Städer längs med Nordnorges kust – 6 stopp med Hurtigruten

Nyligen presenterade tidningen Vagabond årets resmål, och vinnaren är ingen mindre än vår alldeles egna granne! Att Norge är årets resmål känns helt rätt, både med tanke på flygets utsläpp men även för dess fenomenala tappa-andan-natur. Så här löd en del av motiveringen:

”Egentligen är det märkligt att vi inte vallfärdar mer till Norge än vi gör. Det finns människor som sett fjordlandskapen i Nya Zeeland och letat naturens under över hela världen, men aldrig satt sin fot i vårt västra grannland. Ändå finns något av det naturskönaste man kan finna precis runt hörnet.”

Jag har skrivit tidigare om min pressresa med Hurtigruten från Kirkenes till Trondheim, men tänkte det var dags att skriva lite mer om de städer och byar som vi hann besöka på vägen längs med Nordnorges kust.

Vagabonds redaktör presenterar årets resmål hos norska ambassaden i Stockholm. Jag och Äntligen vilse (foto) är på plats.

Totalt 35 timmars körtid om du ska köra hela rutten.

#1. Kirkenes – så nära Ryssland du kan komma

Hurtigrutenresan börjar i Kirkenes. En avlägsen plats, ovanför både Sverige och Finland, precis intill ryska gränsen. En stad som, liksom övriga Norge, var ockuperad av tyskarna under andra världskriget, befriades av Röda Armén och brändes till grunden under attackerna. Idag bor det många ryssar i Kirkenes vilket syns på vägskyltarna som är på två språk. Man har även en särskild överenskommelse som gör att de ryssar och norrmän som bor vid gränsen kan röra sig fritt utan visum. Här fiskar vi kungskrabbor på Barents hav och promenerar med söta huskies.

>> Läs mer om min natt på Kirkenes snowhotel.

Höstens färger brinner i Kirkenes.
Vi sover i små hobbithus på Kirkenes Snowhotel.
Fiskar kungskrabbor.

#2. Vardø – nästa anhalt är Nordpolen

Även om Kirkenes ligger närmast Ryssland så är Vardø Nordnorges mest östliga by. Här orkar solen knappt upp över horisonten när vi stiger i land en dag i oktober. Vardø är den enda norska byn som ligger i den arktiska klimatzonen och det är även den sista anhalten till Nordpolen.

Molnen hänger tunga över den lilla byn och det känns nästan som om vi hamnat i kulisserna till någon kriminalserie. Men så är det även porten till Nordostpassagen med tillhörande häxmonument vi promenerar runt i. Monumentet är nyligen byggt vid havsbandet, för att hedra alla de häxor som brändes på bål här tidigare. Idag har byn ungefär tvåtusen invånare men den avbefolkas hela tiden och många hus står övergivna. En avlägsen plats som jag gärna skulle vilja ha mer tid att upptäcka framöver.

Det nybyggda häxmonumentet nere vid vattnet.
Solen orkar knappt fram genom det tjocka molntäcket.
Vardø kyrka.

#3. Hammerfest – världens nordligaste stad

”Welcome to 70,7 degrees” hälsar en isbjörnsskylt och syftar på Hammerfests nordliga läge. För att räknas som en stad är Hammerfest världens nordligaste sådan, den ligger på ungefär samma breddgrad som nordligaste Sibirien och Alaska. Här har vi ett litet längre stopp och hinner med en vandring genom prunkande höstväder upp på berget bakom staden. Får höra berättelser om både staden som var landets första med att ha elektrisk gatubelysning, och om platsens roll för den samiska kulturen. Tar en fikapaus med termoskaffe och en obligatorisk kvikk lunsj – Norges svar på kexchoklad.

Staden 70,7 grader norr om ekvatorn.
Vacker utsikt över den pastellfärgade staden.
En kvick lunch.
En stuga i gammal stil.
Här växer puderborstar på marken!
Hurtigrutens expeditionsteam guidar oss genom landskapet.
Utsikt åt andra hållet av berget.

#4. Stormarknes – Hurtigrutens hemby

Det var i Stormarknes Hurtigruten startade för över hundratjugo år sedan. Idag kan du besöka Hurtigrutmuseet som delvis består av båten MS Finnmarken, byggd år 1956. Båten är bevarad i gammal stil och man kan promenera runt inuti den och se exakt hur det såg ut på femtiotalet. Älskar den här typen av museum! Tyvärr har vi ont om tid eftersom det även är från Stormarknes vår mini-båttur ut i Lofotens skärgård och in i Trollfjorden börjar.

Ett museum om Hurtigruten genom tiderna.
Välkommen ombord MS Finnmarken från 1956.
Matsalen på MS Finnmarken.

#5. Svolvær – Lofotens handelsmekka

Svolvær är Lofotens kanske viktigaste handelscentrum. Det är också en plats som lockat många konstnärer, framför allt för det vackra sköra ljuset. Och jag förstår dem, konstnärerna. Ljuset är något särskilt här ute. Men det är inte för ljuset vi går iland i Svolvær, det är för ett besök på deras lokala mikrobryggeri, Lofotpils, och för att uppleva konstnären Lise Wulffs eko-projekt Hesje

>> Läs mer om vårt stopp i Svolvaer och Lofoten.

Vacker entré när man kommer in till Svolvær med båt.
Det märks att Svolvær är en viktig fiskeby.
Provsmakar den lokala Lofotenpils.
En utställning med plast som hittats i havet.

#6. Brønnøysund – Norges absoluta mittpunkt

Brukar du också förvånas över hur otroligt långt Sverige är när du tittar på en karta? Då ska du ta fram och börja studera en Norge-karta. Brønnøysund ligger ungefär på samma breddgrad som Piteå, och räknas till Norges absoluta mitt. Här har du närheten till vacker skärgårdsmiljö och cykelavstånd till Norges mest kända fjällformation, Torghatten – ett berg med ett litet hål rakt igenom.

Lika långt till Nordkapp som till Lindesnes.

Så mycket kostar Hurtigruten

Hurtigruten har just nu upp till 20% rabatt på sina turer längs med norska kusten under 2019. Tänk på att fartygen är lite olika, den jag åkte hette MS Nordkapp och var nyrenoverad. Jag bodde i hyttkategorin Arctic Superior vilket innebar otroligt skön säng och fönster lite högre upp i fartyget. Om du åker 1 oktober så kostar resan (6 dygn) från 6000 sek/person inkl. helpension (11.853 sek/person om ni är 2 pers i en Arctic Superior-hytt).

En sak jag gillar med Hurtigruten är deras aktiva hållbarhetsarbete och vilja att hela tiden bli bättre. Du kan läsa mer om deras hållbarhetsarbete här.

>> Läs mer om fartyget MS Nordkapp.

Röda stugor på en ö i Lofoten.

Läs mer om min resa med Hurtigruten i Norge

1 kommentar

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng