Solens återkomst i Longyearbyen – och saker att göra på Svalbard

Dimslöjor i korall över fårade isflak. Dagsljuset drar en sista suck innan det försvinner ned i Norra Ishavet. Solens strålar har inte nått hit till Longyearbyen på Svalbard sedan oktober, idag är det mars. Vi rullar ut från världens nordligaste flygplats och in i världens nordligaste huvudstad. Möter en varningsskylt med isbjörn på. Det är lätt att få för sig att man landat i en fantasiresa.

Resan till Svalbard genomfördes mars 2017 men inlägget är skrivet och faktagranskat jan 2022.

Ögruppen Svalbard består av drygt 2000 människor, 3000 isbjörnar och 4000 snöskotrar. I princip alla invånare bor i huvudstaden Longyearbyen som ligger på ön med det exotiska namnet Spetsbergen. Här hittas världens nordligaste universitet, världens nordligaste kyrka, och – skulle det visa sig – världens nordligaste både chokladfabrik och champagnesamling.

Trots sin avlägsenhet kommer invånarna från 53 olika länder. Många kommer hit för att studera eller säsongsjobba men blir förälskade i platsen och stannar några år till. Man pratar om den ”arktiska flugan” som drabbar besökare på Svalbard och som får dem att vägra flytta söderut. Genomsnittslängden för en invånare är trots det bara sju år.

Det är åttonde mars och dagen då det vänder för svalbarderna (borde åtminstone vara ett ord?). Det är dagen då solen ÄNTLIGEN ska orka hela vägen upp över bergen som omger Longyearbyen och ge några minuter av solljus till stadens gator och torg. En stor dag förstås!

Vi tar snöskotrarna och åker till klippan mittemot staden där byborna precis haft årets solceremoni. Härifrån har man förstaparkett över staden, Adventfjorden och glaciärerna som omger. Den är mäktig ändå, Moder Jord.

Longyearbyens centrum

Longyearbyens centrum består av en gata kantad av en shoppinggalleria, en matbutik, ett apotek och ett kulturhus (bland annat). I mitten står en staty, ett monument för att hedra stadens gruvarbetare. Bra att veta är att du fortfarande tar av dig skorna innan du går in på en restaurang, ett arv från tiden då man ville undvika att få gruvarbetarnas kolsvarta gruvdamm på inredningen.

Saker att göra i och omkring Longyearbyen

1. Världens nordligaste kyrka

En bit ovanför staden ligger den röda träkyrkan i all sin prakt. Med både torn och spira skulle man kunna tro att det var en helt vanlig kyrka, men redan innanför entrédörren förstår man att så inte är fallet. Ett kassaskåp väntar för den som behöver låsa in sitt gevär. Isbjörnar är en vanlig syn på Svalbard och det är bara inne i Longyearbyens centrum som du ska gå själv utan varken vapen eller beväpnad guide.

Utanför kyrkan står prästen och tvättar sin snöskoter. Han ska strax köra iväg för att hålla i årets solfest uppe på berget.

2. Svalbard bryggeri

Världens nordligaste hantverksmässigt bryggda öl serveras förstås i Longyearbyen. Ett öl bryggt på glaciärvatten! För bäst upplevelse bokar du in en ölprovning och ett besök på bryggeriet.

Kul fakta är Svalbards motsvarighet till den svenska motboken, en metod för att kontrollera invånarnas alkoholinköp. På Svalbard använder man sig fortfarande av detta system. Invånarna måste registrera sina alkoholinköp i ett ”alkoholkort” och får på en månad max konsumera två flaskor sprit, en halv flaska starkvin, 24 burkar 4,75%-öl och lättvin inom ”rimliga gränser”. Ganska generöst ändå av sysselmesteren som ögruppens motsvarighet till statsminister kallas (sysselmesteren kallades fram till 2021 för sysselmannen men har nu blivit könsneutral).

3. Freune café och chokladfabrik

I Longyearbyens centrum kan du fika hos Freune. Där serveras nybakade kakor, bullar och egentillverkad choklad. Att det därmed är världens nordligaste chokladfabrik behöver jag väl knappast nämna? Ett mysigt och personligt ställe att hänga på.

4. Lyxmat och champagnekällare hos Funken Lodge

En trappa upp i hotellet Funken Lodge ligger vad som räknas till Svalbards lyxigaste restaurang. Champagneälskaren bokar in ett besök i källarvalvet, Det gamle Nordpolet, en historisk plats som förr agerade scen för den som ville hämta ut sin alkoholranson – idag en exklusiv chamagnesamling. Både hotellet och restaurangen har hunnit totalrenoveras sedan mitt besök men upplägget är sig likt.

5. Gruvmål hos Coal Miners’ Bar & Grill

Nybyen är en stadsdel i utkanten av Longyearbyen. Här kan du bo i någon av de före detta gruvarbetarnas baracker, och äta ett riktigt gruvmål hos Coal Miners’ Bar & Grill. Deras ”Nybyen Gruvfest” är ett mål skapat för gruvarbetarna som definitivt inte lämnar någon hungrig. Restaurangen är tillfälligt stängd på grund av corona men hoppas på öppning snart igen.

6. Trerätters och norrsken

Norrsken på Svalbard är ingen ovanlighet, här upplever jag själv mitt livs hittills mest spektakulära norrsken utanför Sveagruva. För den som inte vill åka 250 km på snöskoter, är ett tips att boka in sig på en tur med Better Moments. Du blir upphämtad på snöskoter och sedan körd ut till en samisk kåta i utkanten av Longyearbyen. Där serveras du trerätters middag intill elden – och lagom till desserten kan du förhoppningsvis uppleva norrskenet utanför.

7. Isgrotta i Longyearglaciären

Under Longyearglaciären gömmer sig en underjordisk isgrotta som du kan nå med hjälp av bandvagn. Ingenting för den klaustrofobiske, gångarna är smala och mörkret kompakt, men med pannlampans hjälp finns en hel frusen värld att upptäcka. Isen är på sina ställen flera tusen år gammal och även om min långa kropp stundtals får anstränga sig hårt för att djupandas så är det helt klart fascinerande.

8. Longyearbyens gruvor

Longyearbyen byggdes som hem för gruvarbetarna som arbetade i staden under 1900-talet. Runt Longyearbyen finns flera rester från gruvindustrin vars kolsvarta metallskelett ger en dramatisk kontrast till det annars så bländande snölandskapet. Boka in dig på en tur till gruva nr 3, eller gör som jag och nöj dig med att uppleva gruvresterna utifrån. Istället åkte jag på en två dagars snöskotertur till Sveagruvan som sedan dess har avvecklats.

9. Hyr en snöskoter

Om du besöker Longyearbyen vintertid så är det bästa sättet att uppleva omgivningarna med hjälp av snöskoter. Boka in dig på någon av turerna som tar dig runt i snölandskapet. Den som gärna slipper motorljudet bokar förstås in sig på en slädtur med polarhundar.

Fler utflykter att göra på Svalbard

1 kommentar

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng