Ost, fisk och örter – 3 matiga aktiviteter att göra i Vorarlberg

I reklamsamarbete med Vorarlberg och Nordic TB

”Det får inte ta längre tid än det tar att koka pastan” är mitt matlagningsmotto. Jag hatar att laga mat. Men jag älskar mat. Jag älskar särskilt att äta mat som bjuder på en liten viskning från platsen den kommer ifrån. Att äta mat är som att fantasiresa en liten stund. När jag var i Vorarlberg i Österrike gjorde vi några aktiviteter som handlade om just mat från regionen.

3 aktiviteter att göra i Vorarlberg för dig som älskar mat

#1. Plocka alpörter

I den lilla byn Sonntag bor Elisabeth. Hon har bott här hela sitt liv. Elisabeth är en Walser, det vill säga en liten folkgrupp som på 1100-talet bosatte sig i alperna runt Österrike, Schweiz och Tyskland. För att försörja sig håller hon i olika aktiviteter för de turister som faktiskt hittar hit. En av dem är att gå och plocka örter i alperna för att sedan göra te. ”Teet som aldrig har hört en bil”, kallar hon det.

Att göra i Vorarlberg: plocka örter i alperna
Sonntag tillhör Biosphere park Großes Walsertal som är ett av Unescos biosfärområde. 

”Det går inte att tröttna på skönhet”

Elisabeths svar på min fråga om inte den magnifika utsikten har blivit vardagsmat vid det här laget.


Vi plockar maskrosblad, nässlor, smultronblad, daggkåpor, rosalila klöverblommor och växter jag inte vet namnet på. Kanske vet du?

Elisabeth tar av sig sitt guldhalsband och gör en pendel av det ovanför teet. ”Är det här rätt te för Sofia?” frågar hon. Ja det var det tydligen. Janicke å andra sidan ska få en annan komposition.

Och ja, teet som aldrig har hört en bil smakar sådär mystiskt som man kan tänka sig. Tänker. Att ha ett jobb där man plockar örter vid alperna: inte helt fel.

#2. Ett stopp i ostfabriken

I bergsbyn Marul, i en sidodal till Grosser Walsertal ligger den lilla ostfabriken Maruler Biosennerei. Här jobbar ostmästaren Klaus Pfefferkorn tillsammans med sin lärjunge med att förfina sina österrikiska hårdostar. Att göra ost på mjölk från kor som bara har ätit alpörter hela sitt liv säger sig självt.


Ost är som kvinnor, ju mognare desto bättre.Ostmästaren himself. Här känner han på ostmassan. Är den rätt konsistens? Ja tydligen.

#3. Lunch på kroken

Till Fischteich Lech i den lilla byn Lech kan du komma för att fiska din egen lunch i en smaragdgrön sjö. Dessutom med smäktande berg i bakgrunden. Inom någon halvtimme har vi fått ett par fiskar som transporteras 25 meter bort till köksmästarens spishäll. Lokalproducerad mat i kubik.


Med skräckblandad förtjusning över att ha fått en fisk på kroken.


Norska Janicke är lite mer fiskvan.
Hann inte fota förrän halva fisken redan var uppäten pga ville så gärna in i min mun, men ja, det var helt enkelt delikat som ni säkert förstår.


Resan var ett reklamsamarbete mellan Nordic TB och Vorarlberg och en del av kampanjen #InVorarlberg. Ord, åsikter, och bilder är enbart mina egna.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng