10 aktiviteter att göra en sommardag i Tyrolen

I reklamsamarbete med Austrian National Tourist Office

Förutom att vandra med lamor i sagolik natur, så kommer här tips på 10 andra aktiviteter att göra en sommardag i Tyrolen, Österrike:

#1. Promenera bland kullar, kossor och korsvirkeshus

fantasiresor-austria-94
fantasiresor-austria-97

blackdots-3-jpg
Foto: Black dots white spots – blackdotswhitespots.com

Tyrolen bjuder på perfekt promenadscenografi. Det är “pretty” överallt. Blåtonade alptoppar i fjärran, overkligt grönt Disneygräs och gulliga små bakelser, eller nej, jag menar hus. Bjällerklang i örat och sommarbukett i lungorna. Man blir hungrig på så många sätt (och rumpan tränad, för det går upp och ner!).

#2. Mumsa österrikiska ostar på en mini-bondgård

fantasiresor-austria-4ostar
Vi gjorde ett besök på den lilla gården Kasplatzl som bland annat producerar sina egna ostar. Kossorna i takvåningen och mejeriet och serveringen på bottenplan. Vi fick smaka små delikata krämiga kreationer som smalt på tungan ihop med den ständigt påtagliga alp-scenografin.

#3. Få igång blodcirkulationen med hydroterapi

fantasiresor-austria-13
kallbad
fantasiresor-austria-10
Det här var något av det märkligaste jag besökt. En så kallad kallvattenkuranstalt i Aschau, det vill säga ett gratis utomhus-spa gjort på medel från naturen. Här fanns t ex olika bassänger eller forsar innehållande iskallt vatten direkt från en hälsokälla, och med iskallt då menar jag verkligen en grad celsius från IS. Att vandra genom detta helveteskalla vattet och sedan kliva runt på “barrmassagen” (dvs som en matta gjord av granbarrkvistar, ajaj!) ska vara superhälsosamt. Och visst satte det igång blodcirkulationen – jag fick till och med brain freeze.

#4. Besök ett lokalt bränneri

fantasiresor-austria-21
sprit
fantasiresor-austria-26
Hos Gidis Genusswerkstatt tillverkar man olika likörer. Ett litet och personligt bränneri som drivs av en gullig herre. Tyrolen har en flera hundra år lång tradition av just snapstillverkning så är det någonstans du ska göra ett studiebesök så är det här. I regionen finns runt 4000 lokala små brännerier, och om du är sugen på att besöka fler så rekommenderas att boka en “Tiroler Schnapsroute”.

#5. Hälsa på en riktig tyrolerhattmakare

fantasiresor-austria-54
tyrolerhatt
I den lilla staden St Johann hittar jag vad som visar sig vara regionens enda riktiga tyrolerhattmakare: Huthaus Mariacher. Den fårade mannen som äger butiken är mycket skygg och vill inte vara med på foto, men berättar gärna stolt om sina olika hattar, modeller och fjädrar och vildsvinsborst att pryda dem med. Bäst säljer de billiga turistkopiorna, berättar han med en uppgiven suck. En riktig tyrolerhatt är tillverkad i ullfilt.

“Du borde köpa dej en tyrolerhatt bara därför att
locka fram ett skratt.
Du borde köpa dej en tyrolerhatt
för att få det litet glatt!”

fantasiresor-austria-57

#6. Strosa i gulliga Tyroler-byar

fantasiresor-austria-62
fantasiresor-austria-51
fantasiresor-austria-41
Byarna i Tyrolen är som små pittoreska vykort. En förmiddag hängde jag i den lilla staden St Johann, strosade i gränderna, tittade på människor och åt god österrikisk husmanskost.

#7. Skåla med en läskande Aperol Spritz eller Hugo

fantasiresor-austria-67
Aperol Spritz må vara den mest perfekta sommardrinken – prosecco blandat med soda och den kryddiga likören Aperol. Drinken kommer ursprungligen från Norditalien/Sydtyrolen och nu har regionen lanserat en nyare variant på innekrogarna: Hugo (uttalas “Ugo”). Hugo innehåller prosecco, fläderlikör, lime och mynta. Mums!

#8. Åk linbana

fantasiresor-austria-77
fantasiresor-austria-82
fantasiresor-austria-83
fantasiresor-austria-86

Foto: Black dots white spots – www.blackdotswhitespots.com
Foto: Black dots white spots – www.blackdotswhitespots.com

I Tyrolen är det fullt av olika linbanor. Ett praktiskt sätt att ta sig fram på. Vi åkte upp till toppen av Hohe Salve. Härifrån har du 360°C hisnande panoramautsikt. Här finns även Österrikes högst belägna pilgrimskyrka, Salvenkirchlein och Salzburgs högst belägna restaurang Gipfel restaurant.

with-view
Coffee with a view – and toilet with a view!

#9. Boka barbecue och joddling i en alpstuga

fantasiresor-austria-100
fantasiresor-austria-101
Ett perfekt avslut på en dag full av vandring sker med fördel i den lilla alpstugan Sunnseit. Här ryms en liten restaurang med bar och grillningsmöjligheter. Vi hade en förbokad barbecue som stod redo när vi kom fram. Höjdpunkten var nog när de två gulliga pojkarna från Salven Sound i folkdräkt började spela dragspel, gitarr och joddla. Tror alla klichéer om Österrike hann uppfyllas på bara en kväll. Underbart!

#10. Klä ut dig till Maria i Sound of music

fantasiresor-austria-108
fantasiresor-austria-106
fantasiresor-austria-103
Becki från den brittiska resebloggen Borders of Adventure hade lovat sina Sound of Music-tokiga läsare (britter och deras never-ending-kärlekshistoria med Sound of Music, ni vet…) att hon skulle lägga upp ett foto på sig själv i Maria von Trapps klänning. Sista dagen blev det äntligen verklighet.
Hills are alive – och du borde åka dit!

Tack till Kitzbüheler Alpens, Tyrolens samt Österrikes turistbyråer för den här upplevelsen. Resan skedde som en del av bloggkampanjen #inAustria. Åsikterna och orden är, som alltid här på Fantasiresor, enbart mina egna.

10 kommentarer

  1. Åh så fina bilder 🙂 Jag glömmer liksom bort ibland hur otroligt vackert det är här i Bayern och Alperna. Man blir hemmablind otroligt fort. Det tar drygt en timme för oss att komma ner till bergen med bil för oss så vi har såklart varit där några gånger sen vi flyttade hit för ett år sen. Kossorna med de stora “bjällrorna”, lederhosen, dirndl, de fina korsvirkeshusen, de gröna kullarna, dalarna, bergen och alla tusentals vandringsleder, I love it!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng