Fem dagar på Hurtigruten MS Nordkapp

Hurtigruten är ett företag som ordnar äventyrliga resor över hela världen. Men när det startade för exakt 125 år sedan var det med en enda färjetur längs med Norges kust, från norr till söder. Man hade efterfrågat ett snabbare sätt att kunna frakta gods och varor genom det fjällbeklädda landet och kaptenen Richard With tog saken i egna händer och började köra sitt ångfartyg på veckobasis. Han kallade det för hurtigruten – snabbrutten.

Samma sträcka blev jag inbjudan att få följa med på som en del av en pressresa i oktober. Hurtigruten från Kirkenes till Trondheim via Lofoten och Trollfjorden, fem dagar och fyra nätter till havs. En dröm.Hurtigruten MS Nordkapp

Livet på Hurtigruten MS Nordkapp

Att tillbringa fyra nätter och fem dagar på ett stort fartyg kan nog avskräcka en del. Men jag älskar den här typen av slow travel. Är generellt en väldigt rastlös person, men så länge jag har någon form av fysisk framåtrörelse så är det som att jag hittar min inre harmoni. Ungefär samma känsla som när jag åkte Transsibiriska järnvägen.

Men. Om man ska döma av fartygets passagerare så verkar det vara något jag mest har gemensamt med en pensionerad generation? Lite synd tycker jag. För det finns definitivt något även för oss andra.


Livet på Hurtigruten MS Nordkap bestod för många av att spela brädspel och lösa korsord i loungerna.

Eller läsa en god bok ute på däck.
Hurtigruten MS Nordkapp

Så sover du – hytten på MS Nordkapp

MS Nordkapp totalrenoverades 2016 vilket innebär att den är superfräsch rakt igenom. Har knappt sovit i en mjukare säng, älskade den ljusa inredningen som skulle gå i ”arktisk stil” och det lilla fönstret ut mot paradiset som sakta pågick där utanför.


En utsikt jag gärna skulle somna in till varje kväll.

Maten på båten – är det bara korv och bröd?

Fram till för bara några år sedan så serverades det tydligen mest korv med bröd på dessa båtar. Maten hade ett dåligt rykte. Men i och med renoveringen 2016 så har även restaurangutbudet på MS Nordkapp fått sig ett rejält uppsving. På fartyget finns tre restauranger samt bageriet och glassbaren Multe. Alla har ett nordiskt tema med stort fokus på lokalproducerade råvaror och fiskar. Jag skulle kunna åka turen bara för matens skull.


Vi åt oftast i restaurangen i båtens akter där det serverades buffet till frukost och lunch och sedan en färdigkomponerad trerättersmeny till middag. Det här är vad som ingår i hyttprisernas helpension.


Färskare kungskrabba får man leta efter.


Sista kvällen fick vi prova fartygets lyxigaste restaurang. Femrätters med ljuvliga smaker från Norge.


Hjortron på tre sätt. MMMUMS.

Att göra på båten

Stopp längs med vägen

Vi åkte från Kirkenes till Trondheim, och under resan la båten till vid flera hamnar. På vissa platser bara tio minuter, på andra ett par timmar. Flera av dessa platser kunde man gå av fartyget och göra vandringar eller små mini-äventyr. Antingen själv eller tillsammans med expeditionsteamet. Vi gjorde ett par stycken, men mer om det kommer i separata inlägg.

Expeditionsteamet

Ombord på fartyget finns ett dedikerat expeditionsteam som ordnar aktiviteter under dagen. Det kan handla om att de berättar om floran eller faunan i området, om någon plats man passerar med fartyget eller om det är dags för vink-tävling med de passerande fartygen. Dessa aktiviteter utannonseras i högtalarna med jämna mellanrum under dagen och är frivilliga och gratis att delta i.

Expeditionsteamet – men även övriga av fartygets personal – gjorde halva resan med sin bjussiga inställning och härliga stämning. Om medpassagerarna hade många gråa hårstrån, så var personalstyrkan desto yngre. Här har vi båtens kapten:En av alla aktiviteter som expeditionsteamet arrangerade var en liten mini-fest när vi passerade polcirkeln.
Här ser ni märket för polcirkeln.
Det hela skulle firas med champagnefrukost ute på däck. Men först…
…fiskleverolja! I sann norsk anda. För en svensk inte särskilt chockartat, men för de amerikanska och tyska turisterna desto mer.
Förutom ett glas champagne fick man även skeden som belöning.
Mina glada medresenärer, den norska bloggaren och journalisten (den enda bloggaren förutom jag själv), chefredaktören för en fransk morgontidning och den frilansande journalisten från Holland.
Skål Lofoten!

Ta en paus

Det man gör allra bäst på båten – och kanske mest – är ändå att ta det lugnt. Njuta av utsikten, tänka klart tankar, sova, drömma iväg över bergen. En ultimat resa för workation eller egenkonferens (Är det ett ord? Borde vara annars. Konferens med sig själv helt enkelt.) Mobiltäckningen var sådär och båtens wifi krånglade till och från även om det tydligen bara skulle vara ett tillfälligt krångel. Jag hade nog inte förlitat mig på uppkoppling hela resan. Men desto bättre tänker jag.Spana på solnedgångarna

En annan sak som inte får missas är förstås de magiska solnedgångarna när himlen färgas till en Fantasiresor-palett och solen sakta går ned i havet.
5 måsten du inte får missa

#1. Äta våfflor med brunost och hallonsylt

En specialitet i Norge som inte ens jag hade hört talas om. Än mindre de andra journalisterna från Kina, USA, för att inte tala om den stackars fransmannen som såg skeptisk på denna kombination.

#2. Prova brunost och fiskglass (jorå)

Har nog ärligt talat aldrig smakat en äckligare glassmak: någon slags vanilj med fiskbitar i. Fisken liksom fastnade i tänderna en bra stund efteråt. Brunostglassen var faktiskt ganska god. Hur som: du bör smaka dessa två. Kanske blir fiskostglassen din nya favorit? Vem vet.

#3. Smaka färskfiskad sashimi på däck

Ombord på Hurtigruten fanns den svenska stjärnkocken Torbjörn Bäck som tillagade sashimi ute i solen på däck. Har nog aldrig smakat en färskare lax. Sashimin inte bara smälte på tungan, den smälte hela själen.

#4. Ta ett dopp i poolen

Ja du förstår säkert själv. En varm (och då menar jag verkligen varm, brukar alltid tycka att alla bubbelpooler är för svala men den här var HET) jacuzzi ute på däck med Lofotens magiska vyer passerande utanför fönstret alternativt norrskenet fladdrandes ovanför huvudet. Det är helt enkelt olagligt att missa.

#5. Norrskenet på däck 7

Två av kvällarna hade vi storslaget norrsken ovanför oss där vi guppade fram i fjordarna. Det finns förstås ingen garanti för norrsken, men Hurtigruten erbjuder bra spaningsservice där du bland annat kan bli väckt mitt i natten om norrskenet dyker upp. Det kvalar definitivt in på en andra plats över vackra norrsken jag sett (det på Svalbard är svårt att slå).


Resan var en del av en pressresa arrangerad av Hurtigruten. Orden, åsikterna och bilderna är enbart mina egna.


Mitt fantastiska resgäng som bestod av journalister från Kina, USA, England, Holland, Frankrike, Tyskland, Norge och Spanien.

10 kommentarer

  1. Äntligen! Har väntat på detta inlägg.

    Visst är den där brunosten ganska vidrig överlag? Jag har aldrig gillat den alls, fast jag är uppvuxen i Oslo. Kombinerad med hallonsylt låter förskräckligt. Jag har hört talas om det tidigare men tror inte jag känner någon som brukar äta kombinationen.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng