhand konstatera att landet definitivt har sin charm (inte minst alla kryddor och basarer som du skriver om). Du kommer att fota ihjäl dig! 🙂

  1. Ånej vad hemskt! Tack för att du delar med dig. Så tråkigt att man ska behöva bli mindre utsatt bara för att man har en kille med sig men det brukar tyvärr vara så lite överallt tycker jag. Ser fram emot att fota 🙂 Vi ses ikväll på Travel Massive!

 3. Har tyvärr inte varit myckt i Marocko, bara i Tanger några gånger. Så kan tyvärr inte ge dej några tips, men läste om din blogg på Freedom Travel och blev intresserad. Själv är jag reseledare i Europa och bor numera i Wales. Ha en fin helg!

 4. Hejsan, ja förutom att göra Marrakech så klart är det lätt att ta en buss därifrån till den härliga hamnstaden Essaoueira som är riktigt mysig.

  1. Åh jag hade helt missat din kommentar Marie. Tack för bra tips. Googlar genast på den staden… 🙂

 5. Jag vill verkligen rekommendera den här utflykten med Moroccodeserttour4x4.com Den var professionellt arrangerad, vi hann uppleva och se mycket på kort tid och hade en jättetrevlig dag med vår superba guide under dagen: Mido Berger. Thank you so much for many nice memories to bring back to Sweden!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng