Ischgl – den charmiga alpbyn som blivit glamouröst skidmekka

Inlägg om Ischgl i reklamsamarbete med partners

”Jag tar ofta en sväng i skidbacken på lunchen” berättar Alexandra där vi glider fram högt över alptopparna i stolsliften med rumpvärme och solstrålar i ansiktet. Jag tänker att det nog är det här som kallas livskvalitet. Ischgl. Att injicera sig med de här vyerna varje dag istället för ytterligare ett planlöst scrollande på Instagram.

Ischgl är den lilla alpbyn som förvandlats till ett glamouröst skidmekka. En personlig pärla där i princip alla företag ägs av lokalbor. Något man även varit noga med att måna om. På 60-talet bestod Ischgl fortfarande bara av bönder och åkermark, vilket antagligen också bidragit till den sammanhållna och jordnära känslan – trots att Ischgl idag har en aura av party och lyx. ”Som en vinterversion av Ibiza”, säger vissa, jag tycker den har betydligt mer elegans och charm än så.

Ischgl – liten alpby i Österrike

En kombo av bergsterapi och champagne

1377 meter över havet ligger den lilla alpbyn med sina 1500 invånare inbäddat bland Alperna. ”Relax. If you can…” utmanar byns slogan, och syftar på det enorma utbudet av aktiviteter som finns i Ischgl, sin storlek till trots. Kändast är deras årliga konserter Top of The Mountain där artister som Bob Dylan, Rihanna och Elton John bland annat har spelat. Men de har även ett stort utbud av gourmetrestauranger, afterski-ställen, nattklubbar och fyrstjärniga hotell.

För en introvert som jag skulle man kunna tänka sig att deras slogan skulle verka avskräckande, men kombinationen ljuvligt vacker skidåkning och liten genuin by där alla tycks känna alla gör mig mer avslappnad än på länge. Är det kanske bergsterapin jag får under dagarna i skidbacken?

Vacker utsikt i Ischgl Österrike
Alpbyn Ischgl i Österrike

Skidåkningen i Ischgl – och mitt livs första offpist-åk

Skidåkningen i Ischgl är min allra första utanför Sveriges gränser. Och jag har nog inte riktigt kunnat föreställa mig skillnaderna förrän jag står där på toppen, 2800 meter över havet, och blickar ut över oändliga vita tobleronetoppar. Pisterna utgör totalt 224 kilometer (för att jämföra med Åres 102 kilometer), lifterna är high-end och köerna obefintliga. På bara någon timme skidar du över till Schweiz, handlar taxfreee och tar liften tillbaka till Österrike igen.

Skidåkning i Ischgl, Österrike
Skidåkningen i Ischgl Österrike

Det är inte bara min alp-oskuld som ska komma att tas under resan, det är även dags att våga sig offpist. För visst ser det helt underbart ut när offpiståkarna höftvickar sig ned i puffig lössnö? Jag får en guide som visar mig exakt hur och var jag ska åka. Kul att testa, men pust vad svårt! Det är den där fintekniken som jag aldrig riktigt lärt mig, guiden klagar på både min framåtlutande överkropp och så var det den där tyngden på dalskidan igen.

Min reskamrat Sofi däremot åker på vilda offpist-äventyr, och verkar helt lyrisk. Så för dig som kan så finns möjligheterna! Tänk dock på att alltid ta med dig en guide som förser dig med rätt utrustning. Att åka offpist kan vara livsfarligt om man inte vet vad man håller på med. Min guide berättar att det gäller att hålla koll på snökvaliteten, men även hur vädret har varit hela säsongen, när det snöade, hur det blåste, vindriktning, och kraftiga temperaturskillnader. Att kunna sin snö är en konst!

Offpist i Ischgl

Det obligatoriska lunchstoppet på toppen

Precis som i Zillertal bjuder Ischgl på riktigt bra mat med riktigt bra utsikt även uppe i backarna. Äter en ljuvlig svamprisotto på Alpenhaus, en restaurang som har en bra uteservering för lite varmare dagar än de tjugo minusgrader vi har prickat in. Det finns även fjorton andra restauranger att välja mellan uppe i skidbacken. Ett måste är den tyrolska ostsoppan med valnötskrutonger som serveras på de flesta ställena. Perfekt lunch en kall dag i skidbacken.

Den klassiska och krämiga ostsoppan.
Lunch med utsikt över bergen.

Ski-in och ski-out

Konceptet ”ski-in/ski-out” var nytt för mig. Dvs: du skidar direkt från eller rakt in i hotellet/restaurangen/baren. Att skida är svinkul, men att behöva halka fram med sina pjäxor och skidor spretandes åt alla håll i kläder som var tänkta för iskalla alptoppar, för att kunna ta sig fram till någon skidlift eller skidbuss är verkligen något som kan få en icke-manisk-skidåkare som jag att tappa lusten. Men ski-in/ski-out, hörrni. Det är det som är grejen! Vi skidar rakt in i hotellets skidförråd ena dagen, andra dagen är det skidbutiken som får direktbesök.

Ischgls centrum
Afterski på julmarknaden i Ischgl.
Minusgraderna biter i både kinder och byggnader.
Varm glühwein tinar det mesta.

Välkommen till Sofi & Sofias matshow

Martin Sieberer är antagligen Tyrolens främsta kock. Han har blivit utnämnd med 3 Gault Millau toques sedan 1998 och hans restaurang – och tillika lekstuga – Paznaunerstube har 18 av 20 poäng i Gault Millau (motsvarighet till Michelinguiden).

Första dagen får jag och Sofi en privat matlagningskurs med Martin. Han har visserligen förberett det mesta (tur det, pga mina matlagningskunskaper är pinsamma), och instruerar oss sedan hur vi ska ”plocka ihop” det. Vi fixar en pilgrimsmussla med isande rök som bubblar runtomkring den, gör läppstift av hallonsorbet och skapar ett konstverk med hjälp av ätbara guldflingor. Jag har nog aldrig träffat en kock som varit så lekfull. Han är lite som ett barn som leker runt med ingredienserna och allt som kommer ut är färdiga konstverk.

Sofi får sitt mästerverk godkänt.
Visst ser vi ut ungefär som om vi har ett matprogram på tv?

På matresa inne i Paznaunerstube

Inne i det femtjärniga hotellet Trofana Royal ligger Martin Sieberer restaurang Paznaunerstube, iklädd kristallkronor, kungligt blåa karmstolar och tyrolska mönster som snarare påminner om en liten alpstuga än någon lyxrestaurang. Här äter vi något som är tänkt att vara en sju rätters middag, men innan vi rullar ut genom dörren igen har vi kommit upp i femton. ”Compliments from the chef”. Varje rätt serveras med en liten berättelse, vi äter havets skatter ur en skattkista, och smakar på naturen uppe på en alptopp i maj. Att besöka Paznaunerstube är en once in a lifetime experience, har du möjlighet så ta chansen!

Vi serveras havets skatter.
Rykande ostronskal fyllda med delikatesser.
Servitörerna har traditionella tyrolska dräkter på sig.
Chokladtryffelvagnen som rullar in på slutet.
Hallonsorbet-läppstiftet som vi tillagat serveras som dessert.

Mitt i smeten med Hotel Tirol

Fördelen med en liten by är att nästan alla hotell ligger centralt. Vi bor på anrika Hotel Tirol som är ett av byns alla familjeägda hotell och som ligger precis intill både skidlift och skidbutik. Här testar vi deras alpin-spa och äter fem rätter på kvällen. Hotellet är fyrstjärnigt och prisnivån ligger därefter, för 7 dagar betalar du runt 10.000 sek och då ingår boende, halvpension (frukost och fem rätters middag på kvällen) och liftkort för hela perioden. På sommaren ligger priset runt 6000 sek. Ett tips är annars att kolla Airbnb för privata lägenheter som hyrs ut i området. Glöm bara inte att då ingår varken mat eller liftkort i priset.

Hotel Tirol ligger så centralt man kan komma.
Modern lyx möter klassiskt alphotell.
Med utsikt över Ischgl.
Hotel Tirol, you had me at ravioli.
Efterrätt eller konst?

Ta tåget till Ischgl

Att ta tåget till Ischgl är absolut ingen omöjlighet, tvärtom. Från Hamburg tar du skidtåget Urlaubs express och går av på stationen Landeck-Zams varifrån det sedan går direktbussar med halvtimmestrafik de sista femtio minutrarna in till Ischgl. Rekommenderar dig att gå med i gruppen Tågsemester på Facebook för att få tips om bästa rutten, jag brukar även använda tjänsten Rome2rio.

Tåg-inspo: köp med dig picknick från någon matmarknad på vägen!
En film som gjordes om vår resa (jag syns i 2 sek i alla fall).

Läs mer


Resan gjordes som en del av kampanjen #LoveTirol och #FeelAustria i samarbete med Iambassador och på uppdrag av Ischgl tourism och VisitTirol. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng